Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Frankovka

Frankovka

Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Frankovka

Barva vína obvykle bývá sytá, intenzivní rubínová.

Vůně vína obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.

Chuť vína obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.

Víno a jídlo V závislosti na ročníku může být Frankovka vhodným vínem pro každodenní spotřebu nebo také vínem, které se skvěle hodí k tradiční české kuchyni. Vyzkoušejte jí k pečeným masům, k huse, kachně, ke zvěřině nebo k jakémukoliv guláši.

Snoubení vína a jídla »

Kuřecí řízky s bazalkou

Ke kořeněným a ostřejším jídlům podáváme spíše sušší, zralejší a výraznější vína, v tomto případě bych doporučil vína červená. Rulandské modré například z české kotliny, kde dosahuje výborné kvality, nebo Frankovka, Svatovavřinecké či Cabernet Sauvignon z Velkopavlovické podoblasti v okolí Velkých Bílovic nebo Čejkovic budou skvělou volbou. Ročníky bych volil spíše starší, například 2011 nebo 2009, které co do kvality patří k tomu nejlepšímu za posledních několik let.

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Velmi dlouho jsem přemýšlel, jaká vína k tomuto pokrmu doporučit. Po zralé úvaze jsem vybral spíše lehčí červená vína z mladších ročníků jako 2014, 2013 nebo 2012. Z odrůd bych vybral určitě Frankovku a Modrý Portugal v kvalitě moravské zemské víno, jakostní víno až po pozdní sběr, které dozrály na slunných polohách ve Velkopavlovické podoblasti, přesněji VOC Modré hory.

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Pro tento pokrm jsem zvolil variantu, kdy budeme servírovat červená vína. Já osobně piji v létě červená vína méně než v zimě, ale naučil jsem se z Alsaska, že i červené víno, které je lehce vychlazené může v létě příjemně osvěžit. Navíc když víno zkombinujeme s dobrým jídlem, co více si přát. Červená vína můžete buď lehce vychladit na 10 – 12 °C a pak bych volil mladší a lehčí víno. Nebo jej podávat při klasické teplotě okolo 16 °C a pak bych volil spíše starší plnější červená vína. Z odrůd určitě vyzkoušejte André nebo Frankovku ze Znojemské podoblasti z okolí Dolních Kounic, kde obě odrůdy dosahují výjimečné kvality. U lehčího červeného vína můžete vybírat z ročníků 2014 a z kvality jakostního vína u vyzrálejších červených vín bych šel do ročníků 2013 a starší a kvalita vína pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Široké nudle s cuketou, citronem a mandlemi

Pro tento pokrm jsem vybral opět lehčí bílé víno typu Veltlínského zeleného nebo Chardonnay. Vína mohou mít výraznější aroma a v chuti být středně plná, bez zbytkového cukru. Tomu, kdo má rád k jídlu spíše červená vína, doporučuji udělat experiment a otevřít si k tomuto pokrmu Frankovku v pozdním sběru z roku 2013. Myslím, že bude překvapen, jak si bude s jídlem rozumět. Veltlín i Chardonnay doporučuji z malebného kraje Podluží a Frankovku z okolí Dolních Kounic.

Perníčky s hvězdičkou

Snoubení sladkého pečiva a vína zpravidla nepředstavuje žádnou past. Nikdy neuděláte závažnější chybu, pokud zvolíte víno se zbytkovým cukrem. Dále je třeba dbát, jaké ingredience se do sladkého pečiva přidávají. Perníčky jsou aromatické, proto budeme volit výraznější vína. Zde můžete vyzkoušet např. červené likérové víno z odrůdy Frankovky z Velkopavlovické podoblasti. Z modrých odrůd bych ještě doporučil Agni. Dále budeme volit z bílých vín odrůdy Muškát moravský, Lena, Vrboska. Všechny odrůdy jsou ryze moravské, méně známé a jsou to spíše speciality některých vinařství.

Ryba po provensálsku

Určitě nic nepokazíte, když sáhnete do vašich zásob s vínem pro bílé nebo růžové víno. Nejlépe pak pro bílý Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský. Víno je dietní, lehké proto padla volba na tyto dvě odrůdy. Určitě bych vybral spíše víno jakostní nebo kabinetní, s nižším obsahem alkoholu a svěží kyselinkou. Mne osobně se líbí Ryzlinky rýnské z VOC Znojmo pro svojí velmi jemné a delikátní aroma, ale dokázal bych si představit i svěží Ryzlink z okolí Mělníka. Víno z odrůdy Ryzlink vlašský je dle mého nejlepší na Pálavě a jejím okolí. Růžová vína vybírejte z odrůd Frankovka nebo André spíše sušší a svěží. Oblast kde se těmto odrůdám obzvlášť daří je Velkopavlovicko a to především VO Modré Hory.

Borůvkové koláčky

Vůně pečeného borůvkového koláče snad v každém vyvolají vzpomínky na dětství a babičku. Aby však tento zážitek byl opravdu dokonalý, vyzkoušejte tento lahodný koláček v kombinaci s některým z našich vynikajících vín. Vybírat budeme z vín s trochu vyšším zbytkovým cukrem. Zajímavou kombinaci určitě vytvoříme s přívlastkovými víny v kategorii ledových, slámových nebo výběr z bobulí. Odrůdy se hodí např. Muškát moravský nebo Pálava. Doporučuji vyzkoušet také kombinaci se sladšími verzemi odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo André. Budete zcela jistě překvapení skvělou harmonií chutí. Pokud však máte někde od babičky borůvkové „víno“, dejte si, určitě to bude chuťový koncert!

Jelení medailonky ve slanině s hranolky

Když zvěřina, tak neváhejte sáhnout po červeném víně. K jelením medailonkům je potřeba vybrat hutné, plné a sametové červené víno, které mohlo i několik let zrát v dubových sudech. Z odrůd vyzkoušejte pozdní sběry odrůdy Rulandské modré z Mělnické podoblasti, volte spíše starší ročník, tedy 2013 a starší. Jako další odrůdu bych zvolil naší typickou Frankovku z Velkopavlovické podoblasti, která vyniká svojí hutností a kořenitostí a se zvěřinou se snoubí výborně. Doporučení při servírování, stará červená vína je dobré dekantovat do karafy a nechat alespoň hodinu prodýchat.

Ferdinand alias zajíc na víně

Velmi zajímavá úprava zajíce, která pracuje i s vínem. Platí základní pravidlo a prosím, nezapomeňte na to, do jídla, při vaření, používejte takové víno, které byste sami pili, nejlépe ovšem to, které si pak k onomu pokrmu otevřete. Šetření není na místě! V našem případě bychom mohli vybírat z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe nebo André. Ve všech případech se jedná o odrůdy, které dávají tělnatější, plnější a zároveň kořenitější vína. Při výběru ročníku sáhněte např. po 2011, 2012 nebo 2013. Vína těchto ročníků budou již měkčí a sametová.

další informace »

U nás se odrůda pěstuje prakticky jen na Moravě, protože je pozdně dozrávající a má ráda opravdu teplé polohy. Jejímu charakteru dává vyniknout zrání v barikových sudech.

Z oblastí bývá nejhojnější v okolí Velkých Pavlovic, na Slovácku nebo na Podluží. Skvělé Frankovky jsou z okolí Kraví hory, z obcí jako jsou Bořetice nebo Němčice. Velmi charakteristické Frankovky najdeme také ve Znojemské podoblasti v okolí Dolních Kounic. Frankovka je u nás velmi populární a je naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdou (7 % z celkové plochy vinic).

Frankovka je typická středoevropská odrůda, která se pěstuje především v České republice, v Německu, Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941.

Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat v sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznějšího charakteru červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.

Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst, delší internodia a velké, tmavozelené listy se třemi méně výraznými laloky. Réva vyzrává dobře, mrazuodolnost je dobrá a odolnost proti plísni šedé též. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule střední, kulaté, černomodré. Chuť je kořenitá. Hrozny trpívají vadnutím třapiny. Vyžaduje výborné polohy, sucho a snáší vápno.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Druhý ročník soutěže o nejlepší krajská vína má své vítěze

9. 10. 2018 06:35, Pro tisk

Titul „Víno Jihomoravského kraje 2018“ získala čtyři regionální vína. Dvě bílá vína a dvě červená vína zvítězila v soutěži, kterou vyhlásil Jihomoravský kraj. Vína budou reprezentovat region jižní Mor ...

Vína z Moravy, Vína z Čech