Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Národní vinařské centrum vydalo novou odbornou knihu

26. 6. 2017 11:37

Na slavnostním vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže Oenoforum 2017 ve Slavkově u Brna byla 23. června pokřtěna a uvedena na trh nová odborná publikace „Vinařská technologie“. Určena je všem profesionálním i zájmovým vinařům, malým i velkým vinařským podnikům, odborné veřejnosti i milovníkům vína, kteří se chtějí seznámit, poučit či nalézt odpovědi na technologické otázky výroby vín.

Publikace je koncipována tak, aby poskytla širokému okruhu čtenářů všechny moderní poznatky o vinifikaci hroznů do podoby vín. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny podle sledu nejdůležitějších operací ve vinařských provozech s důrazem na sklizeň a zpracování hroznů, alkoholové kvašení, rozdíly ve zpracování hroznů při výrobě rosé a červených vín, jablečno-mléčnou fermentaci, vybrané školicí operace a zrání vín. Pozornost je věnována i postupům biodynamické produkce vín, terroirovým vínům či druhotným výrobkům z hroznů. Čtenář v knize nalezne také poznatky o běžných i méně frekventovaných vadách vín a postupech stanovení vybraných látkových složek vína.

Autory knihy jsou vysokoškolský pedagog se specializací na víno doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. a Ing. Jan Stávek, Ph.D. – enolog a nezávislý lektor. Pro vybrané technologické postupy jsou v knize uvedeny názory dvanácti zkušených technologů a specialistů z praxe. Publikace je doplněna o praktický rejstřík, řadu ilustrativních obrázků, tabulek a grafů. Je vázaná a vytištěná na kvalitním křídovém papíře v rozsahu 463 stran.

Tato kniha si klade ambice stát se nezbytnou pomůckou všech moravských a českých vinařů i učebnicí pro studenty vinařství. Její přidanou hodnotou je zařazení aktuálních poznatků a zkušeností několika předních oenologů. K dostání je v Národním vinařském centru ve Valticích a přes jeho e-shop na www.vinarskecentrum.cz, ve vinařských prodejnách a ve vybraných knihkupectvích.

Obsah knihy

  • Sklizeň a zpracování hroznů  
  • Kvasinky a alkoholové kvašení  
  • Výroba rosé vín  
  • Výroba červených vín
  • Bakteriální odbourávání kyselin  
  • Školení vína  
  • Nádoby ve vinařství  
  • Zrání a skladování vína  
  • Finalizace vína  
  • Nedostatky, vady a nemoci vín  
  • Analýza látkových složek vína  
  • Speciální technologie
  • Druhotné výrobky z révy vinné  
  • Vybrané právní předpisy pro vinařství a systém HACCP
  • Souhrn
  • Seznam literárních zdrojů
  • Rejstřík

Rulandské bíle ze Zámeckého vinařství Bzenec je nejlepším vínem České republiky pro rok 2019

5. 12. 2018 08:53, Pro veřejnost

Zástupci Národního vinařského centra a hodnotící komise vyhlásili 4. prosince ve Valticích absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2019, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice ...

Vína z Moravy, Vína z Čech