Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

prirodni-podminky

Klimatické poměry - Vinařská oblast Morava

I když není průměrná měsíční teplota nejteplejšího měsíce dostatečně spolehlivým ukazatelem očekávané kvality vína, může dát určitý náhled na vývoj letního počasí v jednotlivých ročnících. Za 78 let (1926–2003) byl ve Velkých Pavlovicích ve Šlechtitelské stanici vinařské naměřen jako nejteplejší měsíc 48krát červenec a 30krát byl nejteplejším měsícem srpen.

Při nižších dešťových srážkách v srpnu a září postupuje zrání hroznů intenzivněji. Do 110 mm srážek spadlo v těchto dvou měsících v 69 % pozorovaných ročníků a nad 110 mm srážek za srpen a září mělo 31 % ročníků.

Průměrná měsíční teplota nejteplejšího měsíce se pohybovala v následujících rozmezích:

teplota

Kvalita vína bude na Moravě v 79,5 % ročníků dobrá, velmi dobrá, výborná a vynikající. Riziko horší kvality vína je na jižní Moravě asi ve 20,5 % ročníků.

vynos

Vliv počasí na kvalitu ročníků dokumentuje následující tabulka.

pocasi

Zdroj: Réva a víno v Čechách a na Moravě
© V. Kraus a kol.
© RADIX, spol. s r.o.