Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Rulandské šedé

Rulandské šedé

Rulandské šedé je ve světě známé nejčastěji jako Pinot Gris. Pinot pochází z francouzského pin, protože šiška piniové borovice připomíná tvar hroznu pinotu. Rulandské šedé je také zajímavé tím, že přestože se jedná o bílé víno, brava hroznu je skoro modrá, přesněji šedomodročervená.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Rulandské šedé

Barva vína této odrůdy je zlatožlutá.

Vůně vína je nasládlá s jemným pomerančem.

Chuť vína je velmi plná, obvykle s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu, harmonická, vláčná s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.

Víno a jídlo Díky svému charakteru se vína této odrůdy velmi dobře hodí ke studeným předkrmům, rybám, drůbeži, mořským plodům. Vynikající jsou také se smetanovými omáčkami, vepřovou panenkou nebo také s majonézovými saláty.

Snoubení vína a jídla »

Jarní kuřátka s nádivkou

S drůbeží se všeobecně snoubí spíše bílá vína a u nich také zůstaneme. Protože je kuřátko s nádivkou, budeme spíše hledat středně plné až plné sušší víno. Z odrůd se nabízí Rulandské šedé a Ryzlink rýnský ideálně v kvalitě pozdního sběru nebo výběru z hroznů. Odrůdovou pestrost u těchto odrůd najdete spíše v podoblasti Slovácké a to především v okolí Bzence a Prušánek.

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Italské jídlo si žádá i odrůdy, které k této zemi bezesporu patří a to Rulandské šedé a Chardonnay. Osvědčené kombinace ověřené po staletí bych se držel i v tomto případě. Díky danému pokrmu bych volil středně plná až plná vína v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů z ročníků 2013 nebo pokud objevíte i starší ročníky jako 2012 nebo 2011, určitě chybu neuděláte. Obě odrůdy dozrávají do vynikající kvality ve Slovácké podoblasti buď na Podluží, nebo v okolí Bzence. Můžete se také setkat s cuvée těchto odrůd pod různými názvy. Spíše bych vybral vína sušší maximálně polosuchá.

Bažant na sektu se smetanovou omáčkou

I když bažanta řadíme k pernaté zvěřině, logicky se nabízí kombinovat pokrm s červeným vínem. Důležitá je ovšem samotná úprava pokrmu, a pokud máme maso s omáčkou, snažíme se snoubit víno především k omáčce. Smetanová omáčka si tedy žádá plné, hutné a vyzrálé bílé suché víno. Z odrůd bych doporučil především Rulandské šedé nebo Chardonnay v kvalitě VOC, pozdní sběr anebo výběr z hroznů. Popřípadě vyzkoušejte cuvée z těchto odrůd či Pinotů obecně, víno může zrát i v barikovém sudu. Z ročníků bych volil spíše starší ročníky jako 2013 nebo 2011. Doporučuji i u servírovaných vín vyšší obsah alkoholu okolo 13,00 obj. %. Chardonnay vyzkoušejte určitě ze Slovácké podoblasti a Rulandské šedé z Čech nebo z Velkopavlovické podoblasti.

Vepřová plec s parmazánovou omáčkou

K smetanovým či sýrovým omáčkám bych téměř vždy doporučil bílá vína. Pokud to budou jako v tomto případě výrazné sýrové omáčky, můžete zvolit i výraznější charakter vína. K tomuto pokrmu doporučuji buď Rulandské šedé, nebo odrůdu s výraznějším projevem, jako je např. Hibernal. Charakterem vybírejte vína vyzrálá v pozdním sběru nebo výběru z hroznů, plnější, jemnější a suchá. Z ročníku 2014 či 2013, z podoblastí pak Slováckou nebo Mikulovskou.

Kořeněný koláč s hruškami

K tomuto dezertu vynikne a bude se nádherně snoubit polosuché nebo polosladké bílé víno. Z odrůd můžeme volit mezi Tramínem červeným, či Děvínem ze Znojemské podoblasti nebo vyzrálé Rulandské šedé nebo Rulandské bílé ze Slovácké podoblasti. Výborný ročník na tyto vína byl právě ten loňský 2015 a zkuste vybírat mezi pozdním sběrem a výběrem z hroznů.

další informace »

U nás se pěstuje ve všech vinařských podoblastech, nejvíce pak na Velkopavlovicku.

Původní francouzský název Pinot Gris, v Itálii Pinot grigio a v Německu Ruländer podle obchodníka s vínem J. S. Rulanda, který ji rozšiřoval ve Falci. Někdy se v Německu setkáváme s označením suchých vín jako Grauburgunder a vín se zbytkem cukru jako Ruländer. V Maďarsku Szürkebarát (šedý mnich) podle mnichů cisterciáků, kteří na přání císaře Karla IV. vysadili odrůdu u Balatonu. Tokayer v Alsasku. Původní český název je Roučí šedé. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. U nás se odrůda pěstuje na necelých 4 % plochy vinic.

Pinot Gris vznikl mutací z Pinot noir a je rozšířen po celém světě. Růst i olistění jsou střední, list málo dělený, dřevo vyzrává dobře. Mrazuodolnost je dobrá, odolnost proti houbovým chorobám je též dobrá, jen plíseň šedá napadá kulaté bobule s jemnou, šedomodrou slupkou častěji. Plná vína dává na hlinitých půdách, ale jako jedna z mála bílých odrůd dává plná vína i na půdách štěrkovitých a písčitých, jsou-li ovšem keře udržovány při dostatečně bujném růstu. Pro pravidelné a dobré sklizně je bezpodmínečně nutné vysazovat dobře prošlechtěný materiál uznaných klonů. Neselektovaný materiál je náchylný na sprchávání a střídavou plodnost.

Rulandské šedé je odrůda, od jejichž vín se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Pak se objevuje ve vínech i vyšší obsah alkoholu a glycerolu, čímž se do jisté míry imituje sladký vjem, který spolu se skutečným zbytkem cukru vyrovnává převahu alkoholu nad kyselinami. Obsah kyselin je nutné při vinifikaci bedlivě hlídat, podobně jako barevný tón vín, který může při nedostatečně rychlém zpracování šedomodrých hroznů zabarvit víno až do růžova.

Výběry a bobulové výběry lze při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti za předpokladu dostatečně vysokého extraktu.