Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Ledové víno není z mrazáku

4. 12. 2008 11:49

Tisková zpráva, Vinařský fond

tisková zpráva

Ledové víno společně se slámovým vínem patří mezi vyhledávané vinařské lahůdky. Ledové víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů, které musí podle českého Vinařského zákona projít mrazem při teplotách minimálně -7 st. C. V tisku se objevila zpráva, že někteří vinaři nečekají na mrazy a k ledovému vínu si pomáhají tím, že ho umístí do mrazicího boxu. Tento postup nejen že odporuje zmíněnému Vinařskému zákonu, ale vzhledem k pravidlům uznávání přívlastkových vín je prakticky nemožné, aby se takto připravené víno objevilo na trhu.



Ledové víno se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň - 7 st. C a získaný mošt musí vykazovat alespoň 27 °NM cukernatosti. Hrozny nesmí během lisování rozmrznout – část vody proto zůstává nevylisována ve formě ledových krystalů. Ledová vína tak bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná, čemuž odpovídá i jejich cena.

Stejně jako ostatní vína s přívlastkem je možné ledová vína vyrábět až po ověření cukernatosti pověřeným pracovníkem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Podle Ing. Bronislava Pavelky, vedoucího oddělení kontroly vína Inspektorátu SZPI v Brně, je postup při ověřování ledových vín velmi striktní: „Inspektor nejdříve ověřuje hrozny a jejich původ přímo ve vinohradu, po vylisování hroznů změří jejich cukernatost. Zda bylo ledové víno vyrobeno z hroznů zmražených v mrazicím boxu, nelze laboratorně zjistit. Lze to však zjistit kontrolou dokumentace, protože množství vyrobeného vína po přepočtu výlisnosti musí odpovídat množství skutečně ověřených hroznů.“

Možnost, že by se na trh dostala vína vyrobená za pomoci mrazících boxů, je tak téměř nulová.


Pro více informací, prosím, kontaktujte:
Petru Vaňkovou, Omnimedia Public Relations, s.r.o.
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel.: +420 221 419 220, +420 725 547 913