Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Rýžový nákyp, jaký ve školní jídelně nebyl

Pojem rýžový nákyp v mnoha z nás vyvolává vzpomínku na školní jídelny, kde se podávala kostka sražené a částečně připečené rýže zalitá švestkovým kompotem, na které bylo nejhorší, že jsme ji pod dohledem učitelek museli sníst. Dlouhá léta jsem nákyp nejedl… až jsem zjistil, že na nákyp lze jít úplně jinak. Snad vám bude také chutnat.

Logo - Rýžový nákyp, jaký ve školní jídelně nebyl

Popis

Rýži opereme, propláchneme horkou vodou a dáme vařit do 1 litru vody. Asi po 15 minutách, kdy je voda té měř vyvařená, přidáme ½ l mléka a rýži dovaříme do měkka.
Hrušky nakrájíme na osminky, zbavíme jádřinců a asi 15 minut macerujeme v horkém portském víně - prohříváme tak, aby zbytečně neunikal alkohol. Z tvarohu, 2 žloutků, zakysané smetany a moučkového cukru si utřeme krém, který vmícháme do ještě teplé, nikoliv horké rýže. Křížaly nakrájíme na středně velké kousky a vmícháme do rýžové směsi. Ochutíme přiměřeným množstvím koření. Bílky ušleháme do sněhu a opatrně vmícháme do směsi. Máslem vymažeme vhodný pekáček – nejlépe skleněný a vysypeme ho mletým kokosem. Nalijeme asi ⅔ směsi, na povrch dekorativně naskládáme plátky marinovaných hrušek a dolijeme zbytek směsi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě – 160 °C asi 45 minut.
Hrudku másla rozpustíme na pánvi, na ni nasypeme cukr krystal a za stálého míchání necháme částečně zkaramelizovat. Přidáme maliny, prohřejeme, nalijeme na porce nákypu a podáváme.

Ingredience

  • 500 g rýže
  • ½ l mléka
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • 150 g sušených hrušek
  • 150 g sušených jablek
  • 400 g malin (mohou být i mražené)
  • 2 hrušky
  • 2 dcl portského vína
  • 2 dcl whisky cream
  • zázvor
  • skořice
  • kokos

Doporučení k vínu

K pokrmu volíme extraktivní dlouhá vína s medovými tóny a vyšším zbytkovým cukrem. Obecně lze použít slámová vína, nebo třeba Tramín červený ve vyšším přívlastku.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Krém podle babičky
Rodinný recept, zapsal a upravil M. Magni.

Flameri s černým rybízem
francouzský recept, zapsal a upravil M. Magni

Švestkový koláč
Naše babičky sušívaly švestky na zimu, dědové pálili slivovici, taky na zimu. Švestkám patří v české kuchyni tradičně výsadní postavení. Nejen protože se vyskytují v mnoha sladkých...

Svatomartinská vína ročníku 2017 jsou vybrána

1. 11. 2017 09:51, Pro veřejnost

V úterý 31. 10. proběhlo ve Valticích druhé kolo hodnocení vín, která usilovala o možnost používat známku Svatomartinské 2017. Celkem do obou kol hodnocení vinařské firmy přihlásily 431 vzorků ml ...

Vína z Moravy, Vína z Čech