Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Slow Food® Moravia staví moravskou archu chuti

10. 2. 2009 08:36

tisková zpráva, zdroj: MUDr. Martin Křístek & Slow Food® Moravia

Třikrálové setkání členů konvivia Slow Food® Moravia rozhodlo o výstavbě Moravské archy chuti a nominování první trojice pasažérů: švestkových povidel, bílé moštové odrůdy Neuburské a ovocného stromu Jeřábu oskeruše (Sorbus domestica).

Třikrálové setkání členů konvivia Slow Food® Moravia rozhodlo o výstavbě Moravské archy chuti a nominování první trojice pasažérů: švestkových povidel, bílé moštové odrůdy Neuburské a ovocného stromu Jeřábu oskeruše (Sorbus domestica).

Mezinárodní eko-gastronomická nezisková organizace Slow Food®, sídlící od roku 1989 v italském Bra a sdružující dnes více než 80 000 členů ze 129 zemí, založila za účelem zachování chuťové rozmanitosti světa Nadaci pro biodiverzitu a jejím prostřednictvím podporuje trojici projektů: Archa chuti, Presidium a Terra Madre.

Archa chuti je stále se rozšiřujícím seznamem lokálních živočišných a rostlinných druhů anebo jiných zdrojů krajově typických potravin, jímž hrozí vyhubení či zapomnění. Stavba chuťové archy započala v roce 1996 a nyní čítá 500 položek z celého světa. Např. Slovensko reprezentuje bryndza, Polsko medovina a oscypek, Spojené státy americké mj. blenheimská meruňka, odrůda révy vinné Norton (Vitis aestivalis), wyandottské kuře, bizon americký, orleanský vinný ocet a desítky dalších.

Presidia jsou specifickými projekty vznikajícími s cílem přímé a konkrétní podpory místních chovatelů, pěstitelů a výrobců regionálních specialit. První bylo založeno v roce 2000, počet aktivně působících v současnosti dosahuje 270. Spektrum podporovaných produktů je široké: od malajského černého pepře a madagaskarské vanilky, přes argentinskou andskou kukuřici a brazilskou červenou rýži, karakačanské ovce a tibetský jačí sýr, až po afghánské rozinky a vídeňská vína smíšených výsadeb.

Terra Madre představuje ideální příležitost vzájemné výměny zkušeností při osobním setkání zástupců různorodých potravinových komunit ze všech koutů světa. Festival se od roku 2004 koná každé dva roky v Turínu a zatím posledního ročníku se v říjnu 2008 zúčastnila také delegace farmářů, kuchařů, chovatelů a pěstitelů z Čech a Moravy, nominovaná dvojicí v České republice působících konvivií (tzn. místních poboček Slow Food®) Slow Food® Moravia a Slow Food® Prague.

Informace o produktech Moravské archy chuti:

Povidla

Neuburské

Jeřáb oskeruše

Další informace:
+420 603 240 661

nebo

www.slowfood.com