Menu
odrudy-bilych
Logo - Sauvignon

Sauvignon

Sauvignon patří do tzv. velké trojky bílých vín společně s odrůdami Chardonnay a Ryzlink rýnský. Pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. Nejtypičtější Sauvignony u nás najdeme na Znojemsku nebo Mikulovsku.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Sauvignon

Barva vína této odrůdy je zelenožlutá.

Vůně vína U mladých vín často najdeme vůni kopřiv nebo hluchavkového květu, bylinek nebo travnatosti. U vín z dobře vyzrálých hroznů jsou vůně spíše černorybízové, angreštové, najdeme třeba i směs citrusů s kiwi nebo zralé broskve.

Chuť vína je plná, lehce kořenitá s výrazným ovocitým charakterem a dlouhou, často i lehce minerální dochutí.

Víno a jídlo Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignonu jsou vhodná jako vína aperitivní nebo ke studeným předkrmům. Hodí se i ke chřestu a ke kozím sýrům. Plnější a zralá vína ke kořeněným jídlům, k těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, k bílým masům se smetanovými omáčkami.

Snoubení vína a jídla »

Mladá jakostní a suchá vína se velmi dobře pojí se studenými rybími pokrmy, k salátům s kozím sýrem nebo k čerstvému chřestu. Vyzkoušejte například v kombinaci s marinovaným uzeným lososem, ke studenému pstružímu filátku s koprovou omáčkou, k blanšírovanému zelenému chřestu s holandskou omáčkou nebo k listovým salátům doplněné o čerstvý nebo grilovaný kozí sýr.

Vyzrálejší přívlastková vína se skvěle hodí ke kořenitějším jídlům, ke smetanovým omáčkám se sýrem s modrou plísní nebo k pečené drůbeži s ovocem. Doporučujeme v kombinaci s těstovinami s kuřecím masem a gorgonzolovou omáčkou, k pečenému kuřeti na broskvích nebo také v poslední době velmi populární asijské kuchyni.

další informace »

Nové genetické poznatky ukazují na to, že vznikl asi ze samovolného křížení mezi odrůdami Chenin blanc x Tramín. Francouzský název je Sauvignon blanc nebo Sauvignon jaune a je nutné ho dobře odlišovat od méněcenné odrůdy s velkým hroznem Sauvignon vert čili Sauvignonasse.

Tu a tam se ještě vyskytuje mutace šedá Sauvignon gris s vyšší cukernatostí a s méně pronikavým aromatem a mutace růžová Sauvignon rosé. Německé synonymum je Muskat-Sylvaner a někdy v Rakousku užívané Feigentraube, které se kdysi užívalo i u nás – Fíkový hrozen. K nám se odrůda dostala v 16. století s Habány neboli novokřtěnci, kteří v historii našeho vinařství zaujímají významné místo. Do české Státní odrůdové knihy byl Sauvignon zapsán v roce 1952. U nás se odrůda pěstuje na 5 % z celkové plochy vinic.

Když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský (1553–1610) kojencem, tišil pláč dítěte jeho dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem Sauvignonu. V dospělosti se stal král velkým vyznavačem francouzských vín, jmenovitě Sauvignonu.

Odrůda má bujný růst, hustě olistěné letorosty s četnými zálistky a menší, světle zelený, na okrajích zvlněný list. Hrozny jsou malé, válcovité, hustě osazené menšími, zelenožlutými bobulemi s tlustší slupkou a výrazně aromatickou dužninou. Zrání hroznů je středně pozdní až pozdní. Mrazuodolnost i odolnost vůči houbovým chorobám jsou nižší, plíseň šedá napadá bobule i třapinu často.

Sauvignon vyžaduje velmi dobré svahové polohy s chudšími, nejlépe štěrkovitými půdami. Na úrodných půdách roste příliš bujně. Vyšší půdní a vzdušná vlhkost ovlivňuje příznivě vznik aromatických látek.

V závislosti na ročníku, na stanovišti, na době sběru a na technologii tvorby vína se vyvíjejí různé typy vína. V méně příznivých ročnících, v severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti vznikají hluchavkové, kopřivové, paprikové tóny ve vůni i chuti. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny. Napřed černorybízové, angreštové, kiwi se zábleskem citronu, pak u měkčích a kulatějších vín broskve, nektarinky a meloun. U sladkých výběrů meruňka, pomeranč, ananas i marcipán. Ze zámoří tropické ovoce.

Z vyšších sklizní a horších ročníků mohou být vína Sauvignonu lehká a tvrdá, ale většinou se setkáváme s víny plnými, často i s minerální příchutí, hlavně na půdách křemičitých nebo s víny tělnatějšími na půdách hlinitých či s filigránskou stavbou a bohatou hrou vůní z půd vápenitých. Intenzita aromatických látek, kterou vnímáme v mladých vínech současně se svěžestí mladého vína, je pro mnohé milovníky Sauvignonu velmi svůdná. Zráním Sauvignonu na láhvi se většinou ony mladistvé tóny ztrácejí a ve víně se rozvíjí hlavně lahvová zralost, s níž narůstá i vyšší barevný tón vína a jeho plnost.

Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech