Menu
akce a novinky

Bílé víno a sýry

Víno a sýry patří neodmyslitelně k sobě, protože si zkrátka velmi dobře rozumí. Mnozí z nás si už konzumaci vína bez prkénka s nakrájenými sýry, nebo naopak variaci sýrů bez dobrého vína ani nedovedou představit.

Párování vína se sýry je velmi zajímavá oblast, které se mohou roky věnovat profesionální someliéři, ale stejně tak si sýry mohou víno zpříjemnit i naprostí laici. Stačí se řídit několika jednoduchými principy.

Obecně u bílých vín platí:

  • Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína.
  • Hutnější a dlouho zrající sýry pak skvěle doprovodí sladší vína.
  • K sýrům jemné chuti podáváme bílá vína.
  • Polotvrdé a polotuhé sýry lze zkombinovat se suchými bílými víny, ale i středně plnými červenými víny.
  • Tvrdé sýry nejlépe vyniknou se suchými, svěžími bílými víny.
  • Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k měkkým sýrům.
  • K pařeným sýrům se hodí výraznější bílá vína.
  • Kozí a ovčí sýry si skvěle rozumí s ovocnými bílými nebo růžovými víny.
  • Sýry typu romadúr neb uzený sýr je vhodné doprovodit mladými víny.
  • Tavený sýr se může kombinovat s lehkými suchými víny.

Ať už ale zvolíte jakoukoliv kombinaci vína a sýru, nejdůležitějším pravidlem zůstává, že vám sýr i víno musí jednoduše chutnat. Víno dokáže vytvořit harmonii téměř se všemi druhy sýrů, takže se nemusíte bát zkoušet.

Tabulka vhodných a doporučených kombinací odrůd bílých tichých vín a typů sýrů

Veltlínské zelené čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...), uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...)
Ryzlink vlašský polotvrdé sýry (gouda, Provolone...), čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami...)
Sauvignon polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer...), čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza...)
Rulandské šedé zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster...), tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia...)
Ryzlink rýnský zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut...), tvrdé sýry (ementál, čedar...)
Chardonnay polotvrdé sýry (Madeland, gouda...), měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon...)
Muškát moravský sýry s modrou plísní (Roquefort, Niva...), čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone...)
Tramín červený sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín...), uzené sýry (korbáčik, Koliba...)


© Milan Magni. Všechna práva vyhrazena.