Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Zlato z Madridu pro Zámecké vinařství Bzenec

20. 4. 2017 09:04

Ve dnech 10. – 13. března se v honosném paláci Casino de Madrid konal již patnáctý ročník jedné z nejprestižnějších světových soutěží, Bacchus Madrid 2017. Tato mezinárodní soutěž, kterou pořádá Unie španělských degustátorů, pod vedením jejího prezidenta, pana Fernanda Gurucharri Jaque, byla letos výjimečná vysokou koncentrací držitelů titulu Master of Wine v porotě. V Madridu se jich sešlo hned patnáct, a to včetně Češky Lenky Sedláčkové, žijící a pracující v Londýně. Samozřejmostí u tohoto konkursu vín je patronát OIV, nad průběhem hodnocení držel ochrannou a zároveň kontrolní ruku Mario de la Fuente, ředitel skupiny vinohradnictví této organizace. Z dalších členů mezinárodní poroty zmíním ještě pana Gislaina Laflamma z Kanady, prezidenta světového sdružení nejprestižnějších soutěží VINOFED nebo ředitele organizace VINEA, pana Francois Murisiera ze Švýcarska.

V těžké konkurenci více než 1700 vín z 21 zemí vybojovalo jedinou zlatou medaili pro Českou republiku Zámecké vinařství Bzenec, za svůj Terroir Ryzlink rýnský 2013, které tak pokračuje ve své vítězné sérii doma i v zahraničí. Stříbrem úspěch z Bacchusu doplnilo Vinařství Josef Dufek se svým Kernerem 2016 výběr z hroznů“, komentuje úspěch moravských vín v soutěži pan Miroslav Majer, ředitel společnosti DAVINUS, 1. Négociant v ČR a další člen mezinárodní jury.

 Pár slov k oceněnému vínu od hlavního technologa ZVB, pana Zbyňka Žišky:  „Tento Ryzlink rýnský z řady Terroir Moravia, pochází z Dobrého pole, viniční trati Staré. Sběr probíhal 12.11. Díky tomu byly hrozny perfektně vyzrálé s malou mírou zdravé botrytidy, která vínu přidává charakter. Vzhledem k chladnému průběhu podzimu si hrozny zachovaly dostatek kyselin. Víno tak mělo výborné předpoklady ke školení na jemných kalech. Lahvování probíhalo až téměř rok po zrání v tanku a do lahve tak šlo víno plně vyzrálé. Vůně spojuje zralou meruňku s medem a jemnou předzvěstí petrolejových tónů. Chuť je plná, se šťavnatou kyselinkou a příjemným rozinkovým závěrem. „

Více o soutěži: http://www.concursobacchus.es/

 

Tisková zpráva. Zdroj: Miroslav Majer & NVC