Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Pečená martinská husa

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Husy končí na pekáči za to, že kejháním vyzradily svatého Martina. Ten se ze skromnosti ukrýval ve chlévě před davem, jenž ho chtěl jmenovat svým biskupem. Sv. Martin proslul milosrdenstvím, jako římský voják rozřízl svůj kabátec, aby dal půlku žebrákovi.

Logo - Pečená martinská husa

Popis

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte horkou vodou (měla by sahat tak do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Husu obložte jablky bez jádřinců, pár kousků vložte do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.
Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.
Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny. Na posledních 20 minut pečení přidejte hrušky a švestky. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabejte do šťávy a nechte chvíli povařit.
Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při klasickém podávání s chlebem přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

Ingredience

  • 1 husa, nejlépe o váze do 4 kg
  • sůl
  • kmín
  • horká voda na podlévání
  • 2 jablka
  • hrušky
  • švestky (slívy)

Doporučení k vínu

Jemné, byť tučnější husí maso skvěle doprovodí Svatomartinské Svatovavřinecké s ovocitými tóny ve vůni i chuti.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Pečená husa
Málokterá enogastronomická specialita má tak pevné místo v kuchyni národů střední Evropy jako pečená husa v doprovodu mladého červeného vína. Obliba tohoto technologicky poměrně pr...

Krůtí stehno na víně
"Recept mám od maminky. Vždy jím překvapuje, zejména milovníky vína. Maso se výborně s vínem a zeleninou spojí, je to prostě bašta," uvádí k receptu mladá vinařka a vědátorka ve šl...

Svatomartinská husa pečená na česneku a zázvoru
Svatomartinské je mladé víno, které má lehkou barvu a svěží chuť. Hodí se k široké škále pokrmů, hlavně tradiční české a moravské kuchyně. Vyzkoušet ho můžete se Svatomartinskou hu...

Svátek růžových vín je tady!

11. 4. 2017 08:38, Pro veřejnost

Nemůžete-li se už dočkat nádherných prosluněných teplých dnů, vydejte se s námi na Pražský hrad oslavit Svátek růžových vín. ...

Vína z Moravy, Vína z Čech