Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Svatovavřinecké

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké je naše nejrozšířenější a nejpěstovanější modrá odrůda (9 % z celkové plochy vinic).

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Svatovavřinecké

Barva vína obvykle bývá velmi hluboká, intenzivní a sytá.

Vůně vína obsahuje tóny peckového ovoce, švestek, povidel nebo také skořice a koření.

Chuť vína bývá obvykle šťavnatá, ovocitá, poměrně plná a bohatá, s výraznou kyselinkou, která zráním měkne a stává se sametově hebkou.

Víno a jídlo Svatovavřinecké je také ideálním společníkem ke steakům, ke guláši, k vepřové panence v pikantní úpravě nebo také k vysoké zvěřině. Ideálním partnerem také bude při snoubení se sýry s ušlechtilou plísní na povrchu.

Svatovavřinecké je také jednou z hlavních odrůd používaných při výrobě Svatomartinského tedy mladého vína. I proto se skvěle hodí k pečené huse nebo kachně.

Snoubení vína a jídla »

Kuřecí řízky s bazalkou

Ke kořeněným a ostřejším jídlům podáváme spíše sušší, zralejší a výraznější vína, v tomto případě bych doporučil vína červená. Rulandské modré například z české kotliny, kde dosahuje výborné kvality, nebo Frankovka, Svatovavřinecké či Cabernet Sauvignon z Velkopavlovické podoblasti v okolí Velkých Bílovic nebo Čejkovic budou skvělou volbou. Ročníky bych volil spíše starší, například 2011 nebo 2009, které co do kvality patří k tomu nejlepšímu za posledních několik let.

Zajíc na černo

U tohoto zvěřinového pokrmu budeme vybírat víno k omáčce. A vzhledem k tomu, že i do omáčky se bude přidávat červené víno, budeme vybírat víno z modrých odrůd. K zajíci na černo bych doporučil naši nejrozšířenější odrůdu pro výrobu červeného vína - Svatovavřinecké anebo atraktivní Modrý Portugal v kvalitě VOC či od jakostního vína po pozdní sběr, nejlépe ze starších ročníků 2013, 2012 nebo 2011. Svatovavřineckému se velmi dobře daří na Znojemsku v okolí Dolních Kounic a na Velkopavlovicku v okolí Modrých hor. Dále bych doporučil odrůdy vyšlechtěné v České republice jako Fratavu, Rubinet nebo Laurot. Všechno to jsou odrůdy, které jsou příjemně ovocné a určitě obohatí vaše chuťové pohárky.

Hovězí carpaccio s nakládanými citrony a kapary

Tradičně bych k hovězímu carpacciu volil vyzrálé červené, ale v kombinaci s kapary a citrony bych v tomto případě spíše sáhl po lehkém mladém červeném nebo suchém plném bílém vínu. Z letošních mladých červených vín bych vybral spíše lehčí, svěží, klidně to může být mladé svatomartinské víno z odrůd Modrý Portugal či Svatovavřinecké z Velkopavlovické podoblasti. Z bílých vín vybírejte suché plnější víno z ročníků 2013 nebo 2012 odrůdy Sauvignon nejlépe ze Znojemské podoblasti v kvalitě pozdní sběr nebo VOC.

Ostré těstoviny s rajčátky a olivami

Špagety, pikantní rajčatová omáčka, olivy a čerstvé bylinky vyžadují již víno červené, ovšem nepříliš plné, hutné a tělnaté. Z odrůd bych vybíral mezi Modrým Portugalem, Rulandským modrým nebo Svatovavřineckým. Vína z těchto odrůd by měla být přívlastková, z ročníků bych volil rozmezí 2011 až 2013, určitě vyzkoušejte vína z Velkopavlovicka. Pokud budete mít příležitost, rozhodně zkuste vína z české kotliny – v okolí Litoměřicka nebo Roudnicka vznikají vynikající červená vína těchto odrůd. Za vyzkoušení určitě také stojí kombinace s polosuchým růžovým vínem.

Borůvkové koláčky

Vůně pečeného borůvkového koláče snad v každém vyvolají vzpomínky na dětství a babičku. Aby však tento zážitek byl opravdu dokonalý, vyzkoušejte tento lahodný koláček v kombinaci s některým z našich vynikajících vín. Vybírat budeme z vín s trochu vyšším zbytkovým cukrem. Zajímavou kombinaci určitě vytvoříme s přívlastkovými víny v kategorii ledových, slámových nebo výběr z bobulí. Odrůdy se hodí např. Muškát moravský nebo Pálava. Doporučuji vyzkoušet také kombinaci se sladšími verzemi odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo André. Budete zcela jistě překvapení skvělou harmonií chutí. Pokud však babičky máte borůvkové „víno“, dejte si, určitě to bude chuťový koncert!

Ostré hovězí s bylinným kuskusem

Krásný kousek hovězího masa v kořenité marinádě s bylinkovým kuskusem s „vůní“ severní Afriky volá po elegantním, středně plném červeném víně s pěknou kyselinkou a měkkou tříslovinou. Z odrůd se bude skvěle hodit Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Určitě můžeme vybírat vína přívlastková a nemusíte se vyhýbat ani vínům, která zrála nějaký čas na dřevěném sudu. Zajímavou chuťovou variantu vytvoří í minimálně dvou až tříletá vína odrůdy Zweigeltrebe. Osobně bych se ale přiklonil k prvním dvěma zmíněným, které jsou v ČR velmi tradiční a daří se jim zde. Jedny z nejlepších Ruland modrých nebo Svatovavřineckých se vyrábějí ve Velkopavlovické či Mikulovské podoblasti a také v České vinařské oblasti, především na Litoměřicku a Roudnicku.

další informace »

Stejně jako většina našich odrůd se i Svatovavřinecké pěstuje ve všech našich vinařských podoblastech. Zásadní ovšem je terroir, tedy jakési genius loci, souhrn klimatických a půdních podmínek, které dávají vínu to, čím pak je. Typickými regiony pro Svatovavřinecké je Velkopavlovicko a okolí Brna, v české vinařské oblasti pak okolí Litoměřic, Velkých Žernosek nebo Mostecko.

Ve Francii se nazývá Saint Laurent, v Rakousku Sankt Laurent a patří do skupiny burgundských odrůd. Název této odrůdy souvisí s tím, že na sv. Vavřince (10. srpna) začínají v jižní Francii tyto hrozny zaměkat a zabarvovat se. Říká se také, že toho času jsou hrozny opékány sluncem tak, jako byl zaživa upečen tento světec a mučedník. Do české Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1941.

Víno Svatovavřineckého je u nás oblíbeno pro tmavě červenou barvu, výraznou višňovou a někdy až černorybízovou vůni, výrazný odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny. Někdy bývají mladá vína zatížena příliš vysokým obsahem kyselin. Vína se velmi dobře hodí k tomu, aby doprovázela tmavá masa a sýry s intenzivní chutí.

Genetické analýzy ukazují, že odrůda je příbuzná s odrůdami burgundskými. Odrůda se nejvíce rozšířila se zavedením vysokého vedení révy v Rakousku a u nás, protože byla pro tento způsob pěstování dobře přizpůsobena.

Keře jsou bujného růstu, list střední, tří až pětilaločný, středně hluboko vykrajovaný. Dřevo vyzrává dobře, mrazuodolnost dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Hrozen je střední, kónický, mírně křídlatý a hustý. Černomodré bobule jsou většinou oválné a z hustého hroznu se někdy vytlačují. Bobule uvnitř hustého hroznu jsou méně vybarvené a s vysokým obsahem kyselin. Bobule se začínají vybarvovat ke svátku sv. Vavřince (10. srpna). Na polohy není náročné, snáší i méně živné půdy. V mládí plodí dobře, později se objevuje střídavá plodnost.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Druhý ročník soutěže o nejlepší krajská vína má své vítěze

9. 10. 2018 06:35, Pro tisk

Titul „Víno Jihomoravského kraje 2018“ získala čtyři regionální vína. Dvě bílá vína a dvě červená vína zvítězila v soutěži, kterou vyhlásil Jihomoravský kraj. Vína budou reprezentovat region jižní Mor ...

Vína z Moravy, Vína z Čech