Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Ten, jehož vína pila anglická královna

Mladá fronta Dnes, 20.10.2006

Rozhovor s ředitelem Lobkowiczkého zámeckého vinařství o kvalitě letošního vína, o sklepích pod roudnickým zámkem, které skrývají poklady z révy od 70. let, i o výrobě specialit.

Severní Čechy jsou z pohledu vinařů tak trochu polární kraje. Zdejší vinařské oblasti patří mezi nejsevernější v Evropě a pěstování vinné révy tu je občas loterie závislá na počasí. Přesto jsou výsledky místních pěstitelů pozoruhodné. Vína ze severu Čech pravidelně bodují na vinařských soutěžích a Svatovavřinecké 1993 z Roudnice nad Labem bylo dokonce jediné červené víno, které se podávalo na státním banketu na Pražském hradě u příležitosti návštěvy královny Alžběty II. a prince Filipa v roce 1996.

Víno se na svazích okolo Roudnice pěstuje již několik set let. První písemný doklad o pěstování vinné révy na Roudnicku pochází již z roku 1333. Nejznámější viniční tratí je Sovice u obce Vetlá, o níž je první písemná zmínka již z roku 1592. "Sovice je naše nejlepší poloha pro pěstování vinné révy. Vína odtud mají nejvyšší cukernatost," říká ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství Jan Podrábský v rozhovoru pro MF DNES. Roudnici proslavila vína dvou odrůd - Sylvánského zeleného a Svatovavřineckého.



* Jak kvalitní bude letošní úroda?

Předpoklad je velmi dobrý. Minimálně se vyrovná úspěšným ročníkům 2000 a 2003. Byla dlouhá zima, vegetace se zpozdila, ale díky červencovým vedrům a babímu létu se vše dohnalo. Co do množství bude sklizeň průměrná, asi o deset procent vyšší než loni.


* Jaká vína se dnes z vašeho vinařství nejvíce prodávají?

Na odbyt jdou hlavně přívlastková vína - kabinety, pozdní sběry a výběry z hroznů. Klesá zájem o archivní vína, která už neděláme v takové míře jako kdysi. Zráním se víno, jak se říká, chuťově zakulacuje a harmonizuje. Je to ale na úkor výraznosti odrůdy. Dnešní konzumenti požadují hlavně mladá a svěží vína, dokud ještě mají výrazné znaky typické pro danou odrůdu. Když už archivní vína vyrábíme, děláme hlavně červená z odrůd Svatovařinecké a Rulandské modré.


* Pijí Češi podle vás raději bílé, nebo červené?

Řekl bych, že je to jedna ku jedné. Červeného se ale v Česku vyrábí méně, musí se proto dovážet.


* V okolí Roudnice se pěstuje velký podíl tzv. modrých odrůd, z nichž se vyrábí červené víno. Přitom se ale říká, že červené víno potřebuje hodně slunce. Není to paradox - vyrábět červené v jedné z nejsevernějších vinařských oblastí v Evropě?

Modré odrůdy pěstujeme asi na 45 procentech našich vinic, v Česku přitom mají jen pětinový podíl. Na jílovito-hlinitých půdách v okolí Roudnice se jim ale daří a mají tu tradici. Na severu Čech se kvůli klimatickým podmínkám musí pěstovat rané odrůdy, aby stihly dozrát. Je to po generace vysledované a tak se to snažíme dělat.


* Pěstování vinné révy má v Roudnici nad Labem několikasetletou tradici. Jaká nejstarší vína máte ve sklepích?

Máme technologický archiv, kde jsou vína ze začátku sedmdesátých let. Ochutnáváme je jednou za dva roky, abychom zjistili, co se s vínem za ta léta stane. U našich archivních vín vynikají vína z tvrdších ročníků, která měla hodně kyselin a s roky se zlepšují.


* V posledních letech přichází do módy svatomartinské víno, kterému se někdy říká české beaujolais. Ochutnají letos lidé svatomartinské z Roudnice?

Svatomartinské u nás neděláme. Na severu Čech nejsou pro jeho výrobu podmínky. My v Roudnici na víno nepospícháme. Hrozny necháváme dlouho na keři, aby vyzrály a aby se z nich odbouraly kyseliny. Výběry z hroznů - ryzlinky, sylvány a Rulandské modré se nechávají na keři až do první poloviny listopadu. Víno stáčíme do lahví až po roce zrání v nerezových tancích či sudech.


* Vyrábíte i speciality, jako jsou ledová či slámová vína či vína typu barrique?

Slámové víno děláme jen jednou za pár let. Naposledy to bylo v roce 2003 z odrůdy Rulandské šedé. Zájem o ledová a slámová vína se již podle mne a podle našich výzkumů u nás nasytil. Barrique, tedy víno, které u nás zraje ve vypalovaných sudech z francouzského dubu, vyrábíme asi 4000 litrů ročně. Pro výrobu této zvláštnosti používáme Svatovařinecké.


* Severočeským vinařům se na webech specializovaných na víno občas vyčítá, že se téměř vůbec nepropagují a že zákazníci nevědí, kde mají jejich zboží nakupovat. I na roudnická vína se v marketech narazí jen výjimečně. Jste pro řetězce jako výrobci příliš malí, nebo se bez jejich sítě obejdete?

Naši produkci směřujeme hlavně do vinoték a restaurací, řetězce nejsou naším budoucím partnerem. V některých marketech se naše vína sice prodávají, ale tam je dodává jeden z našich odběratelů. Velkou část vína prodáme přímo ze sklepů v Roudnici. Problémy s odbytem u nás nejsou, máme stálou klientelu.


* U nás i ve světě je velmi oblíbená turistika do vinařských oblastí. Zažívá něco podobného i Roudnice nad Labem? Už se sem jezdí do sklípku jako na Moravu?

Prostory pro degustace připravujeme v části bývalého románského hradu pod roudnickým zámkem. Hotové by měly být příští rok.

***

O tom jaké bude letošní víno? "Předpoklad je velmi dobrý. Minimálně se vyrovná úspěšným ročníkům 2000 a 2003."

O tom, proč nedělají svatomartinské "Na severu Čech nejsou pro jeho výrobu podmínky a my v Roudnici na víno nepospícháme."

* Vinařské oblasti na severu Čech Roudnická Lobkowiczké zámecké vinařství ročně vyrobí ze 70 hektarů vinic 200 až 250 tisíc litrů vína. Pěstují se zde odrůdy Müller -Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé, Sylvánské zelené a Chardonnay, z modrých Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Rulandské modré Žernosecká Žernosecké vinařství hospodaří na 23 hektarech a ročně vyrobí 110 tisíc litrů vína. Pěstuje révu i pod vrchem Lovoš na Lovosicku. Agrofrukt Kamýk (vína pod značkou Klášterní vinné sklepy Litoměřice) hospodaří na 43 hektarech. Pěstují se zde odrůdy Müller - Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé, Muškát moravský a Tramín červený, z modrých Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Mostecká České vinařství Chrámce hospodaří na 72 hektarech a ročně vyrobí 200 až 250 tisíc litrů vína Pěstují se zde odrůdy Müller -Thurgau, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Rulandské šedé, Irsai Oliver, Kerner a Chardonnay, z modrých Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe. internet.


(ula)