Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský je stará a vysoce ceněná odrůda neznámého původu. Patří k nejpěstovanějším u nás (8,5 % z celkové plochy vinic).

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Ryzlink vlašský

Barva vína je světle zelenkavě žlutá až žlutá.

Vůně vína nese tóny angreštu, tropického ovoce, červeného rybízu, ořechů nebo lučního kvítí.

Chuť vína je šťavnatá, svěží, podpořená vynikající kyselinkou, která předurčuje tato vína k dalšímu zrání. Ve vínech z dobře vyzrálých hroznů můžeme nalézt také medové tóny nebo tóny hrozinek.

Víno a jídlo Suchý, svěží, dobře vychlazený Ryzlink vlašský může sloužit jako vynikající aperitiv. Dobře se hodí ke studeným předkrmům, k zabijačkovým specialitám nebo k salátům a uzeným rybám. Vína s lehkým zbytkovým cukrem skvěle doplní zeleninové polévky, teriny, paštiky anebo také sýry s ušlechtilou plísní.

Snoubení vína a jídla »

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Všeobecně k sladším desertům bych doporučoval moravské víno s příjemným ne příliš vysokým zbytkem cukru v kvalitě pozdní sběr, výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Ideální jsou odrůdy Rulandské bílé, Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský. Volil bych spíše starší ročníky například z Mikulovské podoblasti. Vlašák z Pálavy, Rulandské bílé z okolí Valtic a Veltlínské je na Mikulovsku všude zdejší.

Salát s "teplou vložkou"

Léto a letní dny mám velmi rád, protože je všude hodně domácí čerstvé zeleniny a saláty v těchto dnech příjemně osvěží a jsou snadno stravitelné. K tomuto pokrmu bych volil určitě typickou jihomoravskou odrůdu, jako je bezesporu Ryzlink vlašský. Určitě by měl být suchý se svěží a pikantní kyselinkou ideálně z ročníku 2014 a v kvalitě moravské zemské, jakostní nebo kabinetní víno. Nejlepší oblastí na „vlašáky“ je Mikulovská podoblast z okolí „moravského Toskánska“ Pálavy. Nezapomeňte víno vychladit, v parném létě klidně na 6 – 7 °C, pak vás salát i víno velmi příjemně osvěží, mám to vyzkoušené.

Kapr z trouby v citronové omáčce

Kapr, Vánoce, bílé víno. To je jednoduché rovnítko. Vřele doporučuji bílé víno z odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Vína by měla být plnější, vyzrálá nejlépe pozdní sběr. Z Mikulovské podoblasti vyzkoušejte Ryzlink vlašský, ze Slovácké Ryzlink rýnský a ze Znojemské Veltlínské zelené, z ročníku pak 2015, 2014 či 2013.

Ryba po provensálsku

Určitě nic nepokazíte, když sáhnete do vašich zásob s vínem pro bílé nebo růžové víno. Nejlépe pak pro bílý Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský. Víno je dietní, lehké, proto padla volba na tyto dvě odrůdy. Určitě bych vybral spíše víno jakostní nebo kabinetní, s nižším obsahem alkoholu a svěží kyselinkou. Mne osobně se líbí Ryzlinky rýnské z VOC Znojmo pro své velmi jemné a delikátní aroma, ale dokázal bych si představit i svěží Ryzlink z okolí Mělníka. Víno z odrůdy Ryzlink vlašský je dle mého nejlepší na Pálavě a jejím okolí. Růžová vína vybírejte z odrůd Frankovka nebo André spíše sušší a svěží. Oblast, kde se těmto odrůdám obzvlášť daří je Velkopavlovicko a to především VO Modré Hory.

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Kapr + Vánoce = bílé víno. To je kombinace, která je staletími prověřená. Z odrůd bych doporučil pálavský Ryzlink vlašský, bzenecký Ryzlink rýnský nebo znojemské Veltlínské zelené z VOC. Vína by měla být svěží, plnější, vyzrálá, kořenitější s dobrou aromatikou, nejlépe pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Z ročníků vyzkoušejte výborný rok 2015 nebo vyzrálé ročníky 2013 či 2011.

Jablková bábovka s ořechy

K dezertu bych volil spíše víno s vyšším zbytkovým cukrem, nejlépe polosladké, v kvalitě pozdní sběr nebo výběr. S ohledem na použité ingredience bych doporučil odrůdy jako Malverina, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay, ideálně z Mikulovské podoblasti. Dále by se s tímto dezertem velmi příjemně snoubilo polosladké Frizzante (jemně perlivé víno) z odrůdy Hibernal a loňského ročníku.

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Telecí maso je velmi jemné a delikátní a stejně takové musíme vybrat i víno, přestože je zde použita šalvěj nebo česnek, tedy poměrně výrazné aromatické i chuťové složky. V receptu je použito suché bílé víno, a jak už jsem v jiných receptech zmiňoval, je třeba použít víno minimálně takové kvality, kterou bychom očekávali u vína k večeři. Jemné a delikátní může být víno odrůd Rulandské bílé nebo Chardonnay, stejně tak můžeme použít i vína odrůdy Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Samozřejmě, je třeba vybrat vína z vynikajících poloh a ročníku 2015 nebo 2013. Vyzkoušejte např. Ryzlink vlašský z Mikulovska, konkrétně z regionu okolo Pálavy. Určitě budete spokojeni.

další informace »

Vynikající terroir pro Ryzlink vlašský nabízí nejen Pálavské vrchy, ale celá Mikulovská vinařská podoblast. Viniční tratě v okolí obce Perná, jako jsou Železná, Goldhamer nebo Ořechová hora, nabízí nejlepší Ryzlinky vlašské na světě. Skvěle se jim také daří na Slovácku, Velkopavlovicku nebo na Znojemsku, např. na slavné vinici Šobes, která patří vůbec k nejlepším v Evropě. Ryzlink vlašský je díky svému charakteru také ideální odrůdou pro výrobu ledových a šumivých vín.

Vína se vyznačují vyšším obsahem kyselin, při větší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, kde tvoří harmonii se zbytkovým cukrem. Vína Ryzlinku vlašského zachycují celou kvalitativní škálu bílých vín počínaje lehkými, přes svěží vína jakostní, z nichž zavoní rybíz či angrešt a na vápenité půdě kytice lučního kvítí, až po delikátní, medově vyzrálá vína výběrů s příchutí hrozinek, podbarvená citronovými tóny jemné botrytidy.

 

Ryzlink vlašský dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.

 

I člověk, který o víně ví poměrně málo, zcela jistě slyšel o odrůdě Ryzlink vlašský i rýnský. Může se zdát, že jde o příbuzné odrůdy, ale nemají spolu kromě části názvu vůbec nic společného. Původ je zatím neznámý a k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, v severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a u nás. V Rakousku je nazýván Welschriesling, Olaszrizling v Maďarsku, Laški rizling a Rizling italijanski na Balkáně, Riesling italico v Itálii. Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941.

 

Růst je střední, list středně velký s ostrým zoubkováním okrajů, většinou méně dělený, světlejší barvy. Dřevo vyzrává velmi dobře a borka má žlutavou barvu. Hrozen je válcovitý, na dlouhé stopce, někdy s přívěsným hrozínkem. Bobule je malá, kulatá, žlutozelená, s černou tečkou na vrcholu. Slupka je slabá a pevná, obsah řídce šťavnatý s pronikavou kyselinou. Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Trpí vadnutím třapiny. Zrání hroznů je velmi pozdní.