Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Červené víno: 10 důvodů, proč si ho dát!

Padá na vás podzimní splín? Bojujte s ním! A existují i velmi příjemné způsoby boje. Třeba popíjení červeného vína. Se sklenkou v ruce porazíte nejen podzimní chmury, ale uděláte i něco pro své zdraví. Aha! nabízí 10 důvodů, proč si nalít.

1. Pomáhá proti rakovině

Studie prokázaly, že červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny. Díky němu totiž rakovinné buňky lépe reagují na chemoterapii.

2. Rozzáří pleť

Pravidelné, ale uměřené, pití vína působí příznivě na pleť. Ta je pak zdravější a odolnější proti účinkům sluníčka,které je hlavním viníkem stárnutí pokožky a předčasné tvorby vrásek.

3. Zachovává mládí

Díky antioxidantům chrání tělo před volnými radikály, a snižuje tak riziko arterosklerózy diabetu nebo Alzheimerovy choroby. U pravidelných konzumentů vína je o 80 % menší pravděpodobnost rozvoje alzheimera.

4. Udržuje srdce zdravé

Resveratrol obsažený v červeném víně podporuje správnou činnost srdce. Lidé, kteří si dopřávají červené v přiměřené míře, jsou méně náchylní k onemocnění srdce než velcí pijáci či abstinenti.

5. Udržuje zuby zdravé

Jedna z posledních studií prokázala, že červené víno může ze zubů odstranit bakterie, které na nich tvoří plak a produkují kyseliny. To pak vede ke vzniku kazu.

6. Udržuje cukr pod kontrolou

Sklenka vína denně udržuje pod kontrolou hladinu cukru v krvi, a tak snižuje možnost vzniku cukrovky 2. typu.

7. Hlídá cholesterol

Antioxidanty obsažené ve víně zvyšují úroveň »dobrého« cholesterolu a také chrání tepny před škodlivými účinky »špatného « cholesterolu.

8. Zlepšuje paměť

Látka resveratrol, kterou víno obsahuje, pomáhá i zlepšovat paměť. Podle výzkumů na myších zvyšuje kvalitu té části mozku, která je zodpovědná za změny paměti, učení a nálady.

9. Posiluje imunitu

Jde na vás chřipka? Pak je sklenka červeného ta správná volba. Pomáhá proti bolesti i prochladnutí. Poděkovat za to můžeme antioxidantům, které pomáhají v boji proti infekci.

10. Vyladí trávení

Třísloviny, které červené víno obsahuje, povzbuzují trávení, napravují sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.Přivezli ho Římané

Červené víno se u nás pěstuje už stovky let. První výsadbu v římských koloniích za Alpami nařídil ve 3. století n. l. římský císař Probus. Mezi tyhle kolonie patřila i Pálava, takže první vinici na českém území zasadila římská posádka!

Nebojte se chladit

Máte pocit, že červené se musí pít téměř teplé, aby mělo »pokojovou teplotu«? Omyl! Pokojová teplota za Karla IV. totiž určitě nebylo dnešních 22 °C. Nejvíc si ho vychutnáte při teplotě 14 – 16 °C.

Zdroj:

  Ahaonline.cz
Datum vydání: 29.9.2016