Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kuřecí steak v ořechovo-medové krustě s cuketovo-sýrovými plackami

Tentokrát vystačíme výhradně s domácími surovinami. Ukážeme si, že i z nich lze uvařit méně obvyklé a velmi chutné jídlo. Příprava není až tak složitá, výsledek však překvapivý. Ideální podzimní pokrm – ořechy posbíráte pod stromem, cuketu sklidíte na kompostu a med vyměníte se sousedem včelařem za láhev dobrého vína.

Logo - Kuřecí steak v ořechovo-medové krustě s cuketovo-sýrovými plackami

Popis

Kuřecí prsa odblaníme a nakrojíme na silnější plátky, nenaklepáváme. Naložíme na nejméně 4 hodiny do Vegety, toskánských bylinek a oleje. Cuketu zbavíme jader, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Velmi důkladně slijeme vodu, znovu vymačkáme těsto a ještě jednou slijeme. Přidáme 3 cibule nakrájené najemno a rozdrcenou paličku česneku. Ochutíme Vegetou a bohatě okořeníme šafránem. Rozklepneme 1 vejce a přidáme sýr nastrouhaný na jemném struhadle. Důkladně promícháme a dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Plech pokryjeme pečícím papírem a na něj tvarujeme placičky. Povrch placiček postříkáme olivovým olejem z rozprašovače. Pečeme asi 60 minut při 160 °C, dozlatova. Jádra z vlašských ořechů jemně nasekáme, steaky v nich obalíme z obou stran. Silou vtlačíme ořechy do masa, můžeme si pomoci i fólií, kterou steaky překryjeme a válečkem na nudle, kterým vše převálcujeme. Zprudka krátce opečeme z obou stran, ztlumíme výkon sporáku, zalijeme medem (vždy jedna kávová lžička na steak), opět krátce opečeme z obou stran tak, aby steaky dostaly zlatou barvu, nesmí se však připálit ořechy – zhořkly by. Do pánve nalijeme bílé aromatické víno tak, aby byly steaky ponořené.
Přiklopíme pokličkou a necháme asi 6 minut dusit. V závěru s odklopenou pokličkou zredukujeme šťávu asi na polovinu.

Ingredience

  • 800 g kuřecích prsou
  • 800 g cukety
  • 3 cibule
  • 1 česnek
  • 100 g vlašských jader
  • 1 vejce
  • 200 g sýru Gouda
  • 4 lžičky medu
  • 2 dcl bílého aromatického vína
  • hladká mouka
  • šafrán
  • Vegeta
  • Toskánské bylinky
  • olej

Doporučení k vínu

K tomuto pokrmu doporučujeme vyzrálý Aurelius s lučními a travnatými tóny, kořenitostí a medovostí. Vyzkoušet můžete také široké a kulaté Rulandské šedé (Pinot gris) s chutí oříšků a bylinek.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Kuřecí kostky s ořechovo-granátovou zavařeninou
Jádra vlašských ořechů připomínají lidský mozek. A právě jemu prospěšné nenasycené mastné kyseliny obsahují. Dokonce jsou zdravější než proslulý olivový olej. Jako prevenci bychom ...

Vinařský fond startuje kampaň na podporu párování vína a jídla

13. 9. 2018 06:18, Pro veřejnost

Ve čtvrtek 13. září spustil Vinařský fond vůbec poprvé tematickou kampaň, která si klade za cíl prohloubit u široké veřejnosti vnímání vína a jídla jako přirozené kombinace. Kampaň se bude v průb ...

Vína z Moravy, Vína z Čech