Menu
odrudy-bilych
Logo - Rulandské bílé

Rulandské bílé

Rulandskému bílému se dříve říkalo Burgundské bílé. Po tlaku Francie na změnu jména však byly všechny Pinoty přejmenovány na Rulandské, Burgundské bílé nevyjímaje. Tato odrůda je rozšířena ve všech našich šesti podoblastech, nicméně nejvíce ji najdeme na Litoměřicku a Slovácku, vynikajících výsledků dosahuje také na Znojemsku nebo Mikulovsku.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Rulandské bílé

Barva vína této odrůdy je zelenožlutá.

Vůně vína je jemná, ovocitá a květinová, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků.

Chuť vína je plná, elegantní, nepostrádá nikdy příjemné kyselinky a má poměrně dlouhou dochuť.

Víno a jídlo Rulandské bílé je relativně univerzální víno. Hodí se takřka k jakémukoliv masu, pečené drůbeži, pečenému vepřovému nebo telecímu. Vynikající je ke sladkovodním rybám, např. candátu na másle. Skvěle se také hodí ke krémovým polévkám nebo tvrdým sýrům.

Snoubení vína a jídla »

Mladá, jakostní vína bílé Rulandy budou velmi dobře ladit s tučnějšími rybami, vepřovým masem nebo k pečenému telecímu, rozhodně ale také doplní pokrmy z králičího nebo drůbežího masa. Vyzkoušejte například s pečeným amurem nebo kaprem na másle, k rychlým vepřovým kotletkám s hruškami nebo jen tak při posezení s přáteli k tvrdým sýrům.

Vyzrálejší, přívlastková vína z této odrůdy vyžadují plnější nebo hutnější úpravy pokrmů. Doporučujeme v kombinaci s pečeným králíkem na smetaně, plněné krůtí roládě s bramborovým pyré nebo třeba ke krémovým rybím polévkám.

další informace »

Ve skutečnosti se jedná o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska, která nese ve většině vinařských oblastí svůj původní název nebo jemu podobný jako v Itálii Pinot bianco. Jen v Německu a Rakousku to je Weißer Burgunder a v Maďarsku Fehér burgundi. Původní český název je Roučí bílé. Odrůda vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot gris, která má modré hrozny. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. U nás se odrůda pěstuje na 5 % z celkové plochy vinic.

Pinot blanc je odrůda středního růstu, s hustěji olistěnými letorosty a tří až pětilaločnými listy. Její hrozen je malý až střední, válcovitý, hustý. Bobule malé, kulaté, někdy poněkud oválné, s tenkou slupkou a řídkou dužninou. Chuť je sladkokyselá. Dřevo letorostů vyzrává dobře a mrazuodolnost je dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, ale proti plísni šedé nízká. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy. Nejlepší kvality vín se dosahuje na vápenitých půdách. Sklizně jsou pravidelné a dobré. Poměrně často se docilují přívlastková vína vyšších stupňů.

Na půdním složení a vinařské oblasti závisí celkový projev vína. Ale na celém světě patří vína odrůdy Pinot blanc mezi klasická bílá vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů alespoň kvality pozdního sběru. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami. Přitom nikdy nepůsobí těžkopádně. Jejich kyselina je zralá, což zvyšuje přitažlivost a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní a původní svěží aroma se mění na vůni hrušek, červeného ovoce nebo i lískových oříšků. Pinot blanc je vhodný pro tvorbu výběrů a bobulových i botrytických výběrů. Ale je to současně výborná surovina pro šumivá vína.

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech