Menu

Vína z Moravy, Vína z Čech

akce a novinky

Základem je poctivá práce ve vinici

Břeclavský deník

Tvrdonický vinař František Uher moc dobře ví, že dobré víno se dá udělat jen z dobrých hroznů. Pokazit se dá jenom ve sklepě. Říká proto:

Tvrdonice – Pro osmapadesátiletého Františka Uhra z Tvrdonic je vinařství hlavní výdělečná činnost od roku 2005. Je ženatý, má syna, dceru a čtyři vnoučata. V současné době obdělává přes půldruhého hektaru vinic. Ročně vyprodukuje zhruba dvanáct tisíc litrů vína. Vyrábí jakostní a přívlastková vína. Se svými víny dosáhl na titul šampion na šesti místních výstavách vín a na jedné oblastní výstavě. Jedenkrát bylo jeho víno vítězem odrůdy a získal stříbrnou medaili v soutěži Král vín.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



V roce 1975 jsem se přiženil do Tvrdonic, kde jsem začal vinařit společně s tchánem a dědečkem na vinici o rozloze dvanáct arů. Dále jsem zakoupil menší vinohrad, vysadil další vinici v zahradě nově vybudovaného rodinného domu. Při stavbě domu jsem nezapomněl na vinný sklípek. Abych jej naplnil, vzal jsem do nájmu vinice z JZD. V roce 1998 jsem pak vysadil nový vinohrad a v restituci získal další vinici v Kosticích. Pak jsem musel zbudovat další sklep a lisovnu ve dvoře rodinného domu.



- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Dobré víno se dá udělat jedině z dobrých hroznů, To znamená, že dobré víno vzniká ve vinici a ve sklepě už ho můžete jenom pokazit. Opravdu je základem poctivá práce ve vinohradě, a to od jara až do podzimu.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Mým pravidlem je nic ve vinici neošidit, protože co vinohradu dáš, to od něj můžeš očekávat.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Nejsem velkým pijákem vína. Denně vypiju dvě až pět decilitrů vína. Jiné je to při degustaci a výstavě vín, ale to je záležitost dvou měsíců v roce. V poslední době je to ze zdravotních důvodů slabší, zřejmě už mám svůj rybníček vypitý.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



Nejkrásnější chvíle pro každého vinaře je, když je jeho víno dobře ohodnoceno a popřípadě převezme nějaké to ocenění na výstavě nebo v soutěži. Kde se pije víno, je vždy dobrá nálada a proto nevím, že bych zažil špatné chvíle s vínem.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Určitě je to šampion oblastní výstavy vín a stříbrná medaile ze soutěže Král vín. Pěkný úspěch byl také šampion výstavy a nejlépe hodnocené víno na jedné místní výstavě.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Mám rád tradiční odrůdy jako Ryzlink vlašský nebo rýnský, Frankovku, nebo Zweigeltrebe, stejně jako Pálavu, Nitru nebo jiné nové odrůdy v případě, že jsou to vínadobře udělaná. Coje po Tramínu, Veltlínu, Portugalu, když je špatně udělaný.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Vážím si všech vinařů, kteří se snaží dělat a kteří dělají dobrá vína.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Syn má k vinařství poměrně blízko, pracuje ve firmě vyrábějící nerezové nádoby a podobně. Předpokládám, že bude pokračovat v tradici výroby vína v naší rodině.



Doporučení: víno pro dnešní večer



Doporučuji Ryzlink vlašský. Je to víno s příjemnou kyselinkou a vůní červeného rybízu. Hodí se k zeleninovým jídlům, rybám, sýrům a jemným paštikám. František Uher

Osm vítězů Oenofora pochází z České republiky

23. 6. 2018 08:05, Pro tisk

Letošní 12. ročník mezinárodní soutěže vín Oenoforum byl velmi úspěšný pro naše vína. Ocenění za nejlepší kolekcí získalo Nové vinařství. Čtyři hlavní Šampioni letos putují do zahraničí. Moravští vina ...

Vína z Moravy, Vína z Čech