Menu
odrudy-bilych
Logo - Veltlínské zelené

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je naší nejrozšířenější odrůdou a je pěstováno na cca 14 % plochy našich vinic. Určitě stojí za to vyzkoušet Veltlíny ze Znojemska, Mikulovska nebo Velkopavlovicka, v Čechách pak z Mělnicka, Roudnicka nebo Mostecka.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Veltlínské zelené

Barva vína je obvykle méně výrazná, zelenkavě zlatavá s jiskrnými odlesky.

Vůně vína má tóny, které mohou připomínat pepř, kořenitost, lehkou mineralitu nebo také ovocné tóny či vůni připomínající posekanou trávu nebo louku.

Chuť vína je šťavnatá, svěží, s výraznou kyselinkou, příjemnou kořenitostí a lehkou stopou hořkých mandlí v dochuti.

Víno a jídlo Veltlínské zelené je svým charakterem vhodné pro každodenní pití a běžné stolování. Je to víno, které skvěle doplní studené lehké předkrmy, zeleninové saláty, pstruha na másle nebo smažený telecí řízek. Skvěle také hasí žízeň, třeba i formou vinného střiku.

Snoubení vína a jídla »

Mladý jakostní Veltlín se velmi dobře hodí k lehkým předkrmům, salátům nebo jednoduchým úpravám ryb. Zkuste ho například k listovému salátu doplněný o křupavé kuřecí kousky nebo filátko ryby, ke kuřecímu prsíčku s bramborovou kaší nebo k pstruhovi na másle.

Vyzrálejší, přívlastkové Veltlíny skvěle pasují se sladkovodními rybami, smaženým telecím řízkem nebo k chřestu. Doporučujeme v kombinaci s candátem na grilované zelenině, k chřestu s holandskou omáčkou nebo klasickému vídeňskému řízku s lehkým bramborovým salátem. Rozhodně také stojí za to ho zkusit ke klasickému sushi, určitě se nezklamete.

další informace »

Jedná o starou odrůdu typickou pro Rakousko-Uhersko. Dnes je známé jako Veltlínské zelené. V současné době se nejvíce pěstuje právě v zemích této bývalé monarchie, tedy na Moravě a v Čechách, v Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Pochází pravděpodobně z regionu Dolního Rakouska a jedním z rodičů je zřejmě Tramín. Na Moravě se nejvíce pěstuje na Velkopavlovicku, na Znojemsku nebo Mikulovsku. V Čechách se této odrůdě velmi dobře daří na Mělnicku, Roudnicku, ale také na Mostecku, kde v posledních letech vinařství zažívá velký rozmach.

Víno má zelenožlutou barvu a jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí a někdy i lehkou vůní doutníku. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na láhvích se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřnaté tóny, které posléze zanikají a nejvíce kraluje mandlová chuť zjemněná u predikátních vín vyšších stupňů sametovou plností. Veltlín je velmi univerzální odrůda. Je to víno, které se používá také do mnoha cuvée a šumivých vín.

Rakouský název Grüner Veltliner se užívá až od 18. století. Před tím se hlavně užívalo pojmenování Grüner Muskateller nebo Weißgipfler. I na Moravě bylo dříve užíváno názvu Bělošpičák nebo Muškatel. Odrůda se pěstuje také v Maďarsku – Zöldveltelini – a na Balkáně – Veltlinac zleni.

Do české Státní odrůdové knihy byla tato odrůda zapsána v roce 1941. Růst je střední až bujný, dřevo vyzrává dobře, olistění je středně husté, list střední, pětilaločný, hluboce dělený. Hrozen velký, křídlatý, hustý. Bobule střední, kulaté, zelenožluté. Slupka středně silná, dužnina šťavnatá, chuť kořenitá, někdy až jemně muškátová. Odolnost proti mrazu dobrá, proti houbovým chorobám střední až nižší. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Vhodné jsou hlubší hlinité nebo sprašové půdy.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech