Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Husa ke svatému Martinu

Mladá fronta Dnes, 10.11.2006

Ke svátku sv. Martina a svatomartinskému vínu neodmyslitelně patřila dobře vykrmená upečená martinská husa.

Proč právě husa? Vysvětlení přinášejí hned dvě legendy: jedna říká, že husy pykají na pekáči za to, že rušily svatého Martina při kázání. Druhá praví, že se svatý Martin schoval mezi husy, protože nechtěl přijmout biskupskou hodnost, ty ho však svým kejháním prozradily. Dnes už je to jedno, jak tento zvyk vznikl, jisté je, že pečená husa servírovaná v doprovodu červeného vína našla pevné místo v kuchyni národů střední Evropy. "Na Moravě jsem našel zajímavou variantu," říká vinařský a gastronomický odborník Milan Magni. "Spočívá v originální kombinaci nakyslých jablíček, cibule a aromatických bylinek. Při pečení se podlévá robustnějším, výrazným červeným vínem. Já doporučuji Svatomartinské svatovavřinecké, čím více ,jde` do povidel, tím lépe."

A jak husu upéct? Není to tak snadné, Milan Magni má několik praktických rad. Husu je dobré nasolit a potřít bylinkami - sušený tymián a majoránku spolu s krystalickou solí pečlivě vetřít do břišní dutiny, pak nechat několik hodin v chladu uležet. Vínem ji podléváme až zhruba po hodině pečení, předtím je dobré podlévat vodou a průběžně potírat husím sádlem.

"Nejlepší přílohou je čerstvý chléb nebo bramborové knedlíky. Zelí a kmín tentokrát vynecháme, vínu příliš nesvědčí, naopak, spolehlivě ho ,vynulují`, a to si naše Svatomartinské nezaslouží," říká Magni.

***

Recept M. Magniho

* 1 pěkná, doma vykrmená mladá husička

* 0,7 l Svatomartinského červeného

* 4-6 menších, tvrdých a nakyslých jablíček

* 1 velká cibule, několik hřebíčků, hrst sušených zelených bylinek (tymián, dobromysl, majoránka), mořská krystalická sůl

* 3 dl domácího husího sádla

* lžíce švestkových povidel

Před pečením vložíme do břišní dutiny cibuli se zapíchnutými hřebíčky, jablíčka a zašijeme. Husu pečeme zvolna pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny. Poslední půlhodinu dopékáme husu bez pokličky, poléváme ji často svrchu tukem i šťávou z výpeku, aby krásně zezlátla. Na závěr ji můžeme posypat sušenými zelenými bylinkam.