Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Švestkový koláč

recept z kuchařky Svatomartinské 2009

Naše babičky sušívaly švestky na zimu, dědové pálili slivovici, taky na zimu. Švestkám patří v české kuchyni tradičně výsadní postavení. Nejen protože se vyskytují v mnoha sladkých i slaných pokrmech, ale i proto, že jsou snad nejspolehlivějším přírodním projímadlem.

Logo - Švestkový koláč

Popis

Švestky vypeckujte a namočte na 4 hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou 5 minut povařte na mírném ohni, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě 15–20 minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne – koláč chutná nejlíp trochu odleželý.

Ingredience

  • 20 čerstvých vypeckovaných švestek
  • 150 ml rumu
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • Na krém:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • vanilkový lusk
  • 3 vejce
  • 50–70 g cukru (podle chuti)
  • Na glazuru:
  • 2–3 lžíce meruňkového džemu
  • 1–2 lžíce rumu

Doporučení k vínu

Ke koláči servírujte červené Svatomartinské, nejlépe z odrůdy Svatovavřinecké.

Zdroj: Kuchařka Svatomartinské, © Vinařský fond

Vložil: -sn-