Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-cervenych
Logo - Dornfelder

Dornfelder

Dornfelder je původem německá odrůda, kde je dodnes velmi důležitou modrou odrůdou. Stále častěji se s ní ale setkáváme také u nás, kde se jí díky optimálním klimatickým podmínkám velmi daří.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Dornfelder

Barva vína této odrůdy je až černofialová.

Vůně vína je tělnatá a výrazně ovocitá.

Chuť vína má patrné tóny peckového a lesního ovoce, jako jsou např. brusinky nebo ostružiny. Najdeme zde také tóny pražených oříšků a u méně vyzrálých vín i zelenou papriku.

Víno a jídlo Svěží mladá vína této odrůdy se velmi dobře hodí k těstovinám s masovým ragú. Plnější a vyzrálá ladí s kořeněnými pokrmy, grilovaným masem, zvěřinou nebo výraznějšími sýry.

Snoubení vína a jídla »

Kančí paštika

Paštiky jsou výtečný předkrm a výběr vína se může velmi různit podle jejich typu. U této určitě nic nezkazíte, pokud budete jídlo kombinovat s pevnějším rosé nebo mladým červeným vínem. Rosé může být suché nebo s lehkým zbytkem cukru, tedy polosuché. Z odrůd bych doporučil Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe v kvalitě jakostní až pozdní sběr, které svou ovocností a svěžestí příjemně doplní chuť zvěřinové paštiky. Z červených vín bych doporučil Modrý Portugal nebo Dornfelder, jež neobsahují tolik tříslovin, a jejich lehkost a ovocnost zvýrazní chuť paštiky. Pokud budete vybírat k pokrmu červené víno, určitě bych doporučil Velkopavlovickou podoblast, která má na Moravě ty nejlepší klimatické podmínky a odrůdám pro výrobu červených vín se zde velmi daří.

Karbanátky s lilkem

U tohoto pokrmu můžeme zvolit dvě varianty vína podle toho, co máte doma ve své vinotéce. První variantou je středně plné bílé víno. Ideální kombinací s pokrmem by pak bylo Rulandské bílé v kvalitě pozdního sběru nebo výběru a ročníku 2013 nebo 2014. Velmi zajímavé rulandy můžeme nalézt ve VOC Blatnice nebo na Bzenecku. Druhou variantou je lehčí červené víno typu Modrý Portugal nebo Dornfelder v kvalitě jakostního vína až po pozdní sběr. Mohu-li doporučit, tak nedávno jsem pil výtečný Dornfelder z okolí Litoměřic a Modrý Portugal z okolí moravské vesnice Kobylí.

Křepelky dušené na cibuli s šafránem a cizrnou

Křepelka má velmi jemné maso, proto i k tomuto pokrmu budeme vybírat jemné červené víno. Z odrůd na výrobu červeného vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil odrůdu Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger. Jemnost a sametovost těchto odrůd vyniká u vín v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Můžeme vybírat jak ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2014 či mladším. Blauburger je zajímavý ve Znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě a v Čechách.

Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými koulemi

K těstovinám s rajčatovou omáčkou budeme vybírat lehké mladé červené, nebo svěží růžové víno. Z odrůd pro výrobu červeného nebo růžového vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger. Jemnost, lehkost a ovocnost těchto odrůd vyniká zejména u vín v kvalitě pozdní sběr. Můžeme vybírat jak ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2015, tedy mladším. Blauburger je zajímavý ve Znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě i v Čechách.

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Zde mohu doporučit dvě varianty vín. Buď bych doporučil lehké, svěží, ovocné červené víno s nižším obsahem tříslovin. Ideální volbou jsou odrůdy Modrý Portugal, Dornfelder nebo Blauburger. Popřípadě zvolte variantu bílého vína s menším zbytkovým cukrem. Vhodnou odrůdou je třeba Chardonnay nebo Ryzlink rýnský v kvalitě výběr z hroznů, popř. výběr z bobulí.

další informace »

V České republice se pěstuje výhradně na Moravě. Hojněji ji najdeme v oblasti kolem Velkých Pavlovic nebo Mikulova. Setkáme se s ní ale také třeba na Mutěnicku nebo Bzenecku.

U nás se pěstuje na necelém 1 % plochy vinic, ale pěstuje se ale i v tak „nevinařských“ zemích, jako je Anglie, Belgie nebo Nizozemsko. Do Státní odrůdové knihy v České republice byla odrůda zapsaná v roce 2004.

Dornfelder je středně raná moštová modrá odrůda, která vznikla křížením Helfensteiner x Heroldrebe (tj. Jakubské x Trolínské) x (Modrý Portugal x Frankovka). Odrůda byla vyšlechtěna ve Zkušebním ústavu pro pěstování révy a ovoce ve Weinsbergu v Německu.

Hrozen je velký, řídký až středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká až velká, široce elipsovitého tvaru. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je střední. Sklizňová zralost začíná v první dekádě října. Proti napadení plísní révovou je odrůda odolná, proti napadení padlím révovým i plísní šedou je středně odolná. Proti poškození zimními mrazy je méně odolná, jarní mrazy ji nepoškozují, nesnáší sucho. Odrůda je velmi plodná, a proto vyžaduje úměrné zatížení.

Hrozen odrůdy je líbivý, chuť bobule příjemná bez specifických zvláštností, proto může být v příznivých podmínkách využíván i pro přímý konzum.

Víno je výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně aromatické vůně a chuti. Pro svoji intenzivní barvu je v Německu ceněna jako surovina pro zvyšování barevnosti červených vín i pro zrání v sudech barrique.