Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

SAUVIGNON FORUM 2008, Mikulov - Brno

18. 12. 2008 11:27

Tisková zpráva, Dr. Luboš Bárta & NVC

Ve čtyřleté olympijské periodě se na jihu Moravy koná mezinárodní soutěž vín z odrůd Sauvignon (Sauvignon blanc) a Cabernet Sauvignon (při zachování obecně platné čistoty nejméně 85% deklarované odrůdy) a červených cuvée s alespoň 50% podílem odrůdy Cabernet Sauvignon – SAUVIGNON FORUM.

Již čtvrtý ročník pořádala společnost Vinselekt Michlovský a.s., letos pod záštitou primátora statutárního města Brna Romana Onderky a Svazu Vinařů ČR, za podpory Vinařského fondu ČR. Hodnocení vín proběhlo 12. - 14. listopadu 2008 v prostorách hotelu Galant v Mikulově.

„IV. ročník Sauvignon Fora 2008 navázal na ročníky 1998, 2000 a 2004 s cílem vyzvednout význam velmi ušlechtilých odrůd révy vinné – Sauvignon blanc a Cabernet Sauvignon. Unikátnost a vysoká kvalita sauvignonů, pěstovaných v originálních podmínkách tratí Jižní Moravy, nás přivedla k uspořádání této ojedinělé mezinárodní soutěže, na níž se potkávají moravská vína s předními víny Evropy a zámoří,“ konstatoval prezident soutěže doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. „Naše vinařství, které je pořadatelem, neobeslalo soutěž žádným vzorkem ani se žádný náš zástupce neúčastnil degustací v hodnotitelských komisích. Jsem přesvědčen, že je to krok správným směrem k objektivitě a serióznosti u tak významné soutěže a věřím, že i ostatní pořadatelé-výrobci nás budou v tomto následovat.“

Na letošním Sauvignon Foru byly hodnoceny 233 vzorky ze 16 zemí, z toho bílých Sauvignonů 136 a červených Cabernet Sauvignonů včetně cuvée 87 vzorků. Vína byla rozdělena do 5 kategorií:
A – suché bílé do 4g resp. 9g zbytkového cukru - 100 vz.
B – bílé 9g – 45g zbytkového cukru - 27 vz.
C – bílé sladké nad 45 g zbytkového cukru - 9 vz.
D – suché červené do 4g resp. 9g zbytkového cukru - 79 vz.
F – suché červené cuvée - 8 vz.

Hodnocení probíhalo ve třech odborných sedmičlenných komisích a souběžně s nimi i ve třech paralelních komisích, do nichž byli přizváni ředitelé významných vinařských podniků, vinaři, obchodníci, sommeliéři – lidé, kteří se profesně vínem zabývají.

Odborným komisím předsedali novozélandský vinař Nigel Davies, hlavní technolog společnosti IN VINO, Francouz Alex Wagner, sommelier z burgundského Beaune, nyní vinař v Lucembursku a ředitel vinařské Grand Jury Européen a profesor Univerzity v Lublani Marin Berovič, jedna ze světových hodnotitelských špiček.

I složení samotných komisí bylo mezinárodní podle principů, zavedených při soutěžích garantovaných O.I.V., ačkoliv letošní Sauvignon forum do tohoto seriálu zařazeno nebylo – například Mitja Herga ze Slovinska, vinař a doktorand Biotechnologické fakulty v Lublani, ředitel awc-vienna Michael Edlmoser z Rakouska, Italští vinaři Raffaele Niedda a Francesco Anaclerio, španělský profesor Javier Carmona z Univerzity v Alicante, maďarský vinař Tamás Borbély, slovenské vinařské špičky ing. Vlado Mrva a Peter Matyšák a další. V předsednictvu Sauvignon Fora zasedli prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. (předseda hodnotitelských komisí), doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. (prezident soutěže), ing. Robert Müller (enolog soutěže), Ing. Jaroslav Machovec (čestný host) a Miroslav Majer ( ředitel soutěže).

Pro hodnocení byl použit modifikovaný 100 bodový systém – v tabulce chyběl prostřední sloupec pro „dobré“ hodnocení a hodnotitelé se museli u všech aspektů vína rozhodnout, zda vzhled, vůně či chuť je velmi dobrá nebo jen dostatečná. Tento způsob se nesetkal s úplným pochopením, i když splnil svůj účel – přimět hodnotitele k polarizaci jejich názorů. „Myslím, že tato skvělá soutěž by měla hodnotící systém vrátit k mezinárodnímu standardu, mnoha profesionálním hodnotitelům způsobila absence středních hodnot očividné problémy,“ komentoval novinku profesor Marin Berovič. „Myslím, že tradiční systém OIV je vhodnější. Naopak způsobem volby šampionů předsedy všech tří komisí + předsednictvem soutěže + zástupci hostitelské země jsem byl velmi nadšen. Silně na mě zapůsobil Miloš Michlovský jako skutečná autorita. Jeho rozhodnutí neúčastnit se soutěže vlastními víny zaslouží nejvyšší ocenění.“

Podobně se vyjádřil i Novozélanďan Nigel Davies: „Na Novém Zélandu používáme 20 bodovou hodnotící škálu, uznávám ale potenciál této odlišné 100 bodové metody. Uvědomoval jsem si, že vypuštění sloupce "dobré" bylo trochu sporné, ale posuzovatelé tak alespoň museli o kvalitách vína přemýšlet. V některých případech však víno nebylo tak dobré, aby ho bylo možné označit za "velmi dobré", bylo ale lepší než "dostatečné". Nicméně, degustátoři si s danou metodou hodnocení poradili...“

„Organizace degustací byla profesionální, úroveň a kvalita vín byla dobrá až velmi dobrá, členové porot byli profesionálové z různých oblastí světa vína – enologové, sommelieři, obchodníci,“ hodnotí soutěž Alexandre Wagner. „Takové degustace dávají velmi přesvědčivé výsledky při hodnocení tak rozdílných vín! Pro mě bylo zajímavé zjištění, jak výrazný vinařský region je Morava - s dobrým potenciálem pro výrobů klasických vín s pečetí terroiru, stejně jako vín moderního stylu!“

Samotná mezinárodní soutěž, vynikající zázemí v hotelu Galant i rámcový program s návštěvou vinařství Sonberk doznaly všeobecného uznání, stejně jako práce organizačního štábu, který připravil kvalitní podnik na skutečně mezinárodní úrovni s vynikajícími a uznávanými degustátory.

Výsledky soutěže byly vyhlášeny 12. prosince 2008 na slavnostním večeru, spojeném s přehlídkou vín na Nové brněnské radnici.

Šampiony soutěže se stala vína
- Vino Trading, a.s. - Astrolabe Discovery Kekerengu Sauvignon blanc 2008
- Vicom s.r.o. Morande Cabernet Sauvignon Grand Reserva grand reserva 2005
- SONBERK, a.s. Sauvignon Velký Sonberk výběr z cibéb 2006

Více informaci o Sauvignon Foru včetně přehledu ostatních cen a kompletních výsledků naleznete na www.sauvignonforum.com.

a v souborech ke stažení na konci zprávy.