Menu
odrudy-bilych
Logo - Pálava

Pálava

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Pálava

Barva vína bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, sladké koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny.

Chuť vína je krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.

Víno a jídlo Suchá Pálava se skvěle snoubí s kořenitějšími a pikantnějšími úpravami bílých mas a ryb. Sladší verze Pálavy pak skvěle ladí s ušlechtilými sýry s modrou plísní nebo s ovocnými dezerty.

Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Snoubení vína a jídla »

Pálavu jako víno si rozhodně užijeme především v mladém věku. Suchá vína z této odrůdy budou velmi dobře ladit s výraznějšími až pikantnějšími úpravami ryb, mořských plodů nebo drůbeže, k asijské kuchyni, k indickému karí nebo k pokrmům, kde se používá ovoce. Zkuste ji například s grilovanými krevetami s chilli a zázvorem, ke kuřecím prsíčkům s kari kořením a ananasem nebo k rybě plněné bylinkami na grilu s dřevěným uhlím.

Sladší verze Pálavy velmi dobře doplní ovocné saláty, dezerty, skvěle vynikne také v kombinaci se sýry s ušlechtilou modrou plísní nebo s francouzskou či maďarskou specialitou – foie gras. Zkuste třeba tvarohový dortík s ovocem, lehký letní ovocný salát nebo právě opečená tučná husí játra (foie gras) doplněná o grilované jablko.

další informace »

Pálava se poměrně rovnoměrně pěstuje na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Znojemsku. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3,29 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší. Aromatické látky typu Tramínu jsou obohaceny o vanilkové tóny. Vzhledem k poněkud vyššímu obsahu kyselin, než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Jejich zrání je středně pozdní. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší. Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší než u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobrou cukernatost a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech