Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Losos s celerovým pyré

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Celer můžete použít jako zeleninu, koření nebo lék. Lidé se dělí na dvě skupiny: ty, kteří ho milují, a ty, kdo ho z duše nenávidí. Ti druzí o hodně přicházejí, neboť celer má prokazatelné afrodiziakální účinky. Odtud se mu přezdívá hlíza vášně.

Logo - Losos s celerovým pyré

Popis

Lososa trochu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte ho na plech vyložený alobalem. Kousky celeru v kastrolu zalijte studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a celer povařte doměkka; trvá to dvanáct až patnáct minut. Gril předehřejte na střední teplotu. Prošlehejte hořčici s citrónovou šťávou, špetkou soli, pepře, cukru a lžící oleje. Rybu grilujte čtyři minuty z každé strany. Mezitím z uvařeného celeru slijte vodu, ale trochu jí nechte stranou. Celer v kastrolu rozmačkejte, vmíchejte špenátové (nebo kapustové, spařené horkou vodou) listy a na mírném ohni promíchejte, aby špenát zavadl. Ochuťte lžící hořčičné směsi a promíchejte se lžící vody, v níž se vařil celer. Pyré by mělo být vláčné, ani příliš hutné, ani příliš řídké. Je-li to nutné, osolte je a opepřete. Při podávání na každý talíř navršte porci pyré, rybu položte navrch a všechno zakápněte zbylou hořčičnou směsí.

Ingredience

  • 4 kousky lososa, každý o váze cca 100 g
  • 1 lžíce olivového oleje + ještě trochu na potření ryby
  • 1,5 kg celeru (dvě středně velké bulvy), oloupaného a nakrájeného na kousky
  • 4 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 4 lžičky citrónové šťávy
  • 200 g nakrájených čerstvých listů špenátu nebo kapusty (ze středu hlávky)
  • cukr, sůl a pepř na dochucení

Doporučení k vínu

Kombinujte se svěžím, navzdory názvu bílým vínem odrůdy Veltlínské červené rané.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-

Podobné recepty

Marinovaný grilovaný filet z lososa na salátovém lůžku a vinném chřestu
Losos patří mezi velmi oblíbené ryby na našich talířích. Současně je i jednou z ryb, které se skvěle grilují a určitě patří k jarnímu i letnímu grilování. Grilovat můžete i steaky,...