Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Pálava

Pálava

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Pálava

Barva vína bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny třeba po vanilce.

Chuť vína je krásně aromatická, svěží a příjemně dlouhá.

Víno a jídlo Suchá Pálava se skvěle snoubí s kořenitějšími a pikantnějšími úpravami bílých mas a ryb. Sladší verze Pálavy pak skvěle ladí s ušlechtilými sýry s modrou plísní nebo s ovocnými dezerty.

Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Snoubení vína a jídla »

Křupavé prstíky s kozím sýrem a mátou

U tohoto pokrmu bude dominovat chuť kozího sýru a máty, a podle toho je také nutné vybírat víno. Doporučuji bílá vína především odrůd Pálava a Sauvignon, ideálně ze Znojemské vinařské podoblasti, kde se jim velmi dobře daří. Volil bych spíše vína suchá, maximálně vína polosuchá se svěží kyselinkou, nejlépe z ročníků 2013 a 2014. U Pálavy sáhněte po kabinetu nebo pozdním sběru, u Sauvignonu taktéž s doplněním o vína v kvalitě VOC.

Krevety saganaki

Krevety jsou moje oblíbené jídlo, takže jsem tentokrát přesně věděl, kam sáhnout do vinotéky. Samozřejmě je důležité na úpravě krevet. Pokud nemáte rádi příliš pikantní jídla, doporučuji krevety snoubit se suchým sektem kvašeným v lahvi nebo šumivým vínem stanovené oblasti. Pokud však máte rádi ostřejší úpravu pokrmů, pak ke krevetám doporučuji bílé výraznější kořenité víno typu Pálava nebo Tramín červený. Tyto odrůdy doporučuji buď ze Znojemské, nebo z Mikulovské podoblasti. Vína mohou být suchá, ale pokud budou mít mírný zbyteček cukru, vůbec to není na škodu.

Hruškový cheese cake v medovníku

K dezertu bych doporučil víno se zbytkovým cukrem, protože sladká chuť medovníku se bude velmi dobře doplňovat s chutí bílého vína se zbytkovým cukrem. Smetanová chuť dezertu s aromatickou hruškou si pak bude žádat výraznější aromatické víno. Z odrůd bych doporučil Děvín, Tramín červený nebo moravskou odrůdu Pálavu v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí, až po výběr z cibéb. Děvín doporučuji ze Slovácké podoblasti, Pálavu pak především z Mikulovské a Znojemské podoblasti a Tramín červený z Mělnické a Znojemské podoblasti. Z ročníků vybírejte od roku 2009 a mladší. Můj tip je vyzkoušet k cheese-caku úplně novou odrůdu pěstovanou převážně ve Slovácké podoblasti, a tou je odrůda Floriánka.

Vánoční créme brûlé

Při snoubení jídla a vína určitě neuděláte chybu, když k sladším pokrmům budete podávat vína s vyšším zbytkovým cukrem. V tomto případě bych spíše vybíral vína v přívlastku jako výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledová nebo slámová vína. K jemné vanilkové chuti s karamelem spíše bílé víno aromatických odrůd, jakými jsou například Pálava, Tramín červený nebo Děvín z Mikulovské nebo Znojemské podoblasti. V tomto případě bych se nebál vyzkoušet ani likérové bílé víno polosladké nebo sladké z Velkopavlovické podoblasti. Ročníky vína bych volil spíše mladší jako 2014 nebo 2013.

Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Poměrně exotický recept, který si už dnes běžně můžeme připravit doma, vyžaduje díky použitým surovinám a především koření – chilli, zázvor, limety – plnější, výraznější a kořenitější bílé víno, případně víno růžové, ovšem ne příliš sladké. Zajímavou kombinaci může vytvořit Pálava, která by díky svému aromatickému projevu a kořenitosti, měla skvěle ladit jak s rybami, tak s melounem a mangem v salse. Ovšem je nutné, aby to bylo víno suché, maximálně polosuché, ideálně z ročníku 2014 nebo 2015. Rozhodně zkuste růžový Cabernet Sauvignon, který je z našich růžových vín trochu výraznější. Vytvoří nejen velmi pěknou chuťovou harmonii, ale také kombinaci oku lahodící, tedy krásně barevnou.

Pohár s broskvemi, malinami a levandulí

Zajímavý, ve výsledku ne příliš sladký dezert plný chutí, ovoce, krásně ovoněný levandulí. Co se týče kombinace s takovýmto dezertem, vyzkoušejte některou z následujících odrůd – Pálava, Tramín červený nebo Muškát moravský – zde můžeme koukat i po sladších verzích, tedy polosladké či sladké, nicméně za podmínky, že se bude jednat o vyšší přívlastek, tedy minimálně výběr z hroznů. Zajímavou kombinací v tomto případě může být také snoubení se sladšími růžovými víny, která budou svým charakterem možná ještě lépe chuťově ladit s tímto trochu netradičním pohárem. Co se týče ročníků, vybírejte spíše mezi těmi „mladšími“. Velmi dobrou chuťovou harmonii mohou také vytvořit naše sekty např. v kategorii demi sec.

Borůvkové koláčky

Vůně pečeného borůvkového koláče snad v každém vyvolají vzpomínky na dětství a babičku. Aby však tento zážitek byl opravdu dokonalý, vyzkoušejte tento lahodný koláček v kombinaci s některým z našich vynikajících vín. Vybírat budeme z vín s trochu vyšším zbytkovým cukrem. Zajímavou kombinaci určitě vytvoříme s přívlastkovými víny v kategorii ledových, slámových nebo výběr z bobulí. Odrůdy se hodí např. Muškát moravský nebo Pálava. Doporučuji vyzkoušet také kombinaci se sladšími verzemi odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo André. Budete zcela jistě překvapeni skvělou harmonií chutí. Pokud však máte někde od babičky borůvkové „víno“, dejte si, určitě to bude chuťový koncert!

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

K tomuto pokrmu budeme vybírat spíše výraznější a lehce kořenité bílé víno nebo jemné růžové víno. Doporučuji Rulandské modré rosé, kde jemné ovocné tóny malin, švestek a jahod s jemně uzenými tóny ryby, lehkou zemitostí řepy a pikantností křenu sladí do příjemné harmonie. Z bílých vín bych doporučil kořenité odrůdy jako Tramín červený, Pálava nebo Děvín. Vína by měla být suchá, svěží v kvalitě kabinetního vína nebo pozdního sběru. Ročníkem 2015 nic nepokazíte.

Jehněčí po marocku s meruňkami a mandlemi

Dlouho jsem přemýšlel, kterým směrem se mám ve snoubení ubírat. Nakonec jsem zvolil zlatou střední cestu a nabídnu hned dvě varianty. Ta první cesta je vybrat k tomuto pokrmu bílé víno. Volil bych plné, extraktivní několik let (2011 a starší) vyzrálé bílé víno s vyšším obsahem alkoholu a to Ryzlink rýnský nebo Pálavu např. z VOC Mikulov. Druhá cesta je snoubit tento orientální pokrm s červeným vínem. Zde bych volil nikoliv tradiční odrůdy, ale něco méně známého jako je Cerason, Cabernet Cortis nebo Laurot. Červená vína by měla být vyzrálá, plná a klidně by mohla zrát v dubových sudech typu barrique.

Pečená vepřová panenka s broskvovou salsou

K tomuto pokrmu bych volil spíše bílé víno výraznější vůně a chuti. S pokrmem by se nejlépe snoubily odrůdy Pálava, Tramín červený a Děvín. Víno by mělo být suché max. polosuché, extraktivní s vyšším obsahem alkoholu okolo 13 obj. % a vyšší. Kořenitost a pikantnost pokrmu podpoří velmi dobře vína z ročníku 2015 nebo 2014 z Mikulovské nebo Znojemské podoblasti.

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Díky chilli papričce a česneku se jedná o poměrně pikantní a chuťově výrazné jídlo, které musí být doplněno o víno, které má pěkné tělo, aby se tzv. neztratilo. Z odrůd se bude poměrně dobře hodit vyzrálejší Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, nebo třeba i aromatické odrůdy jako je Tramín červený nebo Pálava. Zde je ovšem na místě připomenout, že ne sladké či polosladké varianty. Vynikající harmonii můžeme také vytvořit i s víny růžovými, která jsou v České republice na velmi vysoké kvalitativní úrovni. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním nebo ještě lépe v provedení pozdní sběr, tedy v kategorii přívlastkových vín. Z ročníků bych spíše volil 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Rýňáky pak na Slovácku nebo v České vinařské oblasti.

další informace »

Pálava se pěstuje převážně na Mikulovsku, v obcích jako je Perná, Pavlov a Bulhary, nebo také v Lechovicích, Popicích a Čejkovicích. Pálava se poměrně rychle stala jednou z nejoblíbenějších odrůd, ale také jednou z nejfalšovanějších. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (0,6 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší. Aromatické látky typu Tramínu jsou obohaceny o vanilkové tóny. Vzhledem k poněkud vyššímu obsahu kyselin, než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Jejich zrání je středně pozdní. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší. Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší než u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobrou cukernatost a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.