Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych

Kerner

(0,14 % plochy vinic ČR)
Zápis do Státní odrůdové knihy 2001

Logo - Kerner

Odrůda byla vyšlechtěna ve Státním výukovém a výzkumném ústavu ve Weinsbergu ve Württembersku v Německu A. Heroldem v roce 1929 křížením odrůd Trolínské x Ryzlink rýnský. V roce 1969 byl Kerner klasifikován do všech německých vinařských oblastí a byla mu udělena ochranná autorská práva. Odrůda je pojmenována po A. Kernerovi, lékaři a básníku z Weinsbergu, který svým pacientům doporučoval sklenku vína jako nejlepší přírodní léčebný prostředek.


List je středně velký, tmavozelený s hrubým povrchem. Hrozen je středně velký, křídlatý, středně hustý. Bobule kulatá, žlutozelená, s hnědavým líčkem. Slupka je tuhá, chuť šťavnatě hutná, sladká, s ryzlinkově-muškátovou vůní, velmi příjemná. Réví vyzrává brzo a velmi dobře. Na vápenitých půdách netrpí žloutenkou. Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti plísni révové je dobrá, proti padlí a plísni šedé nižší. Letorosty vytvářejí dlouhé fazochy, které je nutné ve spodní polovině letorostů vylamovat, aby se keře příliš nezahustily. Plodnost je pravidelná a cukernatost moštů je velmi dobrá. Při odpovídajícím způsobu pěstování keřů se dá každoročně docilovat víno s přívlastkem.

Víno je zelenožluté až slámově žluté, má svěží aromatické látky, které připomínají koncentrovanější vůni Ryzlinku rýnského, případně i s muškátovými tóny. Tělo vína je plné a při reduktivní technologii se dociluje svěží až řízný typ plného, elegantního a pro běžného konzumenta přitažlivého vína. Jeho předností je dobrá jakost vína i v horších ročnících. Do příliš suchých podmínek se nehodí. Jeho vína tam bývají široká a hořknou, tak jako při oxidativním školení. Ze všech novošlechtění jsou vína Kerneru nejpodobnější Ryzlinku rýnskému, a tak jako u něj lze docilovat vysokou jakost výběrů i bobulových výběrů.

Víno se výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám i uzeným, ke chřestu a k mnoha druhům sýrů, zvláště k roztíratelným. Mladá vína je vhodné podávat v pohárech pro mladá vína při teplotě 7–8 °C a vína zralá při teplotě 9–10 °C. Jen vysoce vyzrálá vína přívlastková při teplotě 10–11 °C. Technologicky správně zvládnutá vína jsou ozdobou slavnostních tabulí podobně jako vína Ryzlinku rýnského.

Základní charakteristika jakostního vína

Zelenožlutá až slámově žlutá barva, intenzivní ryzlinková vůně s podstatně vyšší kořenitostí a s tóny tmavého medu. Víno velmi plné, s mohutným nástupem a dlouhou perzistencí, někdy s nahořklým závěrem.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Fotografie objektu

V. Kraus a kol.