Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Pikantní sýr

Logo - Pikantní sýr

Popis

4 porce
Doba přípravy: 15 minut + odležení 24 hodin

Ingredience:

200 g balkánského sýra
1 hrst pažitky
3 bobkové listy (pro lepší chuť použijte čerstvé)
2 chilli papričky
1 lžíce kuliček barevného pepře
1 hrst rozmarýnu
zhruba 100 ml olivového oleje
čerstvě drcený pepř dle chuti
krekry k podávání

Doporučení k přípravě:

Sýr nechte okapat a nakrájejte ho na 2cm kostky. Pažitku nasekejte nadrobno a sýr v ní obalte.
Skládejte do sklenice střídavě sýr s bobkovými listy, chilli papričkou, barevným pepřem a rozmarýnem. Přisypte zbylou pažitku, zalijte olejem a nechte odležet 24 hodin v lednici.
Podávejte s krekry a podle chuti posypte čerstvě drceným pepřem.

Tip sommeliera:

K tomuto pokrmu bych volil polosuché růžové víno s výraznějším charakterem, které doplní pikantní chuť chilli a balkánského sýru. Ideálně by se hodila díky svému projevu odrůda Cabernet Sauvignon z ročníku 2018 buď z Mikulovské, nebo Znojemské podoblasti.