Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Svátek růžových vín se blíží

9. 4. 2019 09:44

Největší degustaci moravských a českých růžových vín pod širým nebem 1. května opět hostí areál Svatováclavské vinice a Villa Richter na Pražském hradě.

Ochutnávka s úžasným výhledem na starou Prahu tradičně odstartuje růžovou sezónu a vy můžete první máj opět přivítat sklenkou moravského nebo českého růžového vína. Čeká vás 160 vzorků růžových vín z Moravy nebo z Čech, které představí přes 30 našich vinařů. Svátek růžových vín proběhne 1. května od 10 do 18 hodin ve Ville Richter na Pražském hradě. Za vzorky vín se bude platit pomocí nabíjecích digitálních náramků, které budou k dostání při vstupu.

Dejte vědět svým známým, že dorazíte, prostřednictvím facebookové události.

Akce je určená nejen pro milovníky moravských a českých rosé, ale všem, kteří se rozhodli strávit sváteční den stylově ve společnosti svěžích a hravých růžových vín z moravských a českých vinic. Převažovat budou mladá růžová vína zejména ročníku 2018, který se už během listopadových svatomartinských oslav ukázal jako ročník mimořádný. K vybraným vínům budou moci návštěvníci ochutnat kulinářské speciality sestavené mistry kuchyně Villy Richter tak, aby co nejlépe doplňovaly výběr vín.

Za vstupenku (350 Kč) dostanete čip nabitý na 7 vzorků (105 Kč), skleničku a informační brožurku s plánkem areálu a přehledem vín a vinařství.
Na čip si nabijte peníze – vyberte si víno, které chcete ochutnat – přiložte čip – tím zaplatíte.
Obsluha vám také řekne, kolik na čipu ještě zbývá peněz. Čipem lze zakoupit i celou lahev.
Čip si můžete kdykoli znovu nabít. Stačí se zastavit u dobíjecích míst. Pro zjištění zůstatku se můžete také zastavit na jednom ze dvou kontrolních míst. Pokud peníze na čipu nevyčerpáte, můžete si je při odchodu na pokladně vyzvednout.
Do areálu není možné nosit vlastní jídlo ani nápoje.
Čtyřnohé mazlíčky také raději nechte doma.

Akce je pořádána Vinařským fondem a každoročně přivítá tisíce návštěvníků.

Tahák aneb která odrůda je která?

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu), díky čemuž se do vína uvolní malé množství červeného barviva. Růžová vína jsou typická celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

  • Svatovavřinecké – Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
  • Frankovka – Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.
  • Merlot – Víno je nejčastěji sytě růžové, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu.
  • Cabernet Sauvignon – Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.
  • Zweigeltrebe – Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.