Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Vánoční Černý Kuba

Dříve nebývala štědrovečerní večeře jako dnes. Jedlo se skromně. Tuto dobu si můžete připomenout vyzkoušením následujícího receptu.

Logo - Vánoční Černý Kuba

Popis

Propláchnuté kroupy uvaříme ve slané vodě. Trvá to poměrně dlouho, nejméně 3/4 hodiny. Kroupy se rády vzpění a hodně pijí vodu. Dávejte pozor na pokličku a během vaření občas zamíchejte ode dna, případně dolijte trochou vody. Mezitím na sádle orestujte cibuli na kostičky a nakrájené houby, okořeňte a poduste asi 15 minut, jen mírně podlité vodou. Dále přidejte rozdrcený česnek. Uvařené, nepropláchnuté kroupy smíchejte s houbami a rozestřete na vymazaný pekáček, více sádla vespod nezaškodí. Zapečte jen krátce ve vyhřáté troubě na mírnou teplotu.

Ingredience

  • 1 hrnek velkých krup
  • 1/4 kg lesních hub (dnes máme možnost mražených nebo žampionů)
  • sádlo
  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín

Doporučení k vínu

Kubu vyzkoušejte s červeným vínem, např. Svatovavřineckým nebo Frankovkou.

Zdroj: Kuchařka moravských vinařek, vydalo Vydavatelství Ing. Petr Baštan, Olomouc 2008
Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-