Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Co svědčí vašemu srdci

Blesk, 20.4.2006

Kakao je zdravější než červené víno!

Připíjet si kakaem na zdraví? Proč ne. Lidem, kteří si jej hojně dopřávají, hrozí totiž až o 50 procent nižší riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu ve srovnání s těmi, kteří tento nápoj nepijí vůbec. Píší o tom nizozemští lékaři v americkém odborném časopise Archives of Internal Medicine.

Velkou pozornost věnují antioxidantům, látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Ty poškozují buňky a mohou vyvolat rakovinné bujení. K antioxidantům patří i flavonoidy nacházející se v rostlinách. Ví se o nich, že svědčí cévám a zpomalují stárnutí. Podle některých studií vyvážená strava s vydatným příjmem antioxidantů prodlužuje život o 5 až 10 let. Flavonoidy dokonce povzbuzují centrální nervovou soustavu, mají též močopudné účinky a uvolňují plicní svalstvo. Kakao těchto užitečných látek obsahuje dokonce ještě více než červené víno. A jako by toho nebylo dost, v kakau byly objeveny ještě další látky, které snižují riziko tvoření krevních sraženin. Když taková sraženina uvázne v mozku nebo srdci může nastat mrtvice nebo infarkt.

Čokoláda kakao nenahradí

Vědci z Cornellovy univerzity ve Spojených státech si dali práci a množství antioxidantů v některých nápojích přesně změřili. Zjistili, že v šálku kakaa je jich dvakrát víc než ve sklenici červeného vína a ve srovnání s šálkem zeleného čaje je jich dokonce trojnásobek. Nejhůře dopadl černý čaj, který obsahuje antioxidantů pětkrát méně než kakao. Pozor však: odborníci upozorňují, že pokud byste si chtěli vylepšovat zdraví čokoládou, nebude to tím pravým. Čokoláda obsahuje totiž velké množství tuků s nasycenými mastnými kyselinami. V jedné čokoládové tyčince jich prý je asi 8 gramů, v šálku kakaa jen 0,3 gramu. A pokud by vás zajímalo kolik kakaa vypít, abyste zahnali stáří a nemoci, pak vězte, že to přesně nevědí ani vědci. "Kolik těchto užitečných látek člověk potřebuje vlastně stále nevíme," přiznává i doktor Chang Lee z Cornellovy univerzity a doporučuje šálek nebo dva několikrát denně.

(vtk)

"Zaručené" elixíry dlouhověkosti



Výčet by byl hodně dlouhý. Za některými stojí i věhlasné kapacity. V účinky vysokých dávek vitamínu C věřil laureát Nobelovy ceny Linus Pauling. Byl to jeho velký omyl. Mnozí odborníci na výživu vidí naději v tzv. antioxidantech, které chrání před působením volných radikálů, které narušují buňky. Podle jiných může být cestou k věčnému mládí střídmost v jídle. U laboratorních zvířat to totiž tak funguje. Své zastánce má v poslední době příjemná "středomořská dieta". Nešetří ovocem a zeleninou, plody moře a k přípravě jídel používá olivový olej. A nezakazuje střídmé pití alkoholu.

Co o něm nevíte:

Kakaovník pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, který se s ním seznámil, byl Kryštof Kolumbus. V roce 1502 potkal na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu kanoi s kakaovými boby. Do Evropy však kakaové boby, ze kterých se vyrábí čokoláda, přivezl až o dvacet let později španělský dobyvatel Hernando Cortéz. Již našim předkům sloužilo kakao jako lék na celou řadu neduhů. Nové výzkumy význam kakaa při ochraně zdraví dokládají.

(vtk)