Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Jarovín rosé 2007 zná svého šampiona

23. 3. 2007 08:19

Tisková zpráva, Sdružení dobšických vinařů

Více ne dvě desítky vyhlášených vinařských odborníků z Česka a ze Slovenska se ve středu dopoledne sešly v dobšické sokolovně. Již po čtvrté vybírali z téměř stovky zaslaných vzorků růžových vín ta nejlepší.

„Nezvyklý průběh loňského roku se podepsal i na kvalitě růžových vín, která jsme ochutnali. Více vzorků, v porovnání s uplynulými lety, mělo zbytkový cukr. Vína měla i vyšší barevný odstín a mnohem intenzivnější ovocitou chuť. Vína byla více mohutná a některá z nich i dominantní. Loňský rok byl zkrátka pro „růžovky“ vynikající,“ shrnul za většinu degustátorů dobšický vinař Jiří Hort. „Vína, která jsme ochutnávali, nadchla letos hlavně svou barvou,“ doplnil další z degustátorů Jan Stávek z Lednice.

Po téměř čtyřhodinovém ochutnávání vybrali odborníci ta nejlepší vína.
„Šampionem se stala Frankovka Rosé, výběr, ročník 2006, z SOVŠ a SOUZ Valtice. Zlato vyhrál Bohemia sekt Prestiže Rosé Brut, ročník 2005, od Bohemia Sekt Starý Plzenec, Frankovka , klaret p.s. od vinaře Jiřího Šmeráka z Hrušek a Cabernet Sauvignon Rose, p.s. z Vína Mikulov, “výjmenoval majitele cen nejvyšších jeden z hlavních organizátorů Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER.

Jak dodal, všechna oceněná vína, ale i ta ostatní, mohou návštěvníci ochutnat už 31. března od 11. hodin v Althanském paláci na Horním náměstí ve Znojmě. Výstava Jarovín Rosé 2007 bude, oproti těm minulým, plná novinek. Návštěvník kromě vína ochutná hned několik specialit, jako grilovaného pstruha a uzeného lososa ve vinném rosolu či palačinku plněnou kozím sýrem. Chutných pokrmů však nabídnou pořadatelé mnohem více. Premiéru bude mít zážitková gastronomie, kde známý someliér z Prahy Branko Černý, bude k jídlům s komentářem podávat deset vzorků růžových vín.

Další novinkou je i setkání drobných malovinařů spojené se školením. „Mottem této části je ukázat nejen vrchol zážitkové pyramidy, kterou je ideální snoubení pokrmů, nápojů, prostředí, kultury stolování a hudby zasazené do rámce mluveného slova, ale i jednoduchý návod, jak zpříjemnit hostům běžnou návštěvu sklepa a degustaci v něm nabízenou,“ vysvětlil, proč je tato akce spojená s mezinárodní výstavou vín Jaroslav Chaloupecký.

více na: www.jarovin.cz

(pk)