Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Zweigeltrebe

Zweigeltrebe

Odrůdu vyšlechtil ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu v Rakousku dr. F. Zweigelt v roce 1922 a o její rozšíření do dalších zemí se zasloužil po druhé světové válce dr. Lenz Moser.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Zweigeltrebe

Barva vína této odrůdy je granátová.

Vůně vína bývá po višních i jiném bobulovém ovoci.

Chuť vína je kořenitá, rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější, takže se dá docílit jemné a harmonické víno. V chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce.

Víno a jídlo Vína z této odrůdy jsou skvělá k tmavému masu, jako je hovězí pečeně, dušené hovězí, jehněčí nebo také pernatá zvěřina, třeba bažant. Za zkoušku ale určitě stojí kombinace s drůbeží, jako je pečené kuře nebo husa.

Snoubení vína a jídla »

Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Vzhledem k tomu, že kančí roláda je prošpikovaná aromatickými bylinkami, musíme pro tento pokrm zvolit červené víno, které je výraznější a bohaté. Z odrůd bych zvolil dvě a to Zweigeltrebe a moravskou odrůdu André. Obě odrůdy by měly být dobře vyzrálé s vyšším obsahem alkoholu, tedy nejlépe v kvalitě pozdního sběru či ve výběru z hroznů. Z ročníků bych opět volil spíše vyzrálejší starší ročníky 2013 a starší. Určitě nejlepší André naleznete v okolí města Velké Pavlovice, kde tato odrůda byla vyšlechtěna a Zweigeltrebe vybírejte třeba ve Slovácké podoblasti.

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

K této úpravě kuřecí pečeně bych doporučil dvě varianty. První varianta je červené víno a druhá fortifikované neboli likérové víno. Z červených vín bych vybral odrůdy Zweigeltrebe či Merlot z ročníku 2014 nebo 2013 ze slovácké vinařské podoblasti. Druhá varianta je snoubit tento pokrm s likérovým vínem. V České republice je několik výrobců, kteří se zabývají výrobou těchto speciálních vín. Určitě vyzkoušejte likérové červené víno vinařů z Nového Šaldorfu, ze Zaječí nebo z Němčiček.

Ostré hovězí s bylinným kuskusem

Krásný kousek hovězího masa v kořenité marinádě s bylinkovým kuskusem s „vůní“ severní Afriky volá po elegantním, středně plném červeném víně s pěknou kyselinkou a měkkou tříslovinou. Z odrůd se bude skvěle hodit Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Určitě můžeme vybírat vína přívlastková a nemusíte se vyhýbat ani vínům, která zrála nějaký čas na dřevěném sudu. Zajímavou chuťovou variantu vytvoří í minimálně dvou až tříletá vína odrůdy Zweigeltrebe. Osobně bych se ale přiklonil k prvním dvěma zmíněným, které jsou v ČR velmi tradiční a daří se jim zde. Jedny z nejlepších Ruland modrých nebo Svatovavřineckých se vyrábějí ve Velkopavlovické či Mikulovské podoblasti a také v České vinařské oblasti, především na Litoměřicku a Roudnicku.

Ferdinand alias zajíc na víně

Velmi zajímavá úprava zajíce, která pracuje i s vínem. Platí základní pravidlo a prosím, nezapomeňte na to, do jídla při vaření používejte takové víno, které byste sami pili, nejlépe ovšem to, které si pak k onomu pokrmu otevřete. Šetření není na místě! V našem případě bychom mohli vybírat z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe nebo André. Ve všech případech se jedná o odrůdy, které dávají tělnatější, plnější a zároveň kořenitější vína. Při výběru ročníku sáhněte např. po 2011, 2012 nebo 2013. Vína těchto ročníků budou již měkčí a sametová.

další informace »

Odrůda je u nás nejvíce rozšířena na Mostecku, Brněnsku, Strážnicku a Mutěnicku.

V současnosti je v Rakousku nejrozšířenější modrou odrůdou a její plochy se stále zvětšují. U nás patří společně se svými rodiči (odrůdy Svatovavřinecké a Frankovka) k nejrozšířenějším modrým odrůdám. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1980. U nás se odrůda pěstuje téměř na 5 % plochy vinic.

Pochází z křížení (Svatovavřinecké x Frankovka) a je podobná více Frankovce. Má velké, tmavozelené listy, vzpřímený růst, středně velké, křídlaté hrozny s modročernými, kulatými bobulemi, které mají pevnou slupku a dobře odolávají plísni šedé. Réví vyzrává dobře a má dobrou mrazuodolnost. Odolnost proti houbovým chorobám je střední. V teplých oblastech snese i druhořadé polohy. Vhodná odrůda pro hlinité půdy, na písčitých ochabuje růst. Zrání hroznů je střední. Plodnost je pravidelná a velmi dobrá. Z vyšších sklizní jsou vína hrubá, pro výrobu kvalitních vín potřebuje omezení násady hroznů řezem a jejich probírku.

Vína jsou tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a mají aroma ovocně-kořenité, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Jejich chuťové vlastnosti jsou silně závislé na velikosti sklizně hroznů připadající na jeden keř. Při omezených sklizních jsou vína barevná, plná, po vyzrání jemná a hebká, ale nepostrádají při tom dostatečné zastoupení tříslovin a určitou říznou pevnost. Doprovázejí proto bez problémů nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry.

Druhý ročník soutěže o nejlepší krajská vína má své vítěze

9. 10. 2018 06:35, Pro tisk

Titul „Víno Jihomoravského kraje 2018“ získala čtyři regionální vína. Dvě bílá vína a dvě červená vína zvítězila v soutěži, kterou vyhlásil Jihomoravský kraj. Vína budou reprezentovat region jižní Mor ...

Vína z Moravy, Vína z Čech