Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kuřecí kostky s ořechovo-granátovou zavařeninou

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Jádra vlašských ořechů připomínají lidský mozek. A právě jemu prospěšné nenasycené mastné kyseliny obsahují. Dokonce jsou zdravější než proslulý olivový olej. Jako prevenci bychom prý měli slupnout pět vlašských ořechů denně.

Logo - Kuřecí kostky s ořechovo-granátovou zavařeninou

Popis

Kuřecí prsíčka nakrájejte na úzké proužky, vložte mezi potravinářskou fólii (jemné maso se díky tomu nepotrhá) a naklepejte. Rozkrájejte na požadovaný tvar. V misce promíchejte 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky mleté skořice, sůl a pepř a hrst drcených vlašských ořechů. Kousky masa namočte v 1–2 rozšlehaných vejcích a pak důkladně obalte v ořechové směsi. V silnostěnné pánvi rozpalte olej a kousky masa v něm ze všech stran osmažte dozlatova. Uchovejte v teple.
Zatímco se maso smaží, opečte v kastrole na 3 lžících másla 1 cibulku nakrájenou nadrobno, přidejte 2 lžíce drcených vlašských ořechů, zrníčka a šťávu z 2 granátových jablek, 1 lžičku medu, zalijte 100 ml červeného vína a na mírném ohni vařte 8–10 minut, aby omáčka pěkně zhoustla. Jemně ji osolte a opepřete – cílem je vyvážená sladkokyselá chuť.
Kostky kuřete můžete napichovat na koktejlová napichovátka, špejle nebo špízky. Hotovou zavařeninu podávejte zvlášť v miskách, aby si každý posloužil podle chuti. Jako příloha se hodí třeba opékané brambory, rýže nebo čerstvé pečivo.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsíčka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • sůl a pepř
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 1–2 rozšlehané vejce
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibulka nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce drcených vlašských ořechů
  • zrníčka a šťáva z 2 granátových jablek
  • 1 lžička medu
  • 100 ml červeného vína

Doporučení k vínu

Určitě Vás zaujme kombinace růžového Svatomartinského vína z Modrého Portugalu. Toto víno má svěží ovocitý charakter, umírněný obsah tříslovin, příjemnou kyselinku a malý obsah oxidu uhličitého. Je to dobře pitelné suché víno, které vhodně podtrhne sladké tóny kuřecího masa v ovocném dipu.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Kuřecí steak v ořechovo-medové krustě s cuketovo-sýrovými plackami
Tentokrát vystačíme výhradně s domácími surovinami. Ukážeme si, že i z nich lze uvařit méně obvyklé a velmi chutné jídlo. Příprava není až tak složitá, výsledek však překvapivý. Id...