Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Tramín červený

Tramín červený

Tramín červený je bílý. Tedy přesněji řečeno, odrůda bílého vína. Proč tedy vlastně červený? Je to kvůli načervenalému zabarvení hroznů.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Tramín červený

Barva vína této odrůdy je zlatavě žlutá s výraznými odlesky.

Vůně vína je výrazná, bohatá a kořenitá.

Chuť vína obsahuje tóny čajové růže, exotického nebo tropického ovoce, meruněk, medu, stopy sladkého koření.

Víno a jídlo Sušší vína tramínu se skvěle hodí k uzeným nebo grilovaným rybám s bylinkami či k pečenému masu. Sladší tramíny se velmi dobře hodí k ovocným salátům, k dezertům nebo také k sýrům s ušlechtilou modrou plísní. Díky svému charakteru také výborně doplní různé paštiky z husích jater, terinky. Vynikající jsou také k indické nebo asijské kuchyni, jako jsou různá kari nebo sushi.

Snoubení vína a jídla »

Jahodovo-ricottový dort

V žádném případě neuděláte chybu, když k sladším pokrmům budete podávat vína s vyšším zbytkovým cukrem. V tomto případě bych spíše vybíral vína v přívlastku výběr z hroznů, výběr z bobulí, či ledová nebo slámová vína. Z bílých odrůd bych volil výraznější aromatické odrůdy jako Hibernal, Tramín červený nebo Irsai Oliver z Mikulovské podoblasti. V tomto případě bych se nebál vyzkoušet i polosladké nebo sladké růžové víno a určitě bych vyzkoušel méně známou odrůdu Sevar nebo tradiční Rulandské modré. Ročníky vína bych volil spíše mladší, kde se bude příjemně snoubit lehkost dezertu s hravostí mladého vína.

Krevety saganaki

Krevety jsou moje oblíbené jídlo, takže jsem tentokrát přesně věděl, kam sáhnout do vinotéky. Samozřejmě hodně záleží na úpravě krevet. Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, doporučuji krevety snoubit se suchým sektem kvašeným v lahvi nebo šumivým vínem stanovené oblasti. Pokud však máte rádi ostřejší úpravu pokrmů, pak ke krevetám doporučuji bílé výraznější kořenité víno typu Pálava nebo Tramín červený. Tyto odrůdy doporučuji buď ze Znojemské, nebo z Mikulovské podoblasti. Vína mohou být suchá, ale pokud budou mít mírný zbytkový cukr, vůbec to není na škodu.

Hruškový cheesecake v medovníku

K dezertu bych doporučil víno se zbytkovým cukrem, protože sladká chuť medovníku se bude velmi dobře doplňovat s chutí bílého vína se zbytkovým cukrem. Smetanová chuť dezertu s aromatickou hruškou si pak bude žádat výraznější aromatické víno. Z odrůd bych doporučil Děvín, Tramín červený nebo moravskou odrůdu Pálava v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí, až po výběr z cibéb. Děvín doporučuji ze Slovácké podoblasti, Pálavu pak především z Mikulovské a Znojemské podoblasti a Tramín červený z Mělnické a Znojemské podoblasti. Z ročníků vybírejte od roku 2009 a mladší. Můj tip je vyzkoušet k cheesecaku úplně novou odrůdu pěstovanou převážně ve Slovácké podoblasti a tou je odrůda Floriánka.

Pizza s hříbky a bazalkou

Pizza je na smetanovém základu, proto budeme vybírat spíše suchá či polosuchá a jemná bílá vína. Přidáte-li zde i výraznější bylinky, pak i víno by mělo držet tento přístup a mělo by být výraznější. Z odrůd bych vyzkoušel Muškát moravský nebo Tramín červený. Polosuchá vína mohou mít i lehký zbytkový cukr, pokud je ve víně také vyšší obsah kyselinek. Takový ročník byl rok 2014. Pokud zvolíte víno ročníku 2013, doporučuji víno suché. Vynikající Tramíny jsou ve Znojemské podoblasti, naopak Muškáty znám výborné z Mikulovska nebo z Čech.

Vánoční crème brûllée

Při snoubení jídla a vína určitě neuděláte chybu, když k sladším pokrmům budete podávat vína s vyšším zbytkovým cukrem. V tomto případě bych spíše vybíral vína v přívlastku jako výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová nebo slámová vína. K jemné vanilkové chuti s karamelem spíše bílé víno aromatických odrůd, jakými jsou například Pálava, Tramín červený nebo Děvín z Mikulovské nebo Znojemské podoblasti. V tomto případě bych se nebál vyzkoušet ani likérové bílé víno polosladké nebo sladké z Velkopavlovické podoblasti. Ročníky vína bych volil spíše mladší jako 2014 nebo 2013.

Kuře s okurkovo-fenyklovým salátem

Pro tento pokrm budeme vybírat spíše suchá či polosuchá a výraznější bílá vína. Přidáte-li zde i výraznější bylinky, pak by i víno mělo být výrazné. Z odrůd bych vyzkoušel Muškát moravský, Irsai Oliver nebo Tramín červený. Mají-li vína vyšší obsah kyselinek, nemusíte se bát ani polosuchých vín s lehkým zbytkovým cukrem. Vynikající Tramíny jsou ve Znojemské podoblasti, Muškáty a Irsaie znám pak výborné z Mikulovska nebo z Čech.

Pohár s broskvemi, malinami a levandulí

Zajímavý, ve výsledku ne příliš sladký dezert plný chutí, ovoce, krásně ovoněný levandulí. Co se týče kombinace s takovýmto dezertem, vyzkoušejte některou z následujících odrůd – Pálava, Tramín červený nebo Muškát moravský – zde můžeme koukat i po sladších verzích, tedy polosladké či sladké, nicméně za podmínky, že se bude jednat o vyšší přívlastek, tedy minimálně výběr z hroznů. Zajímavou kombinací v tomto případě může být také snoubení se sladšími růžovými víny, která budou svým charakterem možná ještě lépe chuťově ladit s tímto trochu netradičním pohárem. Co se týče ročníků, vybírejte spíše mezi těmi „mladšími“. Velmi dobrou chuťovou harmonii mohou také vytvořit naše sekty např. v kategorii demi sec.

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

K tomuto pokrmu budeme vybírat spíše výraznější a lehce kořenité bílé víno nebo jemné růžové víno. Doporučují Rulandské modré rosé, kde jemné ovocné tóny malin, švestek a jahod se s jemně uzenými tóny ryby, lehkou zemitostí řepy a pikantností křenu sladí do příjemné harmonie. Z bílých vín bych doporučil kořenité odrůdy jako Tramín červený, Pálava nebo Děvín. Vína by měla být suchá, svěží v kvalitě kabinetního vína nebo pozdního sběru. Ročníkem 2015 nic nepokazíte.

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Díky chilli papričce a česneku se jedná o poměrně pikantní a chuťově výrazné jídlo, které musí být doplněno o víno, které má pěkné tělo, aby se tzv. neztratilo. Z odrůd se bude poměrně dobře hodit vyzrálejší Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, nebo třeba i aromatické odrůdy jako je Tramín červený nebo Pálava. Zde je ovšem na místě připomenout, že ne sladké či polosladké varianty. Vynikající harmonii můžeme také vytvořit i s víny růžovými, která jsou v České republice na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním nebo ještě lépe v provedení pozdní sběr, tedy v kategorii přívlastkových vín. Z ročníků bych spíše volil 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Rýňáky pak na Slovácku nebo v České vinařské oblasti.

Kořeněný koláč s hruškami

K tomuto dezertu vynikne a bude se nádherně snoubit polosuché nebo polosladké bílé víno. Z odrůd můžeme volit mezi Tramínem červeným, či Děvínem ze Znojemské podoblasti nebo vyzrálé Rulandské šedé nebo Rulandské bílé ze Slovácké podoblasti. Výborný ročník na tyto vína byl rok 2015 a zkuste vybírat mezi pozdním sběrem a výběrem z hroznů.

další informace »

V České republice se odrůda pěstuje ve všech vinařských podoblastech. Nejrozšířenější je na Velkopavlovicku, Bzenecku, Mikulovsku, ale také na Čáslavsku a Mostecku.

Tramín červený je rozšířený téměř po celé Evropě. Nikde však není odrůdou dominantní. Významnou odrůdou je však v regionu Alsasko. Do státní odrůdové knihy České republiky byla odrůda zapsaná v roce 1941 a dnes se pěstuje na zhruba 3 % celkové plochy vinic.

Tramín stojí geneticky velmi blízko k volně rostoucí lesní révě, z níž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Německá synonyma: Roter Traminer, Gewürztraminer (= Tramín kořenný) nebo jen Traminer.

Ve Francii Savagnin rosé nebo Gentil rosé, v Maďarsku Piros Tramini, na Balkáně Traminac crveni nebo Traminac mirisavi. Není však žádný rozdíl mezi Tramínem červeným a Tramínem kořenným, jak se dříve předpokládalo. Odrůda Gewürztraminer (Tramín kořenný) je dnes považována za aromatickou mutaci odrůdy Traminer Rot (Savagnin Rosé, Tramín červený), ta je pro změnu barevnou mutací odrůdy Traminer Weiss (Savagnin blanc, Tramín bílý). První zmínka o odrůdě „Gewürztraminer“ pochází z roku 1827 z oblasti Rheingau, Johann Metzger ji zde označuje za vzácně pěstovanou. Je pravděpodobné, že k mutaci došlo v oblasti Rheinland-Pfalz, protože ve Francii, v Alsasku roku 1886 ji zmiňuje Oberlin s tím, že pochází z oblasti „Palatinat“ tedy Rýnská Falc.

Odrůda je středního až bujného růstu, letorosty jsou hustě olistěné tmavě zelenými, okrouhlými a málo dělenými listy, které mají povrch silně krabatý. Hrozny jsou malé, krátce kónické, s malými, mírně oválnými bobulemi, které mají velmi tlustou slupku, v níž je uloženo mnoho kořenitých, aromatických látek. Barva slupky je červená až šedočervená. Vyskytují se mutace se zelenožlutou slupkou bobulí (Tramín bílý, pěstovaný u nás hojně ve středověku v Čechách pod názvem Brynšt nebo dosud ve Francii v oblasti Jura a Arbois k výrobě žlutých vín pod jménem Savagnin) nebo i se slupkou zlatožlutou (Tramín zlatý, či muškátový, Savagnin blanc musqué).

Dřevo tramínu vyzrává velmi dobře a mrazuodolnost je vysoká. Odolnost proti houbovým chorobám je dobrá. Odrůda je náročná na výborné polohy a vyžaduje hluboké, živné půdy. Při deštivém počasí v době kvetení snadno sprchává. Zrání hroznů je střední až pozdní a dosahuje se vysoká koncentrace cukru v bobulích, ale kyseliny mohou až příliš poklesnout. Proto se v některých oblastech přistupuje k dělené sklizni a část hroznů se sklidí v dřívějším termínu, aby se kyseliny zachovaly a obě vína se pak spojí.

Vína tramínu mají intenzivnější barvu než většina ostatních bílých vín – jsou zelenožlutá až zlatožlutá. Pro víno tramínu je příznačná bohatost omamující vůně a kořenitosti, které jsou u vyšších stupňů přívlastkových vín podbarveny sladce medovými tóny hrozinek. Pochází-li víno z přiměřeně velké sklizně a vyzrálých hroznů, pak chutná zcela jinak než všechna ostatní bílá vína. Jeho základní vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní: skořice, květů pomeranče, citrusových plodů, čaje nebo lonicery.

Většina vín tramínu bývá s menším či větším zbytkem cukru, který podporuje typické aroma a chuť. Vína z Tramínu mají dlouhou perzistenci a neslouží k běžnému pití, ale vyžadují odpovídající rozpoložení mysli a dostatek času k vychutnávání všech zážitků, které mohou přinést.

Hlouběji vychlazená lze podávat jako sklenku aperitivu. Jsou vhodná při ukončení stolování. Často se nabízejí jako doprovod určitých předkrmů, zejména paštiky z husích jater. Nebo k ovčím či kozím sýrům na konci stolování. Suché Tramíny se doporučují k cibulovému koláči, k uzeným rybám. Vína Tramínu lze předložit i k některým exotickým, silně kořeněným jídlům asijské kuchyně.

Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při lahvové zralosti i skořice a pomeranče. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.