Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Veltlínské zelené

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je naší nejrozšířenější odrůdou a je pěstováno na cca 14 % plochy našich vinic.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Veltlínské zelené

Barva vína je obvykle méně výrazná, zelenkavě zlatavá s jiskrnými odlesky.

Vůně vína má tóny, které mohou připomínat pepř, kořenitost, lehkou mineralitu, ovšem také ovocné tóny nebo tóny, které připomínají posekanou trávu.

Chuť vína je šťavnatá, svěží, s výraznou kyselinkou, příjemnou kořenitostí a lehkou stopou hořkých mandlí v dochuti.

Víno a jídlo Veltlínské zelené je svým charakterem vhodné pro každodenní pití a běžné stolování. Je to víno, které skvěle doplní studené lehké předkrmy, zeleninové saláty, pstruha na másle nebo smažený telecí řízek. Skvěle také hasí žízeň, třeba i formou vinného střiku.

Snoubení vína a jídla »

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Všeobecně k sladším dezertům bych doporučoval moravské víno s příjemným ne příliš vysokým zbytkem cukru v kvalitě pozdní sběr, výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Ideální jsou odrůdy Rulandské bílé, Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský. Volil bych spíše starší ročníky například z Mikulovské podoblasti. Vlašák z Pálavy, Rulandské bílé z okolí Valtic a Veltlínské je na mikulovsku všude zdejší.

Pizza na grilu

Další z typických italských pokrmů původem z Neapole lze snoubit s víny jako je jemné a lehce mandlové Veltlínské zelené nebo řízný a šťavnatý Ryzlink rýnský. Obě odrůdy bych volil z Mikulovské podoblasti, ideálně z ročníků 2013 nebo 2014 v kvalitě od moravského zemského až po pozdní sběr. Dále hledejte víno spíše s nižším obsahem alkoholu do 12 obj.%, suché či polosuché. Pokud budete dávat více oštiepku či špenát volte spíše Rýňák, naopak kdo má rád mozzarellu nebo mangold volte raději Veltlínské zelené.

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Vzhledem k tomu, že se blíží konec léta, je potřeba zužitkovat vše, co nám naše zahrada poskytne. Cuketu mám rád na všechny způsoby, ale s nudlemi a mandlemi jsem ji ještě nezkoušel. Pro tento pokrm jsem vybral opět lehčí bílé víno typu Veltlínského zeleného nebo Chardonnay. Vína mohou mít výraznější aroma a v chuti být středně plná bez zbytkového cukru. Tomu, kdo má rád k jídlu spíše červená vína, doporučuji udělat experiment a otevřít si k tomuto pokrmu Frankovku v pozdním sběru z roku 2013. Myslím, že bude překvapen, jak si bude s jídlem rozumět. Veltlín i Chardonnay doporučuji z malebného kraje Podluží a Frankovku z okolí Dolních Kounic.

Pstruh na modro

K tomuto předkrmu, který se skládá z ryby a zeleniny, bych doporučil bílé víno z moravských a českých vinic. Zde bych volil spíše lehčí víno s příjemnou a lehce šťavnatou kyselinkou. Z odrůd je ideální volbou Müller Thurgau jakostní z české oblasti, či Sylvánské zelené z VOC Valtice, anebo Veltlínské zelené pozdní sběr z Mikulovské podoblasti. Víno vybírejte suché maximálně polosuché z ročníků 2013, 2014, ale u některých vinařských firem se už objevují i vína z velmi zajímavého ročníku 2015.

Kapr z trouby v citronové omáčce

Kapr, Vánoce, bílé víno. To je jednoduché rovnítko. Vřele doporučuji bílé víno z odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Vína by měla být plnější, vyzrálá nejlépe pozdní sběr. Z Mikulovské podoblasti vyzkoušejte Ryzlink vlašský, ze Slovácké Ryzlink rýnský a ze Znojemské Veltlínské zelené, z ročníku pak 2015, 2014 či 2013.

Kapsy se špenátem a fetou

K tomuto zeleninosýrovému pokrmu budeme volit lehčí až středně plné víno a to především bílé. Klidně bych doporučil vína z ročníku 2015, která mají nižší obsah alkoholu, jsou svěží, ovocná a s příjemnou kyselinkou. Ke špenátu se ideálně snoubí odrůdy jako Müller Thurgau, Sylvánské zelené a k feta sýru pak Sauvignon nebo Veltlínské zelené. Protože jídlo je lehkého typu doporučují spíše suchá jakostní vína nebo kabinety. Müller Thurgau z české kotliny především pak z okolí Mělníka, Litoměřic nebo Velkých Žernosek, Sylvánské zelené z okolí Valtic. Veltlínské zelené a Sauvignon bych doporučil ze znojemské podoblasti a to v kvalitě pozdní sběr či VOC.

Opékaný pstruh na rukolovém rizotu

Pstruh patří mezi naše typické říční ryby, a přestože je v tomto receptu doplněn o tradiční italské rizoto, které především díky rukole dostává trochu pepřový nádech, doporučil bych některou z našich typických bílých odrůd, s jemnější a ne přespříliš plnou chutí – asi nejvíce by ladilo Veltlínské zelené, nicméně pěkné Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau, udělají skvělou práci také. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním provedení – tedy v kategorii přívlastkových vín. Není třeba volit vína nazrálá a starší. Ke krémové konzistenci rizota se pstruhem bude skvěle ladit ročník 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Sylvány pak na Mikulovsku.

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Kapr + Vánoce = bílé víno. To je kombinace, která je staletími prověřená. Z odrůd bych doporučil pálavský Ryzlink vlašský, bzenecký Ryzlink rýnský nebo znojemské Veltlínské zelené z VOC. Vína by měla být svěží, plnější, vyzrálá, kořenitější s dobrou aromatikou, nejlépe pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Z ročníků vyzkoušejte výborný rok 2015 nebo vyzrálé ročníky 2013 či 2011.

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Díky chilli papričce a česneku se jedná o poměrně pikantní a chuťově výrazné jídlo, které musí být doplněno o víno, které má pěkné tělo, aby se tzv. neztratilo. Z odrůd se bude poměrně dobře hodit vyzrálejší Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, nebo třeba i aromatické odrůdy jako je Tramín červený nebo Pálava. Zde je ovšem na místě připomenout, že ne sladké či polosladké varianty. Vynikající harmonii můžeme také vytvořit s víny růžovými, která jsou v České republice na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním nebo ještě lépe v provedení pozdní sběr, tedy v kategorii přívlastkových vín. Z ročníků bych spíše volil 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Rýňáky pak na Slovácku nebo v České vinařské oblasti.

další informace »

Jedná o starou odrůdu typickou pro Rakousko-Uhersko. Dnes je známé jako Veltlínské zelené. V současné době se nejvíce pěstuje právě v zemích této bývalé monarchie, tedy na Moravě a v Čechách, v Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Pochází pravděpodobně z regionu Dolního Rakouska a jedním z rodičů je zřejmě Tramín. Na Moravě se nejvíce pěstuje na Velkopavlovicku, na Znojemsku nebo Mikulovsku. V Čechách se této odrůdě velmi dobře daří na Mělnicku, Roudnicku, ale také na Mostecku, kde v posledních letech vinařství zažívá velký rozmach.

Víno má zelenožlutou barvu a jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí a někdy i lehkou vůní doutníku. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na láhvích se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřnaté tóny, které posléze zanikají a nejvíce kraluje mandlová chuť zjemněná u predikátních vín vyšších stupňů sametovou plností. Veltlín je velmi univerzální odrůda. Je to víno, které se používá také do mnoha cuvée a šumivých vín.

Rakouský název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století. Před tím se hlavně užívalo pojmenování Grüner Muskateller nebo Weißgipfler. I na Moravě bylo dříve užíváno názvu Bělošpičák nebo Muškatel. Odrůda se pěstuje také v Maďarsku – Zöldveltelini – a na Balkáně – Veltlinac zleni.

Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941. Růst je střední až bujný, dřevo vyzrává dobře, olistění je středně husté, list střední, pětilaločný, hluboce dělený. Hrozen velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulaté, zelenožluté. Slupka středně silná, dužnina šťavnatá, chuť kořenitá, někdy až jemně muškátová. Odolnost proti mrazu dobrá, proti houbovým chorobám střední až nižší. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Vhodné jsou hlubší hlinité nebo sprašové půdy.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR