Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

odrudy-bilych
Logo - Merlot

Merlot

Merlot, čti „merló“, je významná odrůda pocházející z Francie, která je jednou z vůbec nejstarších odrůd na světě.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Merlot

Barva vína je tmavě rubínová až granátová.

Vůně vína je po peckovém nebo lesním ovoci s jemnou stopou černého koření.

Chuť vína se vyznačuje sametovostí, hebkostí a příjemnou strukturou s tóny kompotového ovoce. U starších vín nalezneme také tóny lanýžů nebo čokolády.

Víno a jídlo Vína z této odrůdy si dobře rozumí s širokou škálou pokrmů ze zvěřiny nebo i s hovězí pečení. Vyzkoušejte je také v kombinaci s uzenými masy nebo s vyzrálými sýry s ušlechtilou bílou plísní na povrchu.

Snoubení vína a jídla »

Pošírovaný losos a okurkový salátek s jogurtem

Rychlá příprava jídla si žádá rychlou a jednoznačnou volbu - růžové víno. Volba odrůdy je však již trochu složitější, nicméně Cabernet Sauvignon nebo Merlot pro svůj výraznější aromatický projev jen podtrhnou tuto kombinaci. Růžová vína by měla být suchá maximálně polosuchá, pokud obsahují vyšší kyselinky. Pokud vyberete vína se smetanovo-jogurtovými tóny a kořenitostí ve vůni i chuti, vyladíte tento recept k dokonalosti. Takové Merloty hledejte na Znojemsku a Cabernety na Velkopavlovicku.

Kančí paštika s kachními játry

S blížícím se podzimem se objeví i nabídka masa ze zvěřiny a paštika je výborný nápad, jak maso ze zvěřiny zpracovat. Paštiku doporučuji podávat jako předkrm. Určitě nic nepokazíte, pokud budete jídlo kombinovat se svěžím rosé nebo mladým kořenitým červeným vínem. Rosé doporučuji suché nebo s lehkým zbytkem cukru, tedy polosuché. Z odrůd bych doporučil Cabernet Sauvignon nebo Merlot v kvalitě jakostní až pozdní sběr, které svou ovocností a svěžestí příjemně doplní chuť zvěřinové či játrové paštiky. Z červených vín bych doporučil moravskou odrůdu Fratavu nebo rakouskou odrůdu Blauburger. Tyto odrůdy jsou příjemně ovocné, takže zvýrazní chuť paštiky a díky jemné struktuře je lze pít již jako mladé, tedy ročníky jako 2014 nebo 2013 budou určitě dobrou volbou. Pokud budete vybírat k pokrmu červené víno, určitě bych doporučil Velkopavlovickou podoblast. Můj tajný tip je vyzkoušet červené ze Slovácké podoblasti, budete příjemně překvapeni, uvidíte.

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

K této úpravě kuřecí pečeně bych doporučil dvě varianty. První varianta je červené víno a druhá fortifikované, neboli likérové víno. Z červených vín bych vybral odrůdy Zweigeltrebe či Merlot z ročníku 2014 nebo 2013 ze Slovácké vinařské podoblasti. Druhá varianta je snoubit tento pokrm s likérovým vínem. V České republice je několik výrobců, kteří se zabývají výrobou těchto speciálních vín. Určitě vyzkoušejte likérové červené víno od vinařů z Nového Šaldorfu, ze Zaječí nebo z Němčiček.

Panenka s perníkovou omáčkou

Vzhledem k ingrediencím použitých při přípravě tohoto jídla bych volil červené víno. Mělo by to být víno teplé a vyzrálé s vyšším obsahem alkoholu minimálně v kvalitě pozdní sběr, ale ještě lepší bude výběr z hroznů nebo výběr z bobulí. Odrůda Laurot nebo Merlot ze Slovácké čí Velkopavlovické podoblasti a z ročníků 2012, 2011 nebo 2009 bude určitě tou správnou volbou.

Grilovaná makrela s estragonem, pečenými citrony & bruschettou

Ke grilovaným pokrmům bych volil růžové víno. Z odrůd pak můžete zvolit např. výraznější a kořenitý Cabernet Sauvignon nebo Merlot pro svůj jemnější aromatický projev. Růžová vína vybírejte spíše mladší, tedy ročníky 2015 nebo 2014. Vína doporučuji spíše suchá maximálně polosuchá, pokud obsahuje vyšší kyselinky. Výborná růžová vína z odrůdy Cabernet Sauvignon umí vinaři ze Znojemské podoblasti a růžový Merlot zase vinaři ze Slovácké podoblasti.

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Rychlá a jednoduchá příprava jídla si žádá rychlou a jednoznačnou volbu, a to růžové víno. Volba odrůdy je však již trochu komplikovanější, nicméně suché maximálně polosuché růžové odrůd Cabernet Sauvignon nebo Merlot svým výraznějším aromatickým projevem jen umocní tuto kombinaci. Vybíral bych určitě mladší víno, klidně už z roku 2016 nebo 2015. Charakter vína by měl být tradiční, tedy smetanovojogurtový tón, hravý a kořenitý ve vůni i chuti. Cabernet Sauvignon rosé zkuste ze Znojemské vinařské podoblasti nebo růžový Merlot popř. cuvée z těchto odrůd z VOC Modré Hory.

další informace »

Protože se jedná o později dozrávající odrůdu, vyžaduje opravdu teplá stanoviště a ty nejlepší polohy. Na Moravě se pěstuje hlavně na Velkopavlovicku, vynikající je z tratí v okolí Hustopečí nebo Popic. Výborné Merloty také najdeme na Mikulovsku nebo Bzenecku.

Původní francouzská odrůda geneticky blízká Cabernet Franc. Odrůda se v posledních desetiletích rozšířila rychle po celém světě a vína si získala značnou oblibu. Jméno je odvozeno od francouzského názvu ptáka kosa (Merle), který s oblibou ozobává malé bobule z velkých hroznů Merlotu, neboť se zabarvují domodra dříve než u ostatních odrůd pěstovaných v Bordeaux. Do české Státní odrůdové knihy byl Merlot zapsán v roce 2001.

Vína Merlotu jsou výborným partnerem do směsí s odrůdou Cabernet Sauvignon, protože jsou plná, a svou měkkostí mírní agresivní třísloviny Cabernetu a urychlují jeho zrání. Dříve se na Merlot pohlíželo jako na odrůdu druhořadou, ale když se Merlot rozšířil na velké plochy v Itálii, Kalifornii, Chile i ve východní Evropě, postupně stoupl jeho respekt. V posledních letech si získal oblibu milionů milovníků vína, pro svou hebkost, dobrou pitelnost, někdy až podbízivost.

Víno Merlotu mívá rubínovou až granátovou barvu, jejíž odstín záleží na velikosti sklizně, a protože to je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová s travnatou vůní a nahořklou dochutí. Ale Merlot od dobrých výrobců mívá tmavě granátovou barvu, jemnou vůni přezrálého černého rybízu ve směsi s vůní černých třešní, švestek a fíků, po delším ležení na láhvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy nebo čokolády. Chuť vín se vyznačuje nízkým obsahem kyselin, plností, hebkostí a vláčností. Víno se velmi lehko a příjemně pije. Kvůli snadné pitelnosti a vláčnosti jsou vína Merlotu velmi oblíbena u konzumentů, kteří by se tříslovitých červených vín nenapili pro složitost vjemu takových výrazných vín. Merlot zraje poměrně rychle na láhvi a jen prvotřídní výrobci dovedou svá vína Merlotu zformovat tak, aby vydržela více let. Mnohde se užívají vína Merlotu na změkčení vín i jiných odrůd než Cabernetů.

Vína Merlotu se dají pít samotná bez doprovodu jídel. Nabízejí se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům z pernaté zvěře, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo nastrouhaných tvrdých sýrů, k ementálu.

Keře jsou bujnějšího růstu, mají středně velké, 3–5 laločné, světleji zelené listy. Hrozny jsou střední až velké, volné, na dlouhé stopce. Bobule malé až střední, černomodré, se slabou slupkou, mírně kořenité. Mrazuodolnost je nižší až střední. Odolnost proti houbovým chorobám i plísni šedé střední až nižší. Zrání je středně pozdní. Ke konci zrání přibývá rychle obsah cukru a ubývají kyseliny. Vyžaduje výborné, chráněné polohy, v nichž nepůsobí tolik zimní mrazy. Vhodné jsou lehčí, záhřevné a sušší půdy s vododržnější spodinou.