Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Kotletky s jablkovým čatní

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Jablka při správném uskladnění vydrží čerstvá celou zimu, přesto je proměňujeme v mnoho dalších podob: mošt, sušené křížaly, anebo čatní. To pochází z indické kuchyně, je to dochucovací omáčka podobná zavařenině, vyrobená z ovoce a koření.

Logo - Kotletky s jablkovým čatní

Popis

Na větší silnostěnné pánvi rozpalte polovinu oleje a ze všech stran na něm opečte naklepané maso. Pokud si nejste jisti, jestli je dostatečně křehké, mírně ho posolte, podlijte třemi lžícemi vody a čtvrt hodiny duste. Pak ho přesuňte na mísu a uchovejte v teple. Vlijte na pánev zbylý olej a opečte na něm cibuli i kostičky jablek. Přilijte ocet s cukrem, vsypte rozinky. Směs okořeňte – zázvor a kurkuma dodá vepřovému pikantní nádech a šťáva získá na výraznosti. Přikryjte poklicí a krátce poduste. Přesuňte kotlety na talíř, přelijte přes ně jablkové čatní a ozdobte tymiánem. Podávat můžete s rýží, ale stačí i bageta nebo chléb.

Ingredience

  • 8 vykostěných vepřových kotlet, každá o váze 150 g
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 zelená jablka, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce octa rozmíchaného s 1 lžící cukru
  • hrst rozinek, nejlépe zlatých
  • lžička mletého zázvoru a kurkumy
  • sůl a pepř, případně chilli
  • snítka tymiánu na ozdobu

Doporučení k vínu

Jídlo doporučujeme snoubit se Svatomartinským Müllerem Thurgau.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-