Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, ceněná odrůda používaná především na výrobu vysoce kvalitních vín.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Ryzlink rýnský

Barva vína Mladé Ryzlinky se vyznačují světle zelenkavě žlutou barvou. Starší, nazrálejší vína dosahují barvy zlatožluté, někdy až jantarové.

Vůně vína se liší v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje ovocná složka – broskve, meruňky nebo citrusové plody. U starších vín se potom objevují krásné květnaté tóny přecházející do medovosti a petrolejovosti.

Chuť vína bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou, která ho předurčuje k dlouhodobému zrání.

Víno a jídlo Ryzlink rýnský patří k nejuniverzálnějším gastronomickým vínům. Skvěle pasuje k lehkým úpravám ryb, drůbeže, stejně skvěle také doplňuje tučnější masité pokrmy. Směle jej také můžete servírovat k asijské kuchyni.

Snoubení vína a jídla »

Jarní kuřátka s nádivkou

S drůbeží se všeobecně snoubí spíše bílá vína a u nich také zůstaneme. Protože je kuřátko s nádivkou, budeme spíše hledat středně plné až plné sušší víno. Z odrůd se nabízí Rulandské šedé a Ryzlink rýnský ideálně v kvalitě pozdního sběru nebo výběru z hroznů. Odrůdovou pestrost u těchto odrůd najdete spíše v podoblasti slovácké a to především v okolí Bzence a Prušánek.

Koláč s tvarohem a ovocným želé

K tomuto dezertu bych sáhl spíše po vínu se zbytkovým cukrem, polosladkém nebo sladkém, v kvalitě výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Z bílých vín bych doporučil vyzrálý Ryzlink rýnský, Kerner nebo Rulandské bílé, ideálně z Podluží, Bzenecka nebo z VOC Blatnice. Dále by se s tímto dezertem velmi příjemně snoubil sekt kvašený v láhvi s označením demisec nebo loňské polosladké Frizzante, což je jemně perlivé víno.

Pizza na grilu

Další z typických italských pokrmů původem z Neapole lze snoubit s víny jako je jemné a lehce mandlové Veltlínské zelené nebo řízný a šťavnatý Ryzlink rýnský. Obě odrůdy bych volil z Mikulovské podoblasti, ideálně z ročníků 2013 nebo 2014 v kvalitě od moravského zemského až po pozdní sběr. Dále hledejte víno spíše s nižším obsahem alkoholu do 12 obj.%, suché či polosuché. Pokud budete dávat více oštiepku či špenát volte spíše Rýňák, naopak kdo má rád mozzarellu nebo mangold volte raději Veltlínské zelené.

Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou

Jídlo je to dietní, lehké, a proto padla volba na odrůdy Ryzlink rýnský nebo méně známou odrůdu Kerner. Určitě bych vybral spíše víno jakostní nebo kabinetní, s nižším obsahem alkoholu a svěží kyselinkou. Mně osobně se líbí Ryzlinky rýnské z VOC Znojmo pro svoje velmi jemné a delikátní aroma, ale dokázal bych si představit i svěží Ryzlink z okolí Mělníka. Odrůda Kerner není u nás příliš rozšířená, nicméně výborně se jí daří na Pálavě a jejím okolí.

Kapr z trouby v citronové omáčce

Kapr, Vánoce, bílé víno. To je jednoduché rovnítko. Vřele doporučuji bílé víno z odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Vína by měla být plnější, vyzrálá nejlépe pozdní sběr. Z Mikulovské podoblasti vyzkoušejte Ryzlink vlašský, ze slovácké Ryzlink rýnský a ze Znojemské Veltlínské zelené, z ročníku pak 2015, 2014 či 2013.

Ryba po provensálsku

Určitě nic nepokazíte, když sáhnete do vašich zásob s vínem pro bílé nebo růžové víno. Nejlépe pak pro bílý Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský. Víno je dietní, lehké proto padla volba na tyto dvě odrůdy. Určitě bych vybral spíše víno jakostní nebo kabinetní, s nižším obsahem alkoholu a svěží kyselinkou. Mne osobně se líbí Ryzlinky rýnské z VOC Znojmo pro svojí velmi jemné a delikátní aroma, ale dokázal bych si představit i svěží Ryzlink z okolí Mělníka. Víno z odrůdy Ryzlink vlašský je dle mého nejlepší na Pálavě a jejím okolí. Růžová vína vybírejte z odrůd Frankovka nebo André spíše sušší a svěží. Oblast kde se těmto odrůdám obzvlášť daří je Velkopavlovicko, a to především VO Modré Hory.

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Kapr + Vánoce = bílé víno. To je kombinace, která je staletími prověřená. Z odrůd bych doporučil pálavský Ryzlink vlašský, bzenecký Ryzlink rýnský nebo znojemské Veltlínské zelené z VOC. Vína by měla být svěží, plnější, vyzrálá, kořenitější s dobrou aromatikou, nejlépe pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Z ročníků vyzkoušejte výborný rok 2015 nebo vyzrálé ročníky 2013 či 2011.

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Dlouho jsem přemýšlel, kterým směrem se mám ve snoubení ubírat. Nakonec jsem zvolil zlatou střední cestu a nabídnu hned dvě varianty. Ta první cesta je vybrat k tomuto pokrmu bílé víno. Volil bych plné, extraktivní několik let (2011 a starší) vyzrálé bílé víno s vyšším obsahem alkoholu a to Ryzlink rýnský nebo Pálavu např. z VOC Mikulov. Druhá cesta je snoubit tento orientální pokrm s červeným vínem. Zde bych volil nikoliv tradiční odrůdy, ale něco méně známého jako je Cerason, Cabernet Cortis nebo Laurot. Červená vína by měla být vyzrálá, plná a klidně by mohla zrát v dubových sudech typu barrique.

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Díky chilli papričce a česneku se jedná o poměrně pikantní a chuťově výrazné jídlo, které musí být doplněno o víno, které má pěkné tělo, aby se tzv. neztratilo. Z odrůd se bude poměrně dobře hodit vyzrálejší Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, nebo třeba i aromatické odrůdy jako je Tramín červený nebo Pálava. Zde je ovšem na místě připomenout, že ne sladké či polosladké varianty. Vynikající harmonii můžeme také vytvořit i s víny růžovými, která jsou v České republice na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním provedení nebo ještě lépe v provedení pozdní sběr, tedy v kategorii přívlastkových vín. Z ročníků bych spíše volil 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Rýňáky pak na Slovácku nebo v České vinařské oblasti.

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Telecí maso je velmi jemné a delikátní a stejně takové musíme vybrat i víno, přestože je zde použita šalvěj nebo česnek, tedy poměrně výrazné aromatické i chuťové složky. V receptu je použito suché bílé víno, a jak už jsem v jiných receptech zmiňoval, je třeba použít víno minimálně takové kvality, kterou bychom očekávali u vína k večeři. Jemné a delikátní může být víno odrůd Rulandské bílé nebo Chardonnay, stejně tak můžeme použít i vína odrůdy Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Samozřejmě je třeba vybrat vína z vynikajících poloh a ročníku 2015 nebo 2013. Vyzkoušejte např. Ryzlink vlašský z Mikulovska, konkrétně z regionu okolo Pálavy. Určitě budete spokojeni.

další informace »

O Ryzlinku rýnském se říká, že je to víno králů a král vín. V České republice se pěstuje takřka všude (7 % z celkové plochy vinic). Velmi se mu daří na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a také v okolí města Bzenec, kde dosahuje opravdu mimořádné kvality.

Odrůda má původ v Německu, v údolí řeky Rýn, kde se prokazatelně pěstovala již v 15. století. Ryzlink rýnský však nebyl příliš oblíbený a pěstoval se jen do směsí s jinými odrůdami, kdy nemohly vyniknout jeho jedinečné vlastnosti. Hrozny této pozdní odrůdy totiž bývaly sklízeny spolu s ostatními, což bylo pro Ryzlink příliš brzy. To, že se jedná o vysoce kvalitní odrůdu, se ukázalo až později, v průběhu 18. století. V klášterních vinicích v Porýní mniši sklidili hrozny o něco později, než bylo obvyklé, a z takto sklizených hroznů vyrobili víno, jaké nikdy nikdo před tím nepil. Ryzlink rýnský se dnes pěstuje po celém světě a je řazen mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Nejvíce jsou ceněny vyšší stupně vín predikátních. U nás se o jeho rozšíření v 17. století zasloužil řád svatého Benedikta.

Jeho synonyma: Rheinriesling nebo jen Riesling v Německu, Petit Riesling ve Francii, Rajnaj Rizling v Maďarsku, Graševina v Chorvatsku, White Riesling v USA, u nás kdysi Starosvětské.

Současné genetické studie ukazují, že Ryzlink rýnský je pravděpodobně nahodilým křížencem mezi odrůdou Heunisch a semenáčem Tramínu. Letorosty jsou vzpřímené, středního až bujného růstu. Listy středně velké s vrásčitým povrchem. Dřevo vyzrává brzy a velmi dobře. Hrozen je malý až střední, s malou, kulatou bobulí zelenožluté barvy. Slupka je pevná, dužina jemně aromatická.

Mrazuodolnost je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám dobrá. Třapinu napadá plíseň šedá často před úplnou zralostí a hrozny pak padají na zem. Na plně vyzrálých bobulích se objevuje ušlechtilá plíseň hlavně v polohách, kde jsou časté podzimní mlhy. Ryzlink rýnský vyžaduje výborné jižní viniční polohy, nejlépe svažité. Vysoké jakosti vína se dociluje hlavně na záhřevných, méně zvětralých prvohorních půdách s vyšším podílem skeletu nebo na půdách břidličnatých. Na těžkých půdách bývají vína širší, méně charakteristická, postrádající ovocnost a svěžest. Plodnost je dobrá a pravidelná, hrozny se sklízejí velmi pozdě, koncem října a v listopadu a jsou vhodná pro ledová vína.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR