Menu
odrudy-bilych
Logo - Frankovka

Frankovka

Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyseliny
Logo - Frankovka

Barva vína obvykle bývá sytá, intenzivní rubínová.

Vůně vína obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.

Chuť vína obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.

Víno a jídlo V závislosti na ročníku může být Frankovka vhodným vínem pro každodenní spotřebu nebo také vínem, které se skvěle hodí k tradiční české kuchyni. Vyzkoušejte jí k pečeným masům, k huse, kachně, ke zvěřině nebo k jakémukoliv guláši.

Snoubení vína a jídla »

Mladé, jakostní Frankovky mívají povětšinou výraznější tříslovinky a kořenitost, proto skvěle vyniknou v kombinaci s tučnějšími masy nebo kořenitějšími výraznějšími úpravami tmavého masa. Zkuste například ke grilovanému marinovanému bůčku na pepři, k pečenému hovězímu šálu nebo k pikantním gulášům.

Vyzrálejší, přívlastkové nebo barikové Frankovky nabízejí spíše více elegance a plnosti, než primární třísloviny, proto je kombinujte s ušlechtilejšími úpravami hovězího masa, ke zvěřině nebo k pečené drůbeži. Vyzkoušejte v kombinaci s pečenou divokou husou, k hovězí roštěné na houbách, velmi dobře vynikne s gulášem z divočáka nebo jelena.

další informace »

U nás se odrůda pěstuje prakticky jen na Moravě, protože je pozdně dozrávající a má ráda opravdu teplé polohy. Jejímu charakteru dává vyniknout zrání v barikových sudech.

Z oblastí bývá nejhojnější v okolí Velkých Pavlovic, na Slovácku nebo na Podluží. Skvělé Frankovky jsou z okolí Kraví hory, z obcí jako jsou Bořetice nebo Němčice. Velmi charakteristické Frankovky najdeme také ve Znojemské podoblasti v okolí Dolních Kounic. Frankovka je u nás velmi populární a je naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdou (7 % z celkové plochy vinic).

Frankovka je typická středoevropská odrůda, která se pěstuje především v České republice, v Německu, Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941.

Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu. Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat v sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznějšího charakteru červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.

Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst, delší internodia a velké, tmavozelené listy se třemi méně výraznými laloky. Réva vyzrává dobře, mrazuodolnost je dobrá a odolnost proti plísni šedé též. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule střední, kulaté, černomodré. Chuť je kořenitá. Hrozny trpívají vadnutím třapiny. Vyžaduje výborné polohy, sucho a snáší vápno.

Nejpěstovanější odrůdy v ČR



Naši vinaři uspěli v Texasu, přivážejí 48 medailí!

5. 2. 2019 11:54, Pro odborníky

Na první mezinárodní soutěži tohoto roku vybojovali naši vinaři úctyhodných 48 medailí. Na Texas International Wine Competition 2019 získali v konkurenci vín z 12 zemí světa 6 velkých zlatých, 8 ...

Vína z Moravy, Vína z Čech