Vína z Moravy, Vína z Čech

final velikost 1920x325Test

Každý den stojí za oslavu!

Rostoucí obliba sektů v České republice inspiruje stále více našich vinařů, aby také vyrobili ten svůj. Lidé již nevnímají sekt jako pití vhodné pouze k oslavě Nového roku, či narozeninám. Proč si nepřipít i ve všední den? I obyčejný den je vlastně hoden oslavy. Sekt vás nejen povzbudí, ale (samozřejmě správně vychlazený) i osvěží.

Naše šumivá vína vznikají podobným procesem jako francouzské šampaňské nebo italské prosecco. Na rozdíl od běžného vína (tzv. tichého) totiž šumivá vína neprochází jen jednou (primární) fermentací, ale také druhotnou fermentací, díky níž získávají bublinky oxidu uhličitého, u kterého platí, že čím jemnější a intenzivnější perlivost, tím je šumivé víno kvalitnější. U nás se k druhotnému kvašení využívá převážně metoda charmat, kdy druhotné kvašení probíhá ve velké nádobě, tzv. tanku.

Naši vinaři se ale nebojí ani náročnější metody druhotného kvašení v lahvích champenoise. Mezi vinaři z Moravy a z Čech tak vzniká široká nabídka a pro milovníky vín spousta příležitostí k ochutnávání cenově dostupných šumivých vín.

Abyste si mohli na sektu pochutnat a najít si „svou“ oblíbenou značku, je potřeba dodržovat několik doporučení. Základem pro podávání sektu, stejně jako šampaňského, je správně vychlazená lahev. Doporučuje se chladit lahev v lednici jeden až dva dny. V žádném případě nezkoušejte metodu rychlého chlazení v mrazáku!
Po sejmutí drátěné spony (tzv. agrafy) držíme lahev pod úhlem cca 45 stupňů a korkovou zátku uvolníme pomocí otáčivého pohybu lahve. Po celou dobu máme palcem zabezpečený korek. Pokud jste zrovna nevyhráli velkou cenu F1, znalci nedoporučují třepání lahví s následnou střelbou korkem po místnosti. Nejeden oční lékař může popsat, jakých úrazů oka je letící špunt schopen…

Zajímavost ze světa šumivých vín:

Nejznámějším šumivým vínem je bezpochyby to, které nosí značku Champagne. Šampaňské se vyrábí v přesně ohraničené francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne a podléhá přísným požadavkům ze strany úřadů. Nejdražší lahev šampaňského byla vydražena za v přepočtu 6 800 000 Kč. Lahve Champagne Heidsieck & CO Monopole, Diamant Bleu cuvée z roku 1907 byly v roce 1998 nalezeny ve vraku švédské lodi potopené potopené německou ponorkou za první světové války. Ze zásilky určené pro posledního ruského cara Mikuláše II. se zachovalo 1000 lahví, které patří k tomu nejexkluzivnějšímu, co svět vína nabízí.