Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Rulandské bílé

Rulandské bílé

Rulandskému bílému se dříve říkalo Burgundské bílé. Po tlaku Francie na změnu jména však byly všechny Pinoty přejmenovány na Rulandské, Burgundské bílé nevyjímaje.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Rulandské bílé

Barva vína této odrůdy je zelenožlutá.

Vůně vína je jemná a květinová, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků.

Chuť vína je plná, elegantní, nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhou dochuť.

Víno a jídlo Rulandské bílé je relativně univerzální víno. Hodí se takřka k jakémukoliv masu, pečené drůbeži, pečenému vepřovému nebo telecímu. Vynikající je ke sladkovodním rybám, např. candátu na másle. Skvěle se také hodí ke krémovým polévkám nebo tvrdým sýrům.

Snoubení vína a jídla »

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Všeobecně k sladším desertům bych doporučoval moravské víno s příjemným ne příliš vysokým zbytkem cukru v kvalitě pozdní sběr, výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Ideální jsou odrůdy Rulandské bílé, Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský. Volil bych spíše starší ročníky například z Mikulovské podoblasti. Vlašák z Pálavy, Rulandské bílé z okolí Valtic a Veltlínské je na Mikulovsku všudezdejší.

Karbanátky s lilkem

U tohoto pokrmu můžeme zvolit dvě varianty vína podle toho, co máte doma ve své vinotéce. První variantou je středně plné bílé víno. Ideální kombinací s pokrmem by pak bylo Rulandské bílé v kvalitě pozdního sběru nebo výběru a ročníku 2013 nebo 2014. Velmi zajímavé Rulandy můžeme nalézt ve VOC Blatnice nebo na Bzenecku. Druhou variantou je lehčí červené víno typu Modrý Portugal nebo Dornfelder v kvalitě jakostního vína až po pozdní sběr. Mohu-li doporučit, tak nedávno jsem pil výtečný Dornfelder z okolí Litoměřic a Modrý Portugal z okolí moravské vesnice Kobylí.

Řízky se šalvějí

K tomuto pokrmu bych vybral bílé suché víno o vyšším obsahu alkoholu okolo 13 obj. %. K jemnému telecímu řízku doporučuji odrůdy Chardonnay nebo Rulandské bílé, které jsou v chuťovém projevu jemné a sametové. Z podoblastí vyzkoušejte Mikulovskou, která je pro tato vína ideální. Bílá vína by měla být vyzrálá v kvalitě pozdního sběru, nebo u Rulandského bílého kvalitu VOC, z ročníků pak vína z let 2013 až 2011.

Kořeněný koláč s hruškami

K tomuto dezertu vynikne a bude se nádherně snoubit polosuché nebo polosladké bílé víno. Z odrůd můžeme volit mezi Tramínem červeným, či Děvínem ze Znojemské podoblasti nebo vyzrálé Rulandské šedé nebo Rulandské bílé ze Slovácké podoblasti. Výborný ročník na tyto vína byl rok 2015 a zkuste vybírat mezi pozdním sběrem a výběrem z hroznů.

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Telecí maso je velmi jemné a delikátní a stejně takové musíme vybrat i víno, přestože je zde použita šalvěj nebo česnek, tedy poměrně výrazné aromatické i chuťové složky. V receptu je použito suché bílé víno, a jak už jsem v jiných receptech zmiňoval, je třeba použít víno minimálně takové kvality, kterou bychom očekávali u vína k večeři. Jemné a delikátní může být víno odrůd Rulandské bílé nebo Chardonnay, stejně tak můžeme použít i vína odrůdy Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Samozřejmě, je třeba vybrat vína z vynikajících poloh a ročníku 2015 nebo 2013. Vyzkoušejte např. Ryzlink vlašský z Mikulovska, konkrétně z regionu okolo Pálavy. Určitě budete spokojeni.

další informace »

U nás se odrůda pěstuje ve všech vinařských podoblastech. Nejvíce je rozšířena na Slovácku, ale i v Čechách na Litoměřicku.

Ve skutečnosti se jedná o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska, která nese ve většině vinařských oblastí svůj původní název nebo jemu podobný jako v Itálii Pinot bianco. Jen v Německu a Rakousku to je Weißer Burgunder a v Maďarsku Fehér burgundi. Původní český název je Roučí bílé. Odrůda vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot noir, která má modré hrozny. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. U nás se odrůda pěstuje na 5 % z celkové plochy vinic.

Pinot blanc je odrůda středního růstu, s hustěji olistěnými letorosty a tří až pětilaločnými listy. Její hrozen je malý až střední, válcovitý, hustý. Bobule malé, kulaté, někdy poněkud oválné, s tenkou slupkou a řídkou dužninou. Chuť je sladkokyselá. Dřevo letorostů vyzrává dobře a mrazuodolnost je dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, ale proti plísni šedé nízká. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Nejlepší kvality vín se dosahuje na vápenitých půdách. Sklizně jsou pravidelné a dobré. Poměrně často se docilují přívlastková vína vyšších stupňů.

Na půdním složení a vinařské oblasti závisí celkový projev vína. Ale na celém světě patří vína odrůdy Pinot blanc mezi klasická bílá vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů alespoň kvality pozdního sběru. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami. Přitom nikdy nepůsobí těžkopádně. Jejich kyselina je zralá, což zvyšuje přitažlivost a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní a původní svěží aroma se mění na vůni hrušek, červeného ovoce nebo i lískových oříšků. Pinot blanc je vhodný pro tvorbu výběrů a bobulových i botrytických výběrů. Ale je to současně výborná surovina pro šumivá vína.

Svatomartinská vína jsou vybrána

2. 11. 2018 11:58, Pro veřejnost

Ve Valticích proběhlo druhé kolo hodnocení vín, která usilovala o možnost používat známku Svatomartinské 2018. Celkem se v obou kolech hodnotilo 450 vzorků mladých vín, z nichž uspělo 387. Letos ...

Vína z Moravy, Vína z Čech