Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Bramborový štrúdl

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Na závěr vegetačního období si pro nás příroda schovává opravdovou bombu – hlávkové zelí. Je plné vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Již naši předkové věděli, že zelí posiluje imunitu a pomáhá nám přežít zimní období.

Logo - Bramborový štrúdl

Popis

Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a prosejte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte chvíli odpočinout pod nahřátou miskou. Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit. Zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte. Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).

Ingredience

  • 1 kg brambor (uvařených asi 2 hod. předem a vychladlých)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce mléka
  • špetku soli
  • Na náplň:
  • 100 g másla nebo olivového oleje
  • 1 kg zelí, jemně nakrájeného
  • 1 jemně nakrájenou střední cibuli
  • 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
  • 3 lžíce octa
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžičku soli
  • hrst rozinek
  • pepř a kmín na dochucení
  • 1 žloutek
  • 100 g mandlových lupínků
  • tuk na pomaštění plechu

Doporučení k vínu

Ke hravé variaci zelí s rozinkami a lupínky mandlí se výborně hodí Svatomartinské víno z odrůdy Modrý Portugal - lehké, vyrovnané a sametové víno se svěží ovocitou až květinovou vůní.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-