Menu
vino-a-jidlo

Jarní salát

Logo - Jarní salát

Popis

4 porce
Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

1 svazek zeleného chřestu
100 g jahod
4 hrsti míchaného salátu (směs listových salátů)
4 hrsti listů špenátu
2 hrsti rukoly
olivový olej
balzamikový ocet
sůl a čerstvě mletý pepř

Doporučení k přípravě:

Z chřestu odkrojte dřevnatou část stonku, zhruba 3cm odspodu. Chřest povařte 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Vyjměte a nechte okapat. Rozkrájejte ho na 3cm kousky.
Odstopkujte jahody a nakrájejte je na čtvrtky. Salát promíchejte se špenátem a rukolou. Ozdobte jahodami a chřestem.
Jemně zakápněte olivovým olejem a balzamikem, osolte a opepřete. Pokud máte raději výraznější zemitější chuť, zakápněte salát pár kapkami dýňového oleje.

Tip sommeliera:

K tomuto pokrmu bych volil polosuché růžové víno s výraznějším charakterem, které spojí chuť listové zeleniny a jahod. Ideálně by se hodila odrůda Alibernet z ročníku 2018 buď z Mikulovské, nebo Velkopavlovické podoblasti pro svojí divokost a nespoutanost ve vůni i v chuti.