Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Rozněžněte svůj Valentýn s romantickými víny. Řekněte to vínem!

12. 2. 2016 10:16

Svátek zamilovaných volá po romantických vínech, láskyplný večer lze podle stupně a intenzity citů a vášně prožít s něžnými, dramatickými a elegantně rafinovanými víny – bílými, růžovými, červenými, sladkými dezertními nebo smyslnými sekty. 

Vsadit lze na hebká růžová vína s decentní vůní po lesním ovoci – absolutně nejlepším moravským růžovým vínem je letos Rosé Nad Zahrady 2014, výběr z hroznů z Vinařství Jan Stávek. Rosé Nad Zahrady bylo vyhlášeno vítězem kategorie růžových vín naší nejvyšší soutěže – Salon vín – národní soutěže vín 2016. V komplexní vůni tohoto vína je možné postřehnout aroma včelí plástve, kompotovaných zahradních jahod, vařených hroznů, ale také pupenů černého rybízu, listů ostružiníku nebo malinového džemu.

„Něžná růžová vína se výborně hodí nejen k přípitku, ale i jako doplněk k lehkým předkrmům, výtečná budou například v kombinaci s carpacciem z lososa," říká hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Valentýnští milovníci nespoutané vášně a plnokrevných červených vín explodujících v bohatství vůní po tmavém lesním ovoci, ocení například Frankovku, pozdní sběr, 2012 z vinařství Vinselekt Michlovský. „Toto víno svou plnou chutí a dlouho trvajícím aroma perfektně doplní valentýnskou večeři – například líčka na víně či zvěřinové menu," radí Marek Babisz. Červené víno se zbytkovým cukrem lze ale skvěle kombinovat i s čokoládovými dezerty.

O intenzivní chuť i aroma se během večera lásky postarají i bílá vína. K přípitku i slavnostní večeři bude vynikající volba například Veltlínské zelené 2014, pozdní sběr z Vinařství Volařík. Veltlín má výrazně kořenitou vůni s podtónem po přesušeném pepři. Kořenitou chuť velmi minerálního veltlínu uzavírá opět pepřový nádech. Hodí se k bílým masům i lehkým předkrmům.

Obecně se podle sommeliera Marka Babisze k oslavě svátku zamilovaných hodí zejména vína se zbytkovým cukrem, tedy vína sladší, mazlivá a romantická – výběry z bobulí, ledová vína či slámová a likérová vína. „Vhodnou volbou budou také aromatičtější odrůdy, které svou plnou vůní a intenzivnější chutí navozují příjemné pocity a povzbuzují smysly, jako například Tramín, Pálava, Sauvignon," dodává Babisz. Pálava z vinařství Sonberk například skvěle podtrhne lehký ovocný dezert – palačinky s jahodami, nebo Muškát moravský z Vinařství Maňák bude dokonalý v kombinaci s bílými masy na pomerančové omáčce a s přílohou složenou z muškátových trojhránků.