Menu
odrudy-cervenych
Logo - Chardonnay

Chardonnay

Odrůda pochází z francouzského Burgundska. Chardonnay poskytuje mimořádně kvalitní bílá vína a je rozšířena takřka po celém světě. I u nás ji najdeme ve všech podoblastech, nejvíce pak na Mikulovsku, Slovácku nebo Mělnicku.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Chardonnay

Barva vína Zlatavě žlutá se zelenkavými odlesky.

Vůně vína Tóny sadového nebo citrusového ovoce, bílých květů, pražené oříšky nebo med.

Chuť vína Velmi plná, v mládí s výraznějšími kyselinkami. V chuti najdeme ovocné tóny, jemné tříslovinky, ale často se projevuje i minerální charakter vína.

Víno a jídlo Skvěle se hodí ke slavnostním příležitostem, k pokrmům s bílým masem, ke smetanovým omáčkám, paštikám ale i k plodům moře.

Snoubení vína a jídla »

Mladé Chardonnay se velmi dobře hodí k rybím předkrmům, těstovinám nebo pečené drůbeži. Vyzkoušejte určitě v kombinaci s těstovinami s trhaným králičím masem, ke grilovaným krevetám nebo k pečenému kuřeti na jablkách.

Vyzrálá přívlastková vína z této odrůdy se velmi dobře hodí ke krémovým polévkám, masům se smetanovými omáčkami a také k plodům moře. Doporučujeme v kombinaci s krémovou rybí polévkou, humřímu nebo krevetovému salátu, ke svíčkové na smetaně nebo k plněnému králičímu hřbetu.

další informace »

Odrůda pochází z Burgundska a pravděpodobně vznikla samovolným křížením (Pinot noir x Heunisch), jak bylo zjištěno genovou analýzou.

Původně se předpokládalo, že to je mutace Rulandského bílého (Pinot blanc), a proto se ve Francii označovala jako Pinot Chardonnay nebo Gamay blanc. V rakouském Štýrsku jako Morillon a v Německu a Alsasku jako Weißer Clevner. U nás se od nepaměti pěstovala ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým. V současné době patří mezi módní bílé odrůdy a poskytuje nepochybně spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským nejkvalitnější bílá vína na světě. Chardonnay je rozšířenou odrůdou po celé západní i východní Evropě.
Výraz vína se mění podle klimatických a půdních podmínek. V chladnějších klimazónách bývají sice vína plná, ale úzká a často mívají ocelovou kyselinu, na těžkých půdách minerální charakter a někdy zelené tóny ve vůni. K optimální zralosti takových vín dochází až po 8–10 létech. V chladnějších podmínkách je důležité volit jen ty nejlepší polohy, snížit sklizně, sklízet v pozdních termínech a volit vhodné klony. Takový typ vína bývá často využíván pro výrobu šumivých vín. Při usměrněné sklizni voní pak Chardonnay po zelených jablkách a při stárnutí přicházejí vůně akátů a hrušek, citronů a grapefruitů, medu a nakonec lískových oříšků. Při vinifikaci v barrique vystupuje aroma toustování.

Chardonnay z teplých klimazón mívá tropický charakter s vůní manga, smetany, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy medu i karamelu, případně toustování barrique. Taková vína stárnou rychleji a optimum jejich zralosti bývá dosaženo ve 3.–5. roce.

Pro kvalitu vín odrůdy Chardonnay je důležité, aby se vždy zpracovávaly hrozny dobře vyzrálé na suché víno s vyšším obsahem alkoholu. Zbytkový cukr víno nepříjemně rozšiřuje. Víno se hodí pro slavnostní příležitosti k pokrmům s bílým masem, ke smetanovým omáčkám, k paštikám a k plodům moře.

Základní charakteristika jakostního vína

Zelenožlutá až nazlátlá barva, z chladnějších klimazón bývá vůně po zelených jablkách s příměsí akátu, ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky, v chuti minerální křemenný charakter vína. Z teplých klimazón mango, smetanu, banán, ananas, žlutý meloun. Víno je vždy velmi plné, někdy v mládí s výraznějšími kyselinami.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech