Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-bilych
Logo - Modrý Portugal

Modrý Portugal

Původ odrůdy Modrý Portugal je neznámý, ale rozhodně nepochází z Portugalska.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Modrý Portugal

Barva vína bývá obvykle nižší rubínová.

Vůně vína má tóny peckového ovoce nebo černého koření. Často také vyniká květinovou vůní fialek, pivoněk atp.

Chuť vína bývá sametová, harmonická a příjemná. Má nižší podíl kyselinek a lehčí tělo.

Víno a jídlo Díky své lehkosti se hodí k široké škále pokrmů. Studené masité mísy, těstoviny, pečená drůbež nebo sýry. Vynikající je také k zahnání žízně. Tato odrůda se také nejčastěji používá pro výrobu červených Svatomartinských vín.

Snoubení vína a jídla »

Kančí paštika

Paštiky jsou výtečný předkrm a výběr vína se může velmi různit podle jejich typu. U této určitě nic nezkazíte, pokud budete jídlo kombinovat s pevnějším rosé nebo mladým červeným vínem. Rosé může být suché nebo s lehkým zbytkem cukru, tedy polosuché. Z odrůd bych doporučil Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe v kvalitě jakostní až pozdní sběr, které svou ovocností a svěžestí příjemně doplní chuť zvěřinové paštiky. Z červených vín bych doporučil Modrý Portugal nebo Dornfelder, jež neobsahují tolik tříslovin, a jejich lehkost a ovocnost zvýrazní chuť paštiky. Pokud budete vybírat k pokrmu červené víno, určitě bych doporučil Velkopavlovickou podoblast, která má na Moravě ty nejlepší klimatické podmínky a odrůdám pro výrobu červených vín se zde velmi daří.

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce

Velmi dlouho jsem přemýšlel, jaká vína k tomuto pokrmu doporučit. Po zralé úvaze jsem vybral spíše lehčí červená vína z mladších ročníků jako 2014, 2013 nebo 2012. Z odrůd bych vybral určitě Frankovku a Modrý Portugal v kvalitě moravské zemské víno, jakostní víno až po pozdní sběr, které dozrály na slunných polohách ve Velkopavlovické podoblasti, přesněji VOC Modré hory.

Karbanátky s lilkem

U tohoto pokrmu můžeme zvolit dvě varianty vína podle toho, co máte doma ve své vinotéce. První variantou je středně plné bílé víno. Ideální kombinací s pokrmem by pak bylo Rulandské bílé v kvalitě pozdního sběru nebo výběru a ročníku 2013 nebo 2014. Velmi zajímavé Rulandy můžeme nalézt ve VOC Blatnice nebo na Bzenecku. Druhou variantou je lehčí červené víno typu Modrý Portugal nebo Dornfelder v kvalitě jakostního vína až po pozdní sběr. Mohu-li doporučit, tak nedávno jsem pil výtečný Dornfelder z okolí Litoměřic a Modrý Portugal z okolí moravské vesnice Kobylí.

Zajíc na černo

U tohoto zvěřinového pokrmu budeme vybírat víno k omáčce. A vzhledem k tomu, že i do omáčky se bude přidávat červené víno, budeme vybírat víno z modrých odrůd. K&nbspzajíci na černo bych doporučil naši nejrozšířenější odrůdu pro výrobu červeného vína - Svatovavřinecké anebo atraktivní Modrý Portugal v kvalitě VOC či od jakostního vína po pozdní sběr, nejlépe ze starších ročníků 2013, 2012 nebo 2011. Svatovavřineckému se velmi dobře daří na Znojemsku v okolí Dolních Kounic a na Velkopavlovicku v okolí Modrých hor. Dále bych doporučil odrůdy vyšlechtěné v České republice jako Fratavu, Rubinet nebo Laurot. Všechno to jsou odrůdy, které jsou příjemně ovocné a určitě obohatí vaše chuťové pohárky.

Křepelky dušené na cibuli s šafránem a cizrnou.

Křepelka má velmi jemné maso, proto i k tomuto pokrmu budeme vybírat jemné červené víno. Z odrůd na výrobu červeného vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil odrůdu Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger. Jemnost a sametovost těchto odrůd vyniká u vín v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Můžeme vybírat jak ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2014 či mladším. Blauburger je zajímavý ve Znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě a v Čechách.

Hovězí carpaccio s nakládanými citrony a kapary

Tradičně bych k hovězímu carpacciu volil vyzrálé červené, ale v kombinaci s kapary a citrony bych v tomto případě spíše sáhl po lehkém mladém červeném nebo suchém plném bílém vínu. Z letošních mladých červených vín bych vybral spíše lehčí, svěží, klidně to může být mladé Svatomartinské víno z odrůd Modrý Portugal či Svatovavřinecké z Velkopavlovické podoblasti. Z&nbspbílých vín vybírejte suché plnější víno z ročníků 2013 nebo 2012 odrůdy Sauvignon nejlépe ze znojemské podoblasti v kvalitě pozdní sběr nebo VOC.

Špagety s rajčatovou omáčkou & masovými koulemi

K těstovinám s rajčatovou omáčkou budeme vybírat lehké mladé červené nebo svěží růžové víno. Z odrůd na výrobu červeného nebo růžového vína, které neobsahují příliš tříslovin, bych zvolil odrůdu Modrý Portugal, Dornfelder a Blauburger. Jemnost, lehkost a ovocnost těchto odrůd vyniká u vín v kvalitě pozdní sběr. Můžeme vybírat jak ze starších ročníků, ale není problém snoubit pokrm i s vínem ročníku 2015, tedy mladším. Blauburger je zajímavý ve znojemské podoblasti, Dornfelder vyniká na Mikulovsku v okolí Valtic a Modrý Portugal je doma všude na Moravě a v Čechách.

Ostré těstoviny s rajčátky a olivami

Špagety, pikantní rajčatová omáčka, olivy a čerstvé bylinky vyžadují již víno červené, ovšem nepříliš plné, hutné a tělnaté. Z odrůd bych vybíral mezi Modrým Portugalem, Rulandským modrým nebo Svatovavřineckým. Vína z těchto odrůd by měla být přívlastková, z ročníků bych volil rozmezí 2011 až 2013, určitě vyzkoušejte vína z Velkopavlovicka, ale pokud budete mít příležitost, rozhodně zkuste vína z české kotliny – v okolí Litoměřicka nebo Roudnicka vznikají vynikající červená vína těchto odrůd. Za vyzkoušení určitě také stojí kombinace s polosuchým růžovým vínem.

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Zde mohu doporučit dvě varianty vín. Buď bych doporučil lehké, svěží, ovocné červené víno s nižším obsahem tříslovin. Ideální volbou jsou odrůdy Modrý Portugal, Dornfelder nebo Blauburger. Popřípadě zvolte variantu bílého vína s menším zbytkovým cukrem. Vhodnou odrůdou je třeba Chardonnay nebo Ryzlink rýnský v kvalitě výběr z hroznů, popř. výběr z bobulí.

Konfitovaný bažant se slaninou

Konfitování je velmi chutná úprava masa, která zachovává šťavnatost masa, a aby vynikla chuť jemného bažantího masa, příliš se nekoření. Pokud budeme vybírat z vín červených, určitě bude třeba sáhnout po odrůdách dávající jemnější a elegantní vína, např. Modrý Portugal nebo Rulandské modré. Rozhodně však vína z dobře vyzrálých hroznů, vynikajících poloh a rozhodně z vynikajícího ročníku. V našem případě se nabízí kategorie přívlastkových vín pozdní sběr nebo výběr z hroznů, ročníky 2012 nebo 2011. Rozhodně nezatracuji ročník 2013, ale pro tuto delikátní úpravu a jemnou chuť masa jsou vhodnější spíše nazrálejší vína. Nicméně, musím nabídnout i jinou variantu. K tomuto pokrmu se budou skvěle hodit i plnější vína bílá. Ať už ta, která si chvilku odpočinula v dubovém sudu, nebo ta, jež zrála metodou „sur lie“, tedy metodou naležení na kvasničných kalech. Jako odrůdu mohu doporučit především Chardonnay.

další informace »

Tato odrůda se u nás pěstuje skoro všude (3,9 % z celkové plochy vinic). V Čechách se jí daří hlavně na Litoměřicku, Roudnicku nebo Čáslavsku. Na Moravě pak například kolem Kyjova, Uherského Hradiště nebo Hodonína.

Modrý Portugal najdeme téměř v celém Podunají. Od států bývalé Jugoslávie, přes Rumunsko, Maďarsko, až po Rakousko a Německo, kde patří k nejrozšířenějším. Je to i díky její vysoké plodnosti a velmi dobré pitelnosti.

Traduje se, že roku 1772 povolal hrabě de Fries na svůj zámek v Bad Vöslau u Vídně několik vinařů z okolí a předal jim svazky réví odrůdy, které dostal od své obchodní agentury v Oportu v Portugalsku.

Odrůda měla takové přednosti, že za několik let byly v okolí obce vysazeny dvě třetiny vinic odrůdou Blauer Portugieser, které se podle obce říkalo též „Vöslauer“. Pěstování se rozšířilo i do sousedního Badenu a postupně do celé monarchie. V Bad Vöslau vzniklo u tamní firmy R. Schlumberger v roce 1848 první šumivé víno z Modrého Portugalu, které si získalo nesmírný ohlas daleko za hranicemi Rakouska.

U nás byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro vysokou úrodnost, ale i pro dobrou pitelnost jemného, svěže aromatického vína, které bývalo na venkově doprovodem pracovních svačin i běžných denních jídel. Červená barva vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní. Mladé víno má jemnou květinovou vůni, která je nesmírně příjemná a je-li podporována mladistvou harmonií vína, pak svádí k opakovanému doušku.

Použitím zvláštní technologie – tzv. karbonické macerace lze vytvořit velmi příjemný typ mladého červeného vína z Modrého Portugalu, s kterým se setkáváme u Svatomartinských vín. Víno z Modrého Portugalu se občas užívalo ke spojování s vínem Frankovky, aby se docílilo rychlejšího zrání a zjemnila se tvrdost kyselin a tříslovin Frankovky. Takovou směs nazývali na Slovácku „Slovácký granát“ a bývala velmi oblíbená.

Vína z Modrého Portugalu se pila často k družné zábavě pod víchem, kde se podávaly studené masité pokrmy. Lehká vína této odrůdy se hodí k zahánění žízně při stolování a dají se kombinovat s velkou paletou pokrmů, neboť svou neutralitou výraz jídel nijak neruší. Jsou vhodná ke zrajícím sýrům.

Modrý Portugal, maďarsky Oportó, na Balkáně Kraljevina, ve Francii Portugais Bleu je bujného růstu a keře mají velkou životaschopnost. Do české Státní odrůdové knihy byl Modrý Portugal zapsán v roce 1941. List je střední až velký, světle zelený, hladký, nehluboce dělený. Tlusté réví vyzrává středně a není mrazuodolné, proto se nesmí vysazovat do dolin. Odolnost proti všem houbovým chorobám je nízká. Nároky na orientaci polohy a na půdu jsou malé. Snáší sucho. Sklizně jsou vysoké po mírných zimách. Po mrazovém poškození se keře rychle regenerují a vynahrazují ztráty. Hrozny jsou velké, křídlaté, středně husté. Bobule střední, kulaté, s tenkou slupkou modré barvy. Dužnina je řídká, má málo kyselin i cukrů. Zrání hroznů je rané až středně rané. Hrozen může sloužit i jako nenáročný stolní hrozen.