Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

První letošní Svatomartinská vína míří před porotu .

Už ve čtvrtek 25. října proběhne první kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2012. V odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích posoudí profesionální degustátoři prvních 279 vzorků 80 vinařských firem, aby spotřebitelé na pultech obchodů, vinoték, v restauracích a u vinařů pod značkou Svatomartinské nalezli vždy vína vysoké kvality a očekávaných charakteristických vlastností pro mladá vína daných odrůd.

Mezi přihlášenými vzorky zatím dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. U růžových vín a klaretů zatím vinaři přihlásili nejvíce Svatovavřineckého před Modrým Portugalem u červených je tomu obráceně, tedy více Modrých Portugalů než Svatovavřineckých. Svou oblibu si postupně ale získávají také cuvée, tedy směsi více odrůd.



Slunečné léto a časnější vinobraní dopřálo letos vinařům ve srovnání s loňským rokem cca o dva týdny více času, a lze tedy očekávat, že všichni stihnou připravit svá vína dostatečně včas. Druhé a poslední kolo hodnocení proběhne už 1. listopadu, což je nejzazší termín, dokdy musí vinaři vína připravit. V druhém kole se bude hodnotit další cca 160 vzorků od 60 firem.



Vína se letos kvůli tuhým zimním a náhlým květnovým mrazům urodilo až o třetinu méně, než je dlouhodobý průměr, ale to se Svatomartinských netýká. Těch mají vinaři ambici dodat na trh opět více než v loňské roce a jejich celkový počet by mohl podle předběžných odhadů přesáhnout 2 200 000 lahví.



„Už po čtvrtečním prvním kole hodnocení si budeme moci udělat první obrázek, jaká budou letošní Svatomartinská vína. Slunce měly letos hrozny dostatek, zrání i sklizeň probíhaly optimálně, takže by letošní Svatomartinská měla být příjemně aromatická, svěží a s ideálním vyvážením cukrů a kyselinek,“ komentoval letošní očekávání ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.



Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje mladickou rozdováděnost vín nového ročníku. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu.



Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmé organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna požadovaná kritéria.

Zdroj: www.listyjm.cz