Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Müller Thurgau

Müller Thurgau

Müller Thurgau je naší pátou nejpěstovanější bílou odrůdu (9,46 %), a tak se s ní setkáme skoro u každého vinaře.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Müller Thurgau

Barva vína této odrůdy bývá obvykle méně výrazná, zelenkavě žlutá s jiskrnými odlesky.

Vůně vína je aromatická, kořenitá, s lehkými muškátovými a příjemnými ovocnými tóny grepu či broskve.

Chuť vína je svěží, středně plná, harmonická, šťavnatá a vybízející k dalšímu napití.

Víno a jídlo ideální k lehkým salátům a pečeným rybám. Velmi dobře se hodí také k tvrdým a polotvrdým sýrům nebo čerstvým tvarohovým sýrům.

Müller Thurgau je nejlepší pít jako mladé víno do dvou až tří let stáří. To je spolu s jeho ranným dozrávání jeden z důvodů, proč patří mezi hlavní odrůdu Svatomartinských vín.

Snoubení vína a jídla »

Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Pokrm sám o sobě je lehký, a proto i k tomuto jídlu budeme volit lehčí víno, a to především bílé. Doporučil bych zde vína z ročníku 2014, která mají nižší obsah alkoholu, jsou svěží s příjemnou kyselinkou. K zelenině se ideálně snoubí odrůdy jako Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Sauvignon. K tomuto lehkému jídlu doporučuji spíše suché kabinety a zkusit můžete ty z české kotliny, především pak z okolí Mělníka, Litoměřic nebo Velkých Žernosek. Sauvignon bych doporučil ze Znojemské podoblasti a to v kvalitě VOC.

Hummus s křupavou cizrnou

Stále více lidí v dnešní době dává přednost zdravé a chutné stravě a tomu plně odpovídá i tento ryze arabský pokrm ze Středomoří. Vzhledem k povaze pokrmu bych volil lehčí bílé víno nebo suchý klaret. Z bílých vín bych volil odrůdu Müller Thurgau v kvalitě jakostní až pozdní sběr a ročníků 2013 nebo 2014. Doporučil bych ji od vinařů z Velkých Bílovic z Velkopavlovické podoblasti nebo výborné Müllerky jsou také v oblasti Čech. Z klaretů bych volil určitě odrůdu Rulandské modré pro svou jemnost a ročník 2014 pro svou svěžest. Díky kvalitní odrůdě není problém, když hrozny vyzrají do kabinetní nebo pozdě sběrové kvality a u Velkopavlovické podoblasti můžeme klidně zůstat.

Cuketový salát s krutony

Pokrm je sám o sobě lehký, a proto i k tomuto jídlu budeme volit lehčí bílé víno s jemným aroma. Doporučil bych vína z ročníku 2013 a 2014, která mají nižší obsah alkoholu, jsou svěží s příjemnou kyselinkou. K zelenině se ideálně snoubí odrůdy jako Müller Thurgau, Sylvánské zelené nebo Aurelius. Protože jídlo je lehkého typu doporučují spíše suchá kabinetní vína z moravských podoblastí - Müller Thurgau ze Znojemska, Sylvánské zelené z okolí Valtic a Aurelius ze slováckých vinic.

Pstruh na modro

K tomuto předkrmu, který se skládá z ryby a zeleniny, bych doporučil bílé víno z moravských a českých vinic. Zde bych volil spíše lehčí víno s příjemnou a lehce šťavnatou kyselinkou. Z odrůd je ideální volbou Müller Thurgau jakostní z české oblasti, či Sylvánské zelené z VOC Valtice, anebo Veltlínské zelené pozdní sběr z mikulovské podoblasti. Víno vybírejte suché maximálně polosuché z ročníků 2013, 2014, ale u některých vinařských firem se už objevují i vína z velmi zajímavého ročníku 2015.

Kapsy se špenátem a fetou

K tomuto zeleninosýrovému pokrmu budeme volit lehčí až středně plné víno, a to především bílé. Klidně bych doporučil vína z ročníku 2015, která mají nižší obsah alkoholu, jsou svěží, ovocná a s příjemnou kyselinkou. K špenátu se ideálně snoubí odrůdy jako Müller Thurgau, Sylvánské zelené a k feta sýru pak Sauvignon nebo Veltlínské zelené. Protože jídlo je lehkého typu doporučuji spíše suchá jakostní vína nebo kabinety. Müller Thurgau z české kotliny především pak z okolí Mělníka, Litoměřic nebo Velkých Žernosek, Sylvánské zelené z okolí Valtic. Veltlínské zelené a Sauvignon bych doporučil ze Znojemské podoblasti a to v kvalitě pozdní sběr či VOC.

Opékaný pstruh na rukolovém rizotu

Pstruh patří mezi naše typické říční ryby, a přestože je v tomto receptu doplněn o tradiční italské rizoto, které především díky rukole dostává trochu pepřový nádech, doporučil bych některou z našich typických bílých odrůd, s jemnější a ne přespříliš plnou chutí – asi nejvíce by ladilo Veltlínské zelené, nicméně pěkné Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau, udělají skvělou práci také. Všechna vína bych vybíral minimálně v kabinetním provedení – tedy v kategorii přívlastkových vín. Není třeba volit vína nazrálá a starší. Ke krémové konzistenci rizota se pstruhem bude skvěle ladit ročník 2013 nebo 2015 a určitě volte vína s nižším zbytkovým cukrem. Vynikající Veltlínské zelené najdeme na Znojemsku, pěkné Sylvány pak na Mikulovsku.

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

U tohoto pokrmu bych volil plnější a hutnější bílé víno, s vyšším obsahem alkoholu. Víno by mělo být spíše suché, neutrální a vyzrálé tak, aby vhodně doplnilo pokrm. Vyzkoušejte tradiční odrůdy jako Müller Thurgau, Neuburské či Sylvánské zelené. Sylvánské zelené a Müller Thurgau určitě vyzkoušejte z Mělnické nebo Litoměřické podoblasti. Neuburské je výborné z Mikulovské nebo Velkopavlovické podoblasti. Dobrou volbou budou bezesporu ročníky 2015 nebo 2013.

další informace »

Odrůda má ve Švýcarsku název Riesling x Silvaner podle domněle provedeného křížení mezi těmito odrůdami, které uskutečnil prof. Herrmann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau, v roce 1882 ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu, kde tehdy vyučoval botaniku.

Odrůda vznikla na konci 19. století křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Název nese po profesoru Hermannu Müllerovi ze švýcarského kantonu Thurgau a právě spojení těchto dvou jmen dalo poetické a krásné Müller Thurgau. Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941.

 

Vysokou jakost vína poskytuje jen při sklizni úměrné stanovištním podmínkám. Z vysokých sklizní, které se dají snadno docílit, je víno řídké a hořké. Za optimálních podmínek jde o víno světlé barvy se zelenožlutým odstínem. Ve vůni se ozývají tóny muškátu spolu s dalšími ovocnými odstíny v závislosti na výšce sklizně, na počasí daného ročníku a na reduktivnosti školení vína. Mohou to být vůně nezrale travnaté, citronově muškátové, angreštové či černorybízové. Správně zvládnutou technologií by se mělo vytvořit víno blízké všeobecné představě v tom smyslu, že se jedná o víno, které je nejlépe pít jako mladé, svěží, pobízející ke konzumu na základě nižšího obsahu alkoholu, dostatečně výrazného, ale ostatním látkám přiměřeného obsahu kyselin, s užšími tóny muškátově ovocných vůní a s hladkým odchodem, který vyvolává dojem šťavnatosti.

 

Odrůda má ve Švýcarsku název Riesling x Silvaner podle domněle provedeného křížení mezi těmito odrůdami. Další synonymum Rivaner, pocházející ze Slovinska, se opírá o domnělé křížení. V současné době dokázal dr. F. Regner z Vinařské školy v Klosterneuburgu pomocí genové analýzy, že se ve skutečnosti jedná o křížení Ryzlink rýnský x Madlenka královská. Odrůda se rozšířila po všech severnějších vinařských oblastech Evropy i do zámoří.

 

Keře jsou středně bujného růstu, mají pětilaločné listy s hlubokými výřezy a řidší olistění. Plodnost je vysoká a pravidelná, mrazuodolnost nízká a též odolnost proti houbovým chorobám je nízká. Náročnost na polohy není vysoká, půdy potřebuje hluboké a živné.