Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

vino-a-jidlo

Marinovaný grilovaný filet z lososa na salátovém lůžku a vinném chřestu

Losos patří mezi velmi oblíbené ryby na našich talířích. Současně je i jednou z ryb, které se skvěle grilují a určitě patří k jarnímu i letnímu grilování. Grilovat můžete i steaky, ale celému filetu se nic nevyrovná. Nezapomeňte, že na gril patří výhradně čerstvá ryba! Půjde-li o divoce žijícího lososa, tím lépe.

Logo - Marinovaný grilovaný filet z lososa na salátovém lůžku a vinném chřestu

Popis

Z filetu odstraníme šupiny, abychom maximálně potlačili rybí pachuť. Stranu s kůží dokonale pokapeme citrónovou šťávou. Filet vložíme do nakládací misky kůží dolů. Nasekáme čerstvou bazalku – já použil modrou i zelenou – poklademe na rybu, zalijeme olivovým olejem a necháme několik hodin marinovat. Chřest oloupeme speciální škrabkou, seřízneme 1–2 cm dříku. Do hrnce nalijeme víno, přidáme stejné množství vody, vložíme chřest a vaříme cca 15 min. Mimosezónní zelený chřest pochopitelně neloupeme a vaříme ve vinné páře. Gervais smícháme se lžící zakysané smetany a jemně sekaným čerstvým ananasem. Saláty důkladně omyjeme, osušíme, smícháme. Přidáme sladké balzamiko, které zrálo léta v sudu, sůl a velmi čerstvý, pálivý olivový olej. Filet grilujeme pozvolna na grilu, kůží dolů. Grilovací misku překryjeme alobalem, aby se teplo dobře distribuovalo. Saláty naskládáme na servírovací mísu, navrch ozdobíme chřestem. Z plátků uzeného lososa vymodelujeme růžičky, naplníme připraveným krémem, ozdobíme kuličkami kaviáru a nazdobíme filet.

Ingredience

  • Filetovaná polovina chlazeného lososa, asi 800 g
  • 100 g plátkovaného uzeného lososa
  • 30 g lososového kaviáru
  • 100 g Gervais
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g čerstvého ananasu
  • 1 citron
  • 250 g čerstvého chřestu (mimo sezonu zelený)
  • 200 g polníčku
  • 200 g baby špenátu
  • 1 salát dubák
  • čerstvá bazalka
  • ¼ l olivového oleje Extra Virgine
  • ½ l bílého vína
  • aceto balsamico

Doporučení k vínu

Grilovaného lososa si vychutnáte nejlépe se svěžím Ryzlinkem rýnským bohatým na citrusové tóny, skvělým doprovodem jsou i rosé vína. Vyzkoušejte třeba André s příjemně svíravými tříslovinami v závěru.

Zdroj: Třetí kniha o kráse snoubení vín a pokrmů, autoři: Luboš Bárta a Branko Černý, vydavatel © Geronimo Collection, s.r.o. Možnost objednání knihy ZDE

Vložil: -sn-

Další obrázky receptu

Podobné recepty

Losos s celerovým pyré
Celer můžete použít jako zeleninu, koření nebo lék. Lidé se dělí na dvě skupiny: ty, kteří ho milují, a ty, kdo ho z duše nenávidí. Ti druzí o hodně přicházejí, neboť celer má prok...